Maisto atsargų ruošimas žiemai

naudingi patarimai, kaip pačiam ką nors pasigaminti, padaryti, sukurti

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Maisto atsargų ruošimas žiemai

Standartinė ... Pir 2006 08 21, 18:53

Taigi kai vasara jau baigiasi ir derlius surinktas, norisi gerai paruošti visas maisto atsargas žiemai, jei norim ir toliau maitintis sveiku maistu. Tad čia galime keistis savo receptais, naujienom, kaip ilgiau išlaikyt šviežius ir skanius maisto produktus. :D
Paskutinį kartą redagavo ... Pir 2006 09 04, 23:04. Iš viso redaguota 1 kartą.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė ... Pir 2006 08 21, 19:05

Žinoma girtis negražu :roll: :D Bet manau mano mamos marinuoti agurkėliai ne vienam seilę nuvarvina, tad įdedu jos receptą.(ps. kolkas nežinau kaip pakeist actą, nes jis kaip ir ne prie naturalių produktų, bet su laiku sumąstysim). Beje šis receptas tinka ir pomidoram.

Reikia:
5litrų vandens
1but. acto
1 stiklinės druskos+ 1šaukštas
1stiklines cukraus
lauro lapų
nemaltų juodujų pipirų
krapų (geriausia dėt galvutes krapų)
česnako (nedėkit pasenusio, t.y.praeitų metų, nes atšoks dangteliai)
didelė porcija meilės ir geros nuotaikos :love:

Paruošimas:
Išplauti stiklainius (mes plaunam su soda), sudėti prieskonius, sukišti agurkus, išvirti marinatą (įdėjus druską, actą ir cukrų) ir užpilti juo agurkus. Duoti pastovėti, kad atvėstų. Išpilti marinatą atgal į puodą ir dar kartą užvirinti. Užpilti agurkus ir užsukti.

Ps. moterim, kai užklumpa "bėdos" geriau nemarinuoti nieko, nes suges viskas, patikekit tai jau patvirtinta..:/ Nerizikuokit ir palaukit pora dienų kol praeis, arba gražiai nusišypsokit ir paprašykit ko nors kito padėt.
:)
Paskutinį kartą redagavo ... Pir 2006 09 04, 23:09. Iš viso redaguota 2 kartus.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė ... Pir 2006 08 21, 19:09

Dar vienas skanus dalykėlis :D Marinuotos paprikos!

Reikia:
2.5-3kg paprikos
1l vandens
1.5 stiklin. cukraus
1.5 stiklin. 9% acto
1stiklin. aliejaus (augalinio)
10 šaukst. gvazdikelių

Paruošimas:
Užverdame marinatą ir į jį dedame papriką (supjaustytą, skiltelėm geriausia) verdame 10-15min(kol suminkštės) dedame i stiklainius ir užsukame. Viską daryti su meile:)
Paskutinį kartą redagavo ... Pir 2006 09 04, 23:10. Iš viso redaguota 1 kartą.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė Basta Pir 2006 08 21, 19:44

:)

Nesigiri, o giri mamą :) :P

Aš savo ruožtu pagirsiu močiutę, kurios raugintų agurkų neretas paragavęs kitur panašių neranda. :roll: :wink:

1 trilitriniam stiklainiui reikia:
Agurkų
Galvutę česnako (gali būti ir tos, kur iš žiedų)
Saujelę vyšnių lapų
Apie 3 juodųjų serbentų lapus
Maždaug pusę krieno lapo
Daug krapų
3 šaukštai druskos (atitinkamai pagal agurkų dydį - su kaupu arba be)

Agurkus užpilti šaltu vandeniu, kai jie pastovės (gal dvi dienas) ir užputos, tada tą vandenį nupilti į puodą,
užvirinti
ir užpilti vėl,
palaikyti apie 2 min.,
nupilti, vėl užvirinti ir vėl užpilti. Tada sandariai užsukti stiklainį žiemai.

