Na ir puiku, tau atrodo puikus pavyzdys ir gerai, o man atrodo nevykęs ir man irgi gerai
. O kiti taip pat patys nuspręs koks šis ir kiti argumentai jiems yra
.
Mano nuomone tai (jei teisingai supratau tavo pasakymo prasmę...) "taip pat" yra ne su visais gyvūnais, t.y. aš irgi gal nušnekėjau kategoriškai, kiekvienu atveju yra truputį kitaip. Kiekviena gyvūnų rūšis elgiasi šiek tiek kitaip. Dalis principų išlieka, bet ne visi tikrai. Kiek žinau tai delfinai kol kas yra vienintelė rūšis kuri stebėta užsiimanti lytiniais santykiais ne tik dėl giminės pratęsimo (žinoma gal šiuo metu ir daugiau yra tik neužfiksuota arba nesupublikuota, ne esmė..). Patelių prievartavimo atvejai stebėti beje ne tik tarp delfinų bet ir tarp šunų (matyt taip daro šios dvi rūšys nes turi "daugiau proto"?).
Man atrodo, kad argumentas "turintys daugiau proto tai daro kaip ir męs" netinka, nes taip pat galima pateikti tokius gyvūnus kaip primatai (kad ir šimpanzės) kurie irgi "protingi", bet natūralios gamtos sąlygose lytiniai santykiai dėl malonumo jų tarpe nėra stebėti. Patelės patinus prisileidžia tik rujos metu. Na čia jeigu jau apie "protinguosius" šnekam. Absoliuti dauguma "kvailūjų"
lytiniais santykiais užsiima tik giminės pratęsimui. Kvaila diskusija.. ne bet jau kad įsivėliau
..
Sutinku, mokslininkų požiūriu gyvūnai nekopijuoja nuo žmonių, kaip nekopijuoja elgesio ir nuo kitų rūšių. Gyvūnų elgesio "normos" susiformuoja perimant patirtį iš tėvų arba kitų gentainių. Žinoma irgi neabsoliučiai (visur yra truputį besiskiriančios konkrečios situacijos). Aš tai manau, kad gali perimti kai kurios elgesio bruožus ir iš kitų rūšių tam tikromis sąlygomis. Bet tai mano suvokimas, nuomonė taip sakant. Gal ir yra moksliniai darbai šia tema, bet aš jų nežinau. Sutinku, kad pagal mokslinį apibrėžimą žmogus irgi gyvūnas. Tai kodėl gyvūnai žvėrys negali perimti tam tikrų elgesio modelių iš gyvūno žmogaus? Jei jau taip. Naminiai gyvūnai žmogaus elgseną kopijuoja. Manau nereik pavyzdžių?
Na aš žinoma nesutinku su teiginiu kad mes kilome iš gyvūnų. Galėčiau čia cituoti tą pačią Bibliją (ką ir tu darei šiame forume dėl naminių gyvūnų veganizmo) ir Anastasijos teiginius. Bet tai čia žinoma tikėjimo klausimai prasideda
.
Kad mes galime nukopijuoti daugiau nuo gyvūnų negu jie nuo mūsų tai sutinku. Bet tai nei kiek nepaneigia mano teiginio, kad gyvūnai kopijuoja ir žmogaus kai kuriuos elgesio modelius. Be to nesutinku ir su teiginiu, kad gyvūnai nemąsto. Yra krūva stebėjimų ir eksperimentų kurie įrodo (na aišku irgi mokslininkų požiūriu), kad gyvūnai, bent jau kai kurios jų rūšys sugeba mąstyti ir tai nėra unikalus žmonių bruožas. Na bet čia tiesiog skiriasi tavo ir mano suvokimas. Manau nebūtina dėl to daug diskutuoti.
"Kodėl gamtininkams tokie pavyzdžiai turėtų trukdyti." - šio teiginio, ar klausimo nesupratau. Jei gali patikslink.
"Kodėl vienais atvejais sakoma, žiūrėkit, nė vienas taip gyvūnas nedaro, o žmonės tik daro, jie kalti, kitu jau atveju nebereikia atvirkščiai lygiuotis į gyvūnus. Akivaizdu, kad kažkam labai naudingas tokių taisyklių diktavimas. Primena viduramžių bažnyčią:)" - Taip ir yra
, viskas priklauso nuo konkrečios situacijos ir žinoma nuo pasaulėžiūros (mano pasaulėžiūra yra kad "seksas" yra nenatūralu, tuo pačiu kenksminga ir žaloja tiek tėvus tiek ir vaikus, o tavo požiūris yra kitoks - mylėjimasis yra bendravimas, žaidimas ir didžiausią malonumą teikiantis procesas (jei suklydau atsiprašau) ).
Tai va su giminės pratęsimu mano požiūriu kol kas sveika lygiuotis į daugumą gyvūnų (išskyrus delfinus ir šunis, ir gal dar kokius suras užsiimančiu ne poravimusi bet "seksu" - ne dėl giminės pratęsimo). O pavyzdžiui mitybos įpročius ne visus siūlau kopijuot iš gyvūnų, nes pvz. kiškiai radę lauke salietros trąšas išbarstytas jas laižo ir dvesia tame pačiame lauke, stirnos eina ir valgo tręštus cheminėmis trąšomis ir purkštus herbicidais javus (ir silpnesnės taip pat dvesia), vabalai prakanda vynuogių žievelę ir palieka porai dienų, o po to valgo surūgusias ir apgirstę vartosi ir netena savisaugos instinkto (na apsinuodija, apgirsta), juos po to lengvai sulesa paukščiai ir t.t. Maždaug taip va. Ką padarysi, kad ta gamta tokia įvairi, dalis tinka žmogui pavyzdžių ir jie sektini, nes žmogus dabar toli ir nuo gyvūniškumo ir nuo žmogiškumo, dabar mes esame biorobotai, o dalis veda trputį ne ten.
Na jo bažnyčią truputį primena. Nepatinka tai sek paskui delfinus
. Aš negaliu jais sekti, nes manau, kad jie yra įtakojami žmonijos ir dėl to dabar jų tarpe pasitaiko seksas ir seksualinė prievarta. Taip pat aš negaliu ir paskui bažnyčią sekti, todėl ir analizuoju situaciją pats, mąstau ir diskutuoju.
"Ir poravimasis vien dėl palikuonių yra būtent labiau gyvuliškas nei poravimasis iš malonumo. Nes gyvūnijos pasaulyje tik vieninteliai delfinai, turintys daugiau proto, tai ir daro, kaip ir mes
"
Na apie "protą" ir "vienintelius tai darančius kaip ir mes" jau rašiau. Gal ir teisingai, kad mes, delfinai ir šunys tai darome todėl, kad esame vienodo "proto". Vat tik klausimas ar ir jausmų vienodų?
"Kiekvieno reikalas, kokiu santykiu klausyti savo kūno, intuicijos ir proto.
Tiesiog žmonės turi tą kaltės jausmą, kuris ir gerai, ir nelabai kartais. Toks jau tas gyvenimas.
Tegul gyvi pavyzdžiai parodo, kaip geriau."
Sutinku
parodykim