Na va kaip fainiai jūs čia diskutuojate
. Aš gyvenu Molėtų rajone, prie Giedraičių. Aplinkui molynai, smėlio laba retai pasitaiko. Šalimais dvi nedidelės stipriai pradžiūstančios aukštapelkės tik rudenį ir pavasarį iki vėlyvos vasaros kartais jose būna šlapia pakankamai, o vasaros pabaigoj, tai galima vaikštinėti kaip po beprotiškai vešlią pievą - ajerai, švendrai ir viksvos visokios virš galvos per gerą pusmetrį vietomis praauga. Pirmoji pelkutė iš kurios išteka upeliukas 5 ha pločio, o kita max 1,5 ha. Kalbėjau su senbuve kaimyne, tai ji gal prieš 40 metų savo rankomis yra čia pagavus balinį vėžlį, berods biologai net nežino, kad šiose apylinkėse jų apskritai buvo, nors dabar neaišku ar yra. Bet biotopas daug maž visgi tinkamas, nors smėlio sunku surasti, bet išdžiūvus vasarą upeliams, jų dugnai yra smėlis, nes upeliai išplauna smėlį, gal vietomis jiems tinka dėt kiaušiniams.
Bet ne apie tai. Pas mane sklypas visas numelioruotas. Tai aš padariau diversiją
. Iškasiau 1,5 metro duobę, išrinkau apie metrą vamzdelių, į likusius po pliauską supakuotą į skudurą ir kelis polietileninius maišelius, visą duobės dugną tvarkingai užpildžiau moliu ir užkasiau. Rezultatas pranoko visų lūkesčius, tiek mano tiek ir kaimynų. Kaimynai dar dabar už galvos susiėmę
... Vos begali pravažiuoti į savo sodybą.. tai tada sugalvojau supilti pylimą, kad tas vanduo paviršiui nebetekėtų per kelią ir į priešingą pusę judėtų. Tai eskavatorius supylė gal 70 metrų pylimą ir ten susiformavo nuostabus tvenkinukas su lėkštais krantais ir užtvindytomis pievomis gal apie 10 arų ploto. Jame tuojau pat pradėjo lankytis pilkasis garnys ir pulkai didžiųjų ir kitų ančių, krantiniai tilvikai ir kiti paukščiai. O aš juos visus netgi per namo langą kas dieną galiu stebėti.. super tiesiog. Tai va tik tas pylimas dar vis leidžia vandenį tai galvoju pralaidą iškasti per kelią, kad kaimynai negrimztų ir manęs piktu neminėtų su pelkėm mano visom
..
Balinių vėžlių ir aš labai labai noriu, bet kur jų gauti? Na kažkur dzūkijoj yra, bet saugomi, gal kas sakau laiko namuose terariume ir nebenori laikyti, nu manau atsiras kaip nors
.. gal net gretimoj pelkutėj surasiu
.. Tegyvuoja pelkės
...