Kosmetika

naudingi patarimai, kaip pačiam ką nors pasigaminti, padaryti, sukurti

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Kosmetika

Standartinė kutikutas Ket 2006 06 22, 17:59

Norëjau moterø ir merginø pasiteirauti gal kas bandote naudoti savo paèiø pasidarytà kosmetikà? Norëtusi kad butø natûrali, be visokiø E...
kutikutas
Taryba
 
Pranešimai: 13
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:57
Miestas: LT United

Standartinė Basta Ant 2006 06 27, 22:45

:lol:

Gera tema... kur ta manoji_afrika dingo? :lol:

Aš vienąkart naudojau tokios geltonai žydinčios gėlės žiedadulkes vietoj akių šešėlių 8) :wink: Atrodė įspūdingai...gražiai...
Taukių kaukės naudojamos nuo raukšlių - kavamale sumalti, kad išsiskirtų sulčių, paskui įmaišyti kokį šaukštelį - du aliejaus ir tepti.
Gysločiai irgi tinka veidui.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Pir 2006 07 03, 9:56

:) hm, aš kosmetikos negaminu :), o šiaip turiu tik tušą ir kosmetinį pienelį, kurį naudoju vietoj kremo. jei kremas laikomas kosmetika, tai turiu tokį pastebėjimą. Galvojau, kad koks natūralus kremas man būtų aktualu, nes oda sausėja ir norisi kuo nors patept, tačiau išvažiavau prie jūros ir penkias dienas niekuo netepiau, o oda neišsausėjo, prausiau veidą jūros vandeniu, dar šiaip vandeniu iš butelio. Paskui išvažiavau į žemę vėl kokioms 5 dienoms ir irgi neprireikė jokio kremo, prausiausi šulinio vandeniu.. o grįžus pačią pirmąją dieną tik nusiprausiau vandeniu iš krano ir veidas sausas sausas. Še tau, galvojau, kad reik riebiau valgyt, tada oda pasiriebalins iš vidaus, o pasirodo oda ir taip susitvarko, dažniausiai gali nereikėt nieko tept. :) (:shock: :idea: :))

sausesnei odai kremo receptas - įsilašini į delną truputį, nedaug kedro riešutų aliejaus, įsipili į delną truputį, kelis lašus vandens, viską sumaišai, suplaki pirštu kol gausis balsvas skystis. naudoji. :) gal kuo būtų galima pakeist kedro riešutų aliejų.. ?
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Basta Ant 2006 07 04, 23:17

nezinau, as aliejams nepritariu, man rodos, jie uzkemsa poras... gal kedru aliejus pakankamai lakus, kad to nepadarytu, bet kitu masininiu - pramoniniu naudoti nerekomenduoju. juk patys matete, kaip is riebalu susidaro ant vandens pavirsiaus plevele...

manau, zoliu sultys ir geras vandenelis puikiausiai tinka vietoj kremo. jei kremas apskritai tinka... jei, tarkim, jusu lupos siuo metu minkstos ir sveikos, pabandykite jas kelis kartus vazelinu patept, pamatysit, kaip po kiek laiko suskilines...
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Pir 2006 07 10, 23:01

Man buvo atradimas, kad kremo gali nereikėti. ir net neprisimeni, kad tokio daikto reikia, kas buvo kasdieninių procedūrų dalis.

Pritariu dėl aliejaus. bet, pvz., žiemą, apšalus veidą, toks aliejus gal būtų visai neblogai? (tik dažniausiai jo nebūtų po ranka :)) Aišku, geriausia, kad veidas, rankos neapšaltų. O ką daryti (ar ko nedaryti), kad neapšaltų? gal žinote kokių paprastų priemonių?

Kokią kosmetiką jūs naudojate?


ir kokios kosmetikos receptai kutikutą domina?

:)
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Basta Ant 2006 07 11, 0:03

manyčiau, apšalus veidą (tfu tfu tfu) :) , galima jį atgaivinti patrynus žolelėm.
o kokiom, deja, dabar nurodyti negaliu.
jei kas žinot - prašom pasakyti :)
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Sek 2006 07 23, 16:37

Visai įdomus straipsnis.. Beje, jame rašoma apie prausimąsi rasa ir galvos plovimą miltais arba duonos raugu..


Įdedu visą, nes pagal nuorodą neatsidaro..
http://www.skrastas.lt/?rub=1143711027& ... 1146660045


Kosmetika prieš šimtą metų Papilėje

2002 m. Rugsėjo 27 d.
Vytautas RUŠKYS

Prieš šimtą metų gyvenusių Papilės krašto moterų įvaizdis sudomino etnologijos ir folkloristikos mokslų daktarę, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoją Astą Venskienę. Vasarą mokslininkė lankė papilėniškes senoles, prašydama prisiminti, kaip jų mamos, močiutės paryškindavo savo veido bruožus, šukuodavo, plaudavo plaukus.