Skanaus :)
Paskutinį kartą redagavo Basta Pen 2006 09 15, 0:00. Iš viso redaguota 1 kartą.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Standartinė Bubastė Ket 2006 09 14, 11:52

aš šįmet užraugiau agurkus "pagal anytą":

nuplauti agurkai sudedami į emaliuotą kubilą ir užpilami šaltu nevirintu vandeniu su druska, kad apsemtų. vienam litrui vandens imama apie 50 g druskos - sūrymas turi būti toks, kad į jį panardintas žalias kiaušinis neskęstų. tada agurkus prislegiam kokiu dangčiu (kad būtų apsemti) ir paliekam kokiom trim dienom tamsioje vėsioje vietoje.
po trijų dienų, išpilam sūrų vandenį, kuriame mirko agurkai, o agurkus sudedame į švarius stiklainius ir, vėl užpylę šaltu nevirintu vandeniu (dabar sūdyti jo nereikia), uždarome dangteliu, pastatome vėsiai tamsiai raugintis. tik prieš tai į kiekvieną stiklainį reikia įdėt - krapų, česnako skiltelių, krieno šaknies gabaliuką (konservantas :!: ), taip pat galima ir krieno, vyšnių, juodųjų serbentų lapų - pagal skonį. bet krapai, česnakas ir krieno gabaliukas būtini.

aš taip užraugiau pirma kartą - man patiko, kad nereikėjo per daug terliotis. jei kam patinka tikri lietuviški rauginti agurkai, tai čia tokie ir yra :lol:
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

Standartinė Basta Ket 2006 09 28, 21:12

Apie grybus.
Štai šalnų pakąsti grybai būna jau šiek tiek nuodingi.
Vadinasi, žiemai šaldyti grybus taip pat negerai.
Virti? Prarandame daug maistingų medžiagų... Tačiau jei grybas nuodingas, verdant kai kurie neatsparūs karščiui nuodai suskyla...

Visgi geriausias būdas - džiovinti.
Įdomiausia savybė - netgi kai kurie nuodingi grybai džiovinti tampa nebenuodingais, tas pats, kas verdant.
(Ne visus nuodingus galima valgyt, nes ne visi nuodai atsparūs karščiui :!: :!: :!: )
Taigi... džiovinimas.
Mes voveraites (gaidukus) ir baravykus džiovinome taip:
Pakabinome ant lango, užleidome žaliuzes, kad nespigintų tiesioginė saulė.
Dieną langas būdavo atdaras, vakare uždarydavom, kad nepatektų drėgmės.
Sudžiūvo gerai :!: :D Labai džiaugiamės pavykusiu džiovinimu :D :P
Pirmiausia reikia gerai išrinkti kirminus ar lervas :? Nes kitaip gali sugriaužt jums jos grybus...
Be to, kirminų išmatos yra nuodingos, kaip ir pačios lervos. Kai kurie žmonės daro taip, kad kirminai išlystų, bet prisiminkit, kad ne patys kirminai nuodingi... Geriau tą grybą meskit kur po medžiu, gal išdygs kitais metais.
Taip pat kiti džiovina grybus ant puodų dangčių, kai verda, arba orkaitėj. Šiuo atveju grybai dažnai apdega.

Labai skanūs yra šilbaravykiai (mes taip bent juos vadiname) (auga šile ir mėlynuoja perlaužus) - sudžiūvę saldūs.
Geriausia mokytis iš voverių - tamsi sausa vietelė jūsų grybams bus kaip tik :!: :wink: :P

