Panašiai buvo ir man. Buvau gal septintoj ar aštuntoj klasėj. Įsimylėjau klasiokę ir...praradau ramybę. Ji buvo šneki, kalbėjo už mus abu
Aš priešingai, tarsi"vandens į burną prisisėmęs". Taip ir pradraugavom kurį laiką. Po to mūsų keliai išsiskyrė, skirtingi mokslai, man kariuomenė...Aš ją praradau...
Dabar manau, kad jeigu aš būčiau ėmęs situaciją į savo rankas, viskas būtų susiklostę kitaip. Lengviau pasakyti, negu padaryti ?...Taip, žinau
Baisu pasirodyti juokingai ar nevykusiai kokioj nors situacijoj, baisu, kad šaipysis draugai ar šiaip aplinkiniai....baisu, baisu, baisu...Iš tos baimės užsidedam rimtumo kaukę, tipo "aš viską suprantu, bet čia taip reikia....čia aš taip padariau, nes...." Ir pradedam išsisukinėti, apsimetinėti, vaidinti kažkokį kitokį, negu esame. Taip dabar elgiasi dauguma žmonių. Ir visi vaikštom su tom kaukėm įsivaizduojamo savęs. Pykstam, įsižeidžiam...kiti sugeba į teismą paduoti jeigu kažkas pabando mums tą kaukę nuimti.
O, kaip lengva ir gera būna, kai šalia yra NATŪRALUS žmogus. Višiskai kitokia savijauta. Nebaisu apsikvailinti. O, ir išvis tokia sąvoka, kaip "apsikvailinimas" dingsta, nes visi jaučiasi laisvai, natūraliai. Galima krėsti kvailystes. Iš to visiems bus linksma, bet niekas nesišaipys.
Tik iš tiesų drąsus žmogus gali sau leisti atvirai, nesislėpdamas prisipažinti klydęs ar kaip kitaip kvailai pasielgęs. Tik iš tiesų drąsus žmogus gali krėsti kvailystes ir iš to smagiai pasijuokti.
Todėl pagrindinė visų mūsų kliūtis, nesvarbu kur, ar politikoj, ar buityje, ar meilės reikaluose yra viena - BAIMĖ.
Tiktai vat linksmas faktas yra tas, kad BAIMĖ yra baikšti. Ji pati bijo. Ji bijo mūsų sąmonės šviesos. Sakoma "pažiūrėk baimei į akis". Taip yra iš tiesų. Baimė išnyksta kai tik mes į ją pasižiūrime tiesiai, kaip išnyksta tamsa, kai įjungi šviesą.
Gražūs žodžiai ir nieko naujo nepasakiau
Klausimas, kaip tai padaryti praktiškai.
Pabandykim įsivaizduoti kokią nors situaciją. Paimkim, pavyzdžiui ,kokios nors stambios įmonės vadovą arba politiką (gal dar geriau
)Tokį asmenį, kuriam "priklauso" atrodyti solidžiai, rimtai. Ir štai jis eilinį
kartą pagimdo kokią nors nesamonę. Ir nors visiems aišku,kad tai nesąmonė, bet jis aktyviai ginasi, teisinasi, išsisukinėja visaip bandydamas įrodyti, kad jis teisus.
Kokie jausmai kyla ? Ar yra noras pasišaipyti iš tokio žmogaus ?
Dabar paimkim tą pačią situaciją. Tik skirtumas tas, kad po pareikštos nesąmonės, jis neišsisukinėja, bet atvirai, girdint kitiems pasako kažką panašaus : "..regis padariau klaidą..", "..aš suklydau ir buvau neteisus..",limksmai -"..na ir žioplys gi aš...gal kas turit įdėjų kaip reikėtų padaryti?..."
Kokie kyla jausmai dabar? Ar norisi šaipytis ?
Esmė tame, kad pirmu atveju BAIMĖ buvo padėties šeimininkė, nes reikėjo ginti savo "kaukę".
Antru atveju baimei nebeliko terpės
Bet kurioj gyvenimo situacijoj jeigu mes atvirai (ir dar geriau linksmai) visų pirma SAU ir garsiai kitiems prisipažistame suklydę ar apsižioplinę, tokiu atveju, tarsi atimame iš kitų kozirinį tūzą jų galimybei pasišaipyti iš mūsų. Situacija užsibaigia,daugiausiai, tiesiog linksmai pasijuokus. bet nesišaipant (tai yra skirtumas).
Tadai, jeigu tau užteko kantrybės paskaityti iki šios vietos, tai dabar pasakysiu savo nuomonę konkrečiu tavo atveju
Aš ne veltui išdėsčiau tokią "litaniją"
,nes pagrindinis dalykas, kuris neleidžia tau valdyti situacijos , yra tavo BAIMĖ.
Aš leisiu sau pafantazuoti
Esminis dalykas yra leisti sau kalbėti garsiai jai girdint apie tai ką jaučiu. Ir nesvarbu kokia bus jos reakcija. Bet svarbu tai daryti tikrai nuoširdžiai, savais žodžiais, bet jokiu būdu ne išmoktom frazėm.
Tarkim reikia sukurti situaciją, kurioje niekas netrukdytų ir mes būtume tik dviese...
"...labas...noriu tau kai ką pasakyti, gal galime susitikti po pamokų ar vakare?..."(jei labai nedrasu tai pasakyti, galima parašyti raštelį)
Manau, kad ji susitiks, bent jau iš smalsumo.
Susitikus.
Dabar jau rašteliai netiks
Reikia kalbėti. O, nėra žodžių..gerklėje džiūsta, rankos suprakaitavę...- štai ji - BAIMĖ .
Pažiūrėkime jai (baimei) į akis . Merginai irgi galima žiūrėti į akis
(jei pakanka ryžto). Svarbu kalbėti "iš vidaus" ir tiksliai tai ką jauti.Ir nesvarbu, kad kalba gali būti visiškai nerišli.
"...Labas....aš....nežinau ką man kalbėti, jaučiuosi kaip kvailys....pasikviečiau tave...ir nežinau kaip elgtis....bijau, kad pagalvosi, kad aš mėmė...ir..ir...man darosi dar baisiau...štai net rankos suprakaitavo..ir balsas dreba...jaučiuosi pasimetęs...., nes tu man patinki...labai...ir jau seniai....bet aš vis nesiryžtu prie tavęs prieiti...Aš noriu su tavim draugauti.....o...kaip tai padaryti nežinau....va....Ką manai ?..."
Toliau jau jos sprendimas.
Galų gale, ne tai svarbu, kad ji būtinai irgi norėtų su tavim draugauti.
Žinau, kad tu to nori, kad tau skaudės, jeigu atsakys.
Bet svarbiausia, kad tu mokėsi pažiūrėti savo BAIMEI į akis. Praktikuok tai visose gyvenimo situacijose ir tuomet tu jas valdysi, o ne jos tave...