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Etnologijos ir folkloristikos katedros dėstytoja Asta Venskienė: "Papilės krašte prieš šimtą metų buvo gražus tos moters veidas, kuri buvo sveika - tai didžiausia jo priežiūros sėkmės paslaptis".

Disertacija apie liaudies kosmetiką

A.Venskienė beveik prieš dešimt metų nusprendė pasidomėti, ar senovėje lietuvės naudojosi kosmetika, ir ryžosi ta tema parašyti disertaciją. Oponentai siūlė tam negaišti laiko, teigė, jog lietuvės "savo veidui nieko nedarydavo".

Paaiškėjo, kad senovėje būta liaudies kosmetikos, ir A.Venskienė apgynė disertaciją. Jos autorė džiaugiasi nustačiusi, kad "lietuvės turėjo savo būdų pasigražinti, o ne vien tiktai dirbo, dirbo, dirbo".

Ar mokslininkė išbandė senovės kosmetikos priemones? "Ne, nes mano veido oda labai jautri, nedrįsau eksperimentuoti tuo, prie ko nepripratusi", - sakė A.Venskienė.

Vasarą etnologijos ir folkloristikos mokslų daktarė A.Venskienė lankė papilėniškius, apie šio krašto liaudies kosmetiką rengdama mokslinį straipsnį monografijai "Papilė".

Pelenai plaukams trinkti

"Iš seno lietuvaitėms atrodė gražu nešioti ilgus plaukus. O tokius prižiūrėti buvo sunku, kai dar neturėta higienos priemonių, kokios naudojamos šiandien.

Plaukai gražūs, kai juos plauni. Prieš šimtmetį Papilės krašte tam naudoti dažniausiai miltai arba duonos raugas. Tai užpylus karštu vandeniu ir parauginus, vėliau nupiltas skystis puikiai išplaudavo plaukus, juos pastiprindavo vitaminais. Plauta ir apynių spurgų, dilgėlių, ajerų šaknų nuoviru.

Plaukams trinkti naudotas pelenų šarmas. Tinkamiausia būdavo sudeginti beržus, alksnius ar kitus lapuočius medžius.

Šioms dienoms artimesnė plaukų plovimo priemonė buvo muilas. Jis pirktas retokai, muilo žmonės dažniau pasidarydavo", - "Šiaulių kraštui" pasakojo A.Venskienė.

Nesigrožėta įdegusiu veidu

Papilės krašto moterys labai retai arba itin saikingai vartojo dekoratyviosios kosmetikos. Antai daug kur Lietuvoje prieš šimtmetį moterims buvo įprasta burokėliais paraudoninti skruostus, o Papilėje mažai kas prisimena, kad taip daryta. Čia veidukui paspalvinti beveik nenaudoti ir vadinamieji tampomi popierėliai.

Išeitų, kad papilėniškės nekreipė didelio dėmesio savo išvaizdai, nesigražindavo veido taip, kaip įprasta šiuolaikinėms moterims. Prieš šimtą metų šio krašto moterys pirmiausia žiūrėjo, kad veido oda būtų sveika, nesutrūkinėjusi. Tam pakakdavo veidą patepti saldžiarūgšte grietinėle, praustis išrūgomis. Labai vertinta, kad po tokios priežiūros išlieka baltas veidas, kadangi įdegęs saulėje nebuvo gražu.

Tačiau nesidžiaugta ir išblyškusiu veidu - vadinasi, merginai kažkas negerai. Jei žmogus sveikas, šiek tiek turėdavo raudonuoti skruosteliai.

A.Venskienė svarstė: "Įtariu, kad sirguliuojančios merginos maskuodavosi. Tačiau ne tokiu mastu, kaip šiandien daroma. Prieš šimtą metų papilėniškės savo veidą patepdavo tiek, kad niekas nepastebėtų, neįtartų, kad tai daryta.

Nors ir keista, papilėniškės nemėgo pudros, kurią panaudojus galima pasiekti grožio etaloną - juk veidas tampa baltas. Tačiau veidas nepripažintas gražiu, kosmetikai panaudojus nenatūralias priemones".

Praustasi rasa

Etnologijoje žinomas moterų paprotys nusiprausti rasa. Kelios papilėniškės mokslų daktarei pasakojo, kad praustis taip mokė jų motinos. "Tačiau vaikai neišlaikė tokio įpročio, kadangi aplinkiniai tai vertino kreivai. Girdėjau tik pasakojimą apie vieną moterį, gyvenusią mūsų laikais, kuri nepaisė šio požiūrio ir net senatvėje kasryt prausėsi rasa.

