Dėmėms valyti

naudingi patarimai, kaip pačiam ką nors pasigaminti, padaryti, sukurti

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Dėmėms valyti

Standartinė ** Šeš 2006 09 02, 16:16

Norėčiau į šią temą surinkti žinias, kaip paprastomis priemonėmis galima būtų išvalyti dėmes. Labai norėčiau, kad būdai būtų tokie, kad viską kas reikalinga būtų galima gauti gamtoje. Pvz., geriau siūlykite būdus be cheminių tirpalų arba šalia to medžiagas, kuriomis "chemiją" (t.y. medžiagas, kurios gaminamos laboratorijos sąlygomis) galima pakeisti.

Taip pat norėčiau pridėti, kad žinau, jog galima neturėti tokių drabužių, iš kurių labai svarbu pašalinti dėmes ar nenaudoti tokių medžiagų savo gyvenime, kurių dėmės sunkiai šalinamos.
Tačiau šiuo metu man šis klausimas įdomus. :tomato:

Gal kas nors iš jūsų savo buityje naudojat paprastus būdus, kuriuos ir mes galėtume pritaikyti.


Domina "realios" dėmės. :) Žolės, galbūt riebalų, t.t... Gerai būtų, kad būdai būtų pačių išbandyti, aišku. :)


Eglė rašė:Kazkur girdejau, kad demes is baltu audiniu puikiai isvalo neriebus pienas. Tai geriau nei milteliai ar Ace'as, nes: 1 negadina audinio. 2 netersia aplinkos.

http://www.anastasija.lt/forum/viewtopi ... highlight=
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė ** Šeš 2007 01 06, 15:34

Pirmiausia viso šito reikalo esmę gerai atspindintys juokai :)
Jei laukiate svečių ir netikėtai ant savo suknelės pastebėjote dėmę, nepergyvenkite. Viskas pataisoma. Pvz., riebalų dėmės lengvai išvalomos benzinu. Benzino dėmės naikinamos šarmo tirpalu. Šarmo dėmės dingsta nuo acto esencijos. Acto esencijos pėdsakus suvilgykite aliejumi. Na o kaip išnaikinti riebalų dėmes, jūs jau žinote...


Pelėsiai. Sudrėkinti citrinos sultimis ir lygintuvu dėmę lyginti
per drėgną medžiagą. Po to drabužį, audinį išskalbti. Šaltinis.

Kraujo dėmės. Suteptą drabužį reikia pamerkti į šaltą (galima – pasūdytą) vandenį ir tik po to, kai dėmė beveik išnyks, skalbti įprastu būdu. Šaltinis.
Iš šilkinių audinių kraujo dėmes galima pašalinti krakmolo košele. Aptepti dėmę košele, leisti jai nudžiūti, o po to nupurtyti ir valytą vietą išplauti vandeniu. Šaltinis.

Vaisių, uogų, vyno dėmes geriausia valyti tuoj pat. Šviežios dėmės iš servetėlių, baltinių (jei jie neblunka) plaunamos verdančiu vandeniu. Jei šio būdo negalima tuoj pat pritaikyti, ant dėmės užberiama druskos, o vėliau drabužis išskalbiamas. Šaltinis.

Mėlynių uogienės (...) (p)alikti nešvarumai išsivalys, jeigu suteptą audinį palaikysite citrinos rūgšties tirpale ar rūgpienyje. Šviežias vaisių ir uogų dėmes galima pašalinti užbarsčius valgomosios druskos ir nuplovus vandeniu su muilu.
Obuolių sulčių pėdsakai išnyksta valant tamponu, suvilgytu šiltame piene su muilu. Šaltinis - http://www.klaipeda.daily.lt/

(Dar girdėjau, kad mėlynių dėmes gerai blukina saulė)

Žolės dėmės. Suvilgykite spiritu ir išskalaukite muilinu vandeniu. Tada rūbą iškalbkite. Šaltinis.
Žolės pėdsakus naikinkite spiritu, degtine ar denatūratu. Jei tokių priemonių po ranka nėra, neblogai tiks ir druskos tirpalas (1 šaukštelis pusei stiklinės šilto vandens). Sunkiausia išvalyti baltą audinį. Iš jo žolės dėmes padės pašalinti 3 procentų vandenilio peroksido tirpalas su amoniaku. Šaltinis.

Žemės. Pamirkyti vandenyje į kurį įpilta truputis acto. Po to rūbą iškalbkite, aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje. Šaltinis.

Vaško dėmės. Pirmiausia atsargiai jį nukrapštykite. Suteptą audinį reikia įdėti tarp dviejų sugeriamojo popieriaus (tinka tualetinis popierius, servetėlės ir pan.) lapų ir prispausti šiltą lygintuvą, kad dėmė susigertų į popierių. Jei vaškas spalvotas, dėmes patrinkite metilo spiritu, tik po to dėkite sugeriamą popierių ar servetėlę. Šaltinis.