Sėkmės :!: :wink:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Standartinė Bubastė Pen 2006 09 29, 8:54

kaip smagu, kad ir aš priėjau tokios pat išvados dėl grybų - juos tikrai geriausia valgyti džiovintus arba kai kuriuos galima valgyti ir žalius - man labai skanūs žviežiai nuskinti tikriniai baravykai :lol: ar ragavote? tokie saldūs. jie ir džiovinti saldūs labai, jei neperdžiovinti. iš tikrųjų Bastos aprašytas džiovinimo būdas yra pats geriausias - tamsioje gerai prapučiamoje vietelėje - tuomet grybai išlieka minkšti, elastingi ir skanūs :!:
dar esu bandžiusi džiovinti šaldytuve (ne šaldiklyje) - irgi gerai išsidžiovina, bet baisiai ilgai užtrunka ir užima daug vietos. o orkaitėje džiovinti nėra gerai, nes dažnai jie džiūsta nenatūraliai, išbėga sultys ir jie tampa nebevertingi :
buvau kelis kart ir išvirusi, bet kai dažnai jų užvalgai, tai pastebėjau, kad labai apsunkina virškinimą - vos ne lengvai apsinuodiji. todėl nusprendžiau juos vien tik džiovinti - paskui, kai verdu daržovių sriubą, įmetu saujelę - ir mėsos nereik :D
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

Standartinė ** Sek 2006 10 15, 19:29

Gilių kava gaminama taip:

world_against_me rašė:Prisirenki gilių, padžiovini, išgliaudai ir verdi sojos piene (ar paprastam, kaip priimtina). Virti, kol suminkštėja (30-40min), tada skrudini orkaitėje, sumali kavamale ir vualia

http://www.animalrights.lt/forum/viewto ... highlight=

(...) Jeigu prieš džiovinimą keletą dienų pamirkysite vandenyje (jį reikia dažnai keisti), išsiplaus kartaus skonio taninai, deja, kartu ir daug vertingų medžiagų.

http://www.rojaussodai.lt/straipsnis.php?id=825

dar vienas receptas

Vikšrelis rašė:GILIŲ KAVA

Giliukus išlukštent, nuplaut ir pusę paros pamirkyt piene.Po to nupilt ir vel užpilt nauju pienu ir vėl palaikyt. Virt piene (naujame), išgriebt ir džiovint orkaitėje. Nulupt, sumalt (mėsmale) ir vėl išdžiovint orkaitėje.
Geriama užplikius verdančiu vandeniu, su pienu. Skanaus

http://www.supermama.com/forumas/lofive ... t1032.html


Pasirinkau šiek tiek gilių. Kavos gal negaminsiu, bet pasakojo, kad galima tuos sumaltus miltukus dėti į įvairius patiekalus. Tai bandysiu..
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė saulius Sek 2006 10 15, 23:05

Gilių kavą teko daryt daug kartų, močiutė išmokė. Pastebėjau, kad galima vietoj pieno virti vandenyje, nuo to niekas nepasikeičia. Gerti tai jau tik balintą pienu. Aš giles gerai išdžiovinu ant radiatoriaus(kad lengvai lukštentųsi), paverdu paprastam vandeny apie dvidešimt minučių, atvėsusias sumalu mėsmale ir išdžiovinu orkaitėje. Deja, šiais metais neprisirinkau gilių, tai neturiu iš ko daryt.
saulius
 
Pranešimai: 37
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 22:05

Standartinė Laimis Sek 2006 10 15, 23:18

Viena Sukinių gyventoja sakė, kad išmoko atsikratyti gilių kartumo. Pasirodo visas kartumas slypi po giliuko oda, ant paties giliuko esančioje plonoje permatomoje plėvelėje. Reikia ją nulupti ir paskui nė virti sako lygtais nereikia, nes būna nekartu. Reikės pabandyt. :)
Statyba iš šiaudų briketų (kytkų):
http://blogas.lt/siaudunamai
Laimis
Taryba
 
Pranešimai: 318
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:23

Standartinė Basta Tre 2006 10 18, 23:36

Spanguoles galima laikyti vandenyje stiklainyje, padėjus šaltai (į vėsią patalpą, sandėliuką...).
Vanduo turi būti arba distiliuotas, virintas, kad nebūtų bakterijų, bet mes naudojame titnagą - pripilam pilnus penkialitrius stiklainius vandens, kad jis nusistovėtų, nugaruotų, ir ten būnam įdėję titnago, kuris neleidžia vandeniui sudumblėti, atsirasti bakterijoms ir žymiai pagerina vandens sudėtį. Toks vanduo tinka ir nekaitintas.