Tai buvo našlaitė, gyvenusi pas svetimus žmones. Ji kiekvieną rytą saulei dar netekėjus išbėgdavo į kiemą ir nuo vešlesnių žolynų saujomis semdavo rasą, ja trindavo veidą. Tikėta, kad tada veidas bus baltas, skaistus. Apie našlaitę man pasakojusi papilėniškė tvirtino, kad našlaitės veidelis taip ir atrodė, jis neįdegdavo nė saulėje. Galbūt iš pavydo kaimynės šią merginą laikė nepilno proto.

Vadinasi, senovės paprotys jau prieš šimtą metų išsigimė, nustojo funkcionuoti".

Išlaikyta ir pamiršta

A.Venskienė kalbėjosi ir su 70-80 metų papilėniškėmis, kurios savo veidą, plaukus prižiūri, kaip ir jaunystėje. Jos tebesiprausia pieno išrūgomis. Senolės plaukus patrumpina tik stojus jaunam mėnuliui arba per pilnatį - esą tada jie geriau auga, būna storesni.

Senolės mokslininkei pasakojo, kad Papilėje gyveno žolininkių, iš augalų gaminusių veido tepalą. Tačiau jį seniai naudojusios papilėniškės nebepamena, kokios naudos patirta, nežino, iš kokių augalų tas tepalas darytas.

Senosios papilėniškės viešniai negailėjo patarimų: "Jei nori, kad tavo plaukai būtų šviesūs, plauk ramunėlių nuoviru. Dings pleiskanos, jei plaukus plausi išrūgomis".

Nemažai senolių, paprašytos prisiminti, kaip jaunystėje rūpinosi savo išvaizda, atsakydavo: "Tai visokie niekai". Jos tai užmiršusios, kadangi nelaikė svarbiu užsiėmimu.

Vytautas RUŠKYS
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė ... Ket 2006 08 17, 20:45

Mielosios moterys, įsmylėkit ir nereiks jums jokios kosmetikos (kad ir natūralios). Būsit gražios, mielos ir nuostabios kūrėjos. :love: :love2:

O jei dar nėra antros pusės vistiek nereikia kosmetikos, pritariu manajai_afrikai, dėl prausimosi rasa. Ryte visad smagu palakstyt basai po rasą, rankom per žolę perbraukus nusišluostyt veidą, jausmas neapsakomas :) Be to ežere nusimaudžius jokių kremų nebereikia, ežero vanduo minkštas todėl labai švelniai veikia odą.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė Basta Tre 2007 06 27, 0:28

http://gyvunuteises.lt/forum/viewtopic.php?t=563


medus rašė:
ieva rašė:Taip pat siūlau pasidalinti žiniomis tiems, kurie žino/bandė įprastas priemones pakeisti pačių darytomis ir pan. :) receptėliai receptėliai ...

čia gal žinomas DIY: jeigu pleiskanoja ar sausėja oda (žiemą taip kartais nuo šalčio būna), tai tą vietą galima tiesiog patepti alyvuogių aliejumi (arba lietuviškiau - linų aliejumi).


ieva rašė:Taigi taigi

Receptas ekstremaliai žaliems :lol: kurie nenori ant savo galvos pilti kancerogeninių šampūnėlių, teršiančių aplinką, kurių, nors ir neva didelis pasirinkimas, bet.. che che.. sudėtis vienoda. Ir be visa ko - dažniausiai ne veganiška.

Senelių receptas:

Imate ruginių miltų saujelę kitą, jais išsitrinate galvą, išsišukuojate. Po to išskalauti. Nors neva galima ir neskalauti. Jei skalauti, tai geriau vonioje arba kokiam dubenyje (ne po dušu), idealiausia, aišku - upės ir ežerėliai (puikus receptas gyvenant gamtoje, man tai nėra nieko baisesnio, kai "žygeiviai" upėse "šampūninasi". Tai va.

Asmeninė patirtis - užima daugiau laiko, būtina stropiai išskalauti. O šiaip gerai. Tik dar nuovirus žolių skalavimui naudoju :P :D


ieva rašė:Alternatyva kūno šveitikliams (čia gal merginos labiau žino, kad per daiktas tas yr, tik nesu tikra, ar taip ta kosmetikos produktų rūšis vadinasi :lol: ) - kavos tirščiai.