Rašalo dėmės. Jas galima valyti įvairiai, priklausomai nuo rašalo spalvos ir drabužio pluošto sudėties. Šviežią rašalo dėmę reikia sugerti druska, nesvarbu, ant kokio audinio ji užtiško. Nusidažiusi druska pakeičiama nauja ir užpilama citrinos rūgšties. Rašalo dėmė greičiau išnyks, jei bus veikiama pakaitomis rūgštimi ir šarmu. Dar tokias dėmes galima valyti amoniaku. Šilko ar batisto drabužius patariama pusvlandį pamirkyti piene, o po to išplauti šiltose pamuilėse. Šaltinis.
Jos lengvai išsiplaus, jei pamirkysite suterštą vietą piene, paskui pašlaksčius citrinos sultimis. Jei rašalas ant jūsų drabužius puikuojasi jau senokai, tuomet seną dėmę apšlakstykite citrinos sultimis, paskui užpilkite verdančiu vandeniu, truputį palaikykite ir išplaukite. Iš baltų vilnonių audinių rašalo dėmes galima pašalinti ir rūgpieniu, bet paskui reikia tą vietą išplauti. Iš šilko rašalas išvalomas šiltu sūriu vandeniu ar šiltu spiritu su trupučiu acto. Šaltinis.

Suodžių dėmes (gal kiek rečiau pasitaikančios) storai užbarstykite druska, palaikykite taip truputį, po to švelniai pavalykite šepetėliu. Jokiu būdu nebandykite dėmės panaikinti skalbdami! Šaltinis.

Raudonojo vyno dėmės. Jas pirmiausia reikia ,,neutralizuoti” citrinos rūgšties tirpalu ir jokiu būdu negalima iškart skalbti muilu ar skalbimo milteliais. Tada dėmė taps sunkiai įveikiama. Šaltinis.
Šviežias raudonojo vyno dėmes tučtuojau užbarstykite druska. Druska sugeria dažančiąsias daleles. Po to siuvinį gerai išpurtykite. Įsisenėjusių dėmių tokiu būdu nepanaikinsite. Šaltinis.

Riebalų dėmės. Ištepus riebalais, dėmę iš karto užberkite druska arba krakmolo milteliais, sudrėkusią druską atsargiai nuimkite ir kartokite, kol susigers visi riebalai. Šaltinis.

O šiaip riebalų dėmės geriausiai išsivalo indų plovikliu. :/


Apsitrynusius iki blizgesio tamsius vilnonius ar šilkinius rankogalius, apykakles, baldų apmušalus galima nuvalyti stipria arbata arba drėgnomis arbatžolėmis. Šaltinis.
(Neturiu nieko panašaus, pabandyčiau..)

Prakaito ir šlapimo dėmės iš baltų ir spalvotų audinių valomos druskos (1 šaukštas druskos 1 stiklinei vandens) tirpalu, po to rūbas gerai išskalaujamas. Iš spalvotų vilnonių audinių dėmes kartais galima išvalyti acto esencijos arba citrinos rūgšties tirpalu (1 šaukštelis rūgšties 1 stiklinei vandens). Šaltinis.


Pabaigai...
Dėmes reikia valyti nedelsiant!
Kuo skubiau pradėsite valyti dėmę, tuo daugiau išlošite, nes tuo mažiau dėmė įsigeria į audinį, ir tuo lengviau ją išvalyti. Išsiliejusį skystį kuo skubiau sugerkite popieriniu rankšluosčiu, drėgmę sugeriantį nespalvotą audinį ar kempine. Netrinkite stipriai, nes taip galite pažeisti audinio paviršių. Senas išbandytas būdas – užberti ant dėmės druskos. Ji išima raudonojo vyno, pomidorų padažo, riebalų ar rašalo dėmes.
http://www.klaipeda.daily.lt/

Po nešvarių darbų citrinos sultys padeda nuvalyti rankas ir nagus.
Susitepus aliejiniais dažais, neverta griebtis acetono. Odą lengvai nuplauna citrinos ir paprasto augalinio aliejaus mišinys. (?) ttp://www.klaipeda.daily.lt/

Valymo specialistai aiškina, kad paprastos šviežios dėmės, išskyrus vaško ir riebalų, lengvai išplaunamos paprasčiausiu vandeniu. Senesni nešvarumai reikalauja muilo.
Apliejus drabužį vynu, šampanu ar sultimis, skystį reikia sugerti sugeriamuoju ar tualetiniu popieriumi, krakmolu ar druska. Likučiai išnyksta skalbiant muiluotu vandeniu. Baltojo vyno pėdsakai dingsta trinant švariu leduku ar tiesiog šaltu vandeniu.
Jeigu dėmė „nepasiduoda“, galima pašveisti senu dantų šepetėliu. Toks metodas netinka tik gležniems audiniams, tokiems kaip šilkas. http://www.klaipeda.daily.lt/
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Vetra Sek 2007 06 17, 17:03

Chemijos mokytoja patardavo smalą valyti senstelėjusiu sviestu. Tada valykit riebalus :wink:
Vetra
 
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: Sek 2007 06 17, 16:59


Grįžti į Pasidaryk!

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Google [Bot] ir 6 svečių

cron