Nepamirškit, kad vanduo, kur spanguolės mirko, tikriausiai irgi turi ištirpusių vitaminų, gerų medžiagų. :)
Šitaip spanguolės išsilaiko nuo rudens sezono iki Naujųjų metų, kartais dar ilgiau, priklauso nuo laikymo sąlygų.
;)
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Standartinė saulius Ket 2006 10 19, 0:27

Spanguolės, išpiltos plonu sluoksniu vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje puikiai išsilaiko iki pavasario. Kaip ir pelkėj, galima uogaut visą žiemą ir dar pavasarį, uogų kokybė ta pati.
saulius
 
Pranešimai: 37
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 22:05

Standartinė Bubastė Pir 2006 11 13, 19:56

Laimis rašė:Viena Sukinių gyventoja sakė, kad išmoko atsikratyti gilių kartumo. Pasirodo visas kartumas slypi po giliuko oda, ant paties giliuko esančioje plonoje permatomoje plėvelėje. Reikia ją nulupti ir paskui nė virti sako lygtais nereikia, nes būna nekartu. Reikės pabandyt. :)


va skaitinėju įvairius receptus ir geriu.. gilių kavą, kurią pirmąkart pasigaminau prieš kelias dienas. turėjau maišelį gilių prisirinkusi ir jau seniai norėjau tą gilių kavą pasigamint, tai ėmiau ieškoti informacijos internete. radau ir tas nuorodas, kur šioje temoje pirmiau paminėtos. žiūriu, kad visur kalbama apie gilių mirkymą piene ar vandenyje, o kai kas dar ir virina jas. bet man krito į akis pastaba, kad taip jas apdirbant, pranyksta ne tik kartumas, bet ir vertingos medžiagos - taninai, tai nusprendžiau išbandyti paprastesnį, mažiau darbo reikalaujantį receptą ir mano galva, trumpiau apdorojant giles:
giles išlukštenau peiliu, tada smulkiai supjausčiau (maždaug pusės mažojo pirštelio nago dydžio gabalėliais), tada subėriau į špižinę keptuvę (tinka bet kokia storapadė keptuvė) ir skrudinau ant lėtos ugnies apie 15 min. man atrodo šio proceso metu dingsta dalis nemalonaus kartumo (lieka tik malonus :wink: ) taip gilių gabaliukai po truputį išleidžia savo aliejų ir gražiai paruduoja. vėsdami gilių gabaliukai sukietėja. paėmiau porciją paskrudintų gilių ir sumaliau kavamale - gavosi milteliai. tada idėjau apie 2 arbat. šaukštelius į mažą kavinuką, įpyliau vandens ir pieno ir išsiviriau gilių kavos - įsidėjau šiek tiek rudojo cukraus - kartumo tikrai neliko, gėrimo skonis - gan švelnus ir malonus. likusias giles subėriau į maišelį - bet kada galima šviežiai susimalti kavai ar blynams. panašu į kedro riešutų išspaudas - tokie baltymingi miltai iš ąžuolo. stiprybė niekam nepakenks :wink: :D
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

Standartinė MatRoS Sek 2007 10 28, 22:42

Siandien nuploviau ir jau dziovinu giliukus. Idomu kas gausis. :)
Jei tavo tema netiks siame forume...
http://www.ldp.lt/forumas/viewforum.php?f=20
MatRoS
 
Pranešimai: 10
Užsiregistravo: Pir 2007 02 12, 14:44

Standartinė Basta Pir 2007 10 29, 19:31

Mes susidžiovinome grybus ant radiatorių ir supjaustę varnalėšų šaknis irgi sudžiovinsime.. :)
Nežinau, ką dar džiovinti, gal pabandyti vynuoges :?: :roll:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda


Grįžti į Pasidaryk!

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių

cron