Man, kaip grafikei, labai puikiai rankas nušveičia :D


medus rašė:dar vienas visai gamtiškas galvos plovimo būdas - su minkštu moliu. bent pas mane prie ežerėlio tokio yra, tai gerai plaukus ištrini, tada panardai ir nesunkiai išsiskalauja. plaukai kiek kitoki, nei su muilu plauti, bet visai geri ir smagūs :)
čia gal irgi labai žaliems :D


Rain rašė:Sakoma, ricinų aliejus padeda blakstienoms (ir net plaukamams) - jos tampa elastingesnės, tankesnės, ilgesnės. Pati naudoju jau kažkiek laiko ir išties blasktienos atsigavo. Na, gal ir nepailgėjo akivaizdžiai, bet sustiprėjo.
+(Ricinų aliejus yra vienas pasaulyje labiausiai vertinamų pramoninių aliejų. Ricinų aliejus pasižymi savo unikalumu: jis vartojamas kaip alyva galingiems mechanizmams sutepti, taip pat naudojamas riebalų, vaistų, dažų gamyboje ir t.t. )

Šį ,,šampūno'' receptą radau viename forume: use 1 tablespoon baking soda + 1 cup water to wash, and 1 tablespoon of apple cider vinegar + 1 cup water to rinse.

Kažkiek receptų yra http://www.medicinavisiems.lt/default.a ... D=35&subj=
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Re: Kosmetika

Standartinė Equanimity Ket 2008 11 13, 19:19

Kaip pasidaryti natūralius šešėlius? įmanoma iš kreidos išgaut? Kaip kreida veikia odą? Tamsius gal galėčiau pasidaryti bastmos ir chna mišinį sumaišius su neriebiu aliejum, pavyzdžiui, makadamijų, vynuogių kauliukų, o baltų nežinau kaip.
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13

Re: Kosmetika

Standartinė Basta Ket 2008 11 13, 21:57

kreida gali šiek tiek nuėsti, tad nepatariu. o baltą spalvą gal bandyt iš kitų mineralų maišant, tarkim kriauklių smėlio :lol: nu čia jau visai nusispangimas, bet net nežinau, gal naudot baltą molį? :)
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Re: Kosmetika

Standartinė Equanimity Pen 2008 11 14, 20:09

Kas tai yra kriauklių smėlis? Nežinau kokia balto molio konsistencija ir kur gauti. Jei panaši į purvo, pasidažius vokus ir stipriai atsimerkus išsiteptų visos akys, manau. :D
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13

Re: Kosmetika

Standartinė Basta Šeš 2008 11 15, 0:51

kriauklių smėlis - čia aš taip pavadinau, tai tiesiog smulkintos kriauklės, jų milteliai, kriauklių dalelių yra pajūrio smėly, todėl taip ir pavadinau. O baltas molis ... Bentonitas – baltas koloidinis molis, sudarytas iš montmorilonito mineralų. Netoksiškas. Pasižymi tirštiklio savybėmis, greitai pašalina odos riebalų perteklių, balina. http://www.mirra.lt/Default.aspx?Elemen ... ewArticles
Tiek ir težinau :)
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Re: Kosmetika

Standartinė artoflife Šeš 2008 11 15, 10:32

kam jums moterims tos kosmetikos, jus visuomet grazios :aura: tik kartais nesuprantat ir dazotes, jau geriau gerai maitintis :roll: :wink:
artoflife
 
Pranešimai: 19
Užsiregistravo: Sek 2008 01 27, 18:38
Miestas: salia siauliu

Re: Kosmetika

Standartinė Equanimity Šeš 2008 11 15, 20:16

Taip, maitintis sveikai yra naudinga. 8)
Turėtų būti aštrūs tokie kriauklių miltai? Šiandien bandysiu pasidaryti taukmedžio sviesto (shea butter) pagrindu šešėlius tamsius ir šviesius. Pasakysiu, ar geri receptai. Ačiū už patarimus. :wink:
Trumpai apie savo naudojamą kosmetika galiu pasakyt tiek. Bet kuris nerafinuotas aliejus gali būti pagrindas plaukų kaukei, kuri naudojama prieš plaukų plovimą šampūnu, kūno aliejaus, balzamo, ar kremo pagrindas, neriebūs aliejai kaip veido kremo pagrindai, lūpas maitinanti priemonė, rankų kremas etc. Eteriniai aliejai dedasi į bet kokią kosmetikos priemonę kaip kvapą suteikianti ir nepaprastai daug veikliųjų medžiagų turinti dalis, taip pat naudojami vonioms, ištirpinus piene, meduje, bišofite ar dar kur. Vaisių ir daržovių minkštimai ir sultys yra geros kaukės. Ypač riebiai odai ir plaukams tinka rūgštūs vaisiai ir daržovės, kaip pilingas, molis, purvas, medus, alijošius, mielės, nuovirai (arbatos), ne balti, o kokie kitokie miltai, kaip tirštinantis priemonė kaukėms. Tirščiai skrubui, o pėdų arba šiurkčios odos šveitimui, druska. Sodą galima naudoti kai oda yra labai labai labai riebi ir labai užteršta. Jei jums visa tai priimtina, tai žinau visokių receptų, taip pat jų pilna internete. :wink:
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13

Kitas

Grįžti į Pasidaryk!

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 10 svečių

cron