Žaliavalgiški patiekalai

naudingi patarimai, kaip pačiam ką nors pasigaminti, padaryti, sukurti

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Žaliavalgiški patiekalai

Standartinė povilasm Tre 2010 03 31, 18:05

Valgis gamintas be kepimo, virimo ir kitokio terminio apdirbimo.
povilasm
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: Tre 2010 03 31, 17:56

Žalias (žaliavalgiškas) obuolių pyragas

Standartinė povilasm Tre 2010 03 31, 19:49

Kauno klube, per moterų dienos paminėjimą valgytas žaliavalgiškas obuolių pyragas susilaukė labai gero įvertinimo, todėl pridedu receptą:

Šis receptas originaliai (angliškai) youtube.com yra čia http://www.youtube.com/watch?v=fgtaH07BlvM
Taip pat kitas receptas kurį esu bandęs: http://www.youtube.com/watch?v=I3L4BDd4BrE (labai greitai paruošiamas, labai saldus).
Na receptą galima ir pačiam susigalvot, čia jūsų vaizduotės vaisius.

Pirmą kartą darantiems aprašysiu recepto eigą:
Iš viso pyragui reikės:
3 puodeliai vandenyje mirkytų migdolų
1 puodelis vandenyje mirkytų graikiškų riešutų
1 puodelis razinų (geriau rūgštesnio skonio)
4 puodeliai datulių be kauliukų
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
1 arbatinis šaukštelis malto muškato riešuto
1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
½ arbatinio šaukštelio arba vienos ankšties vanilės (jei turit)
3-4 kapoti kubeliais obuoliai išmirkyti citrinų sultyse
3-4 tarkuoti obuoliai išmirkyti obuolių sultyse
4-5 citrinos

Pyragas susideda iš trijų dalių, plutelė arba pagrindas, užpildas (viduriukas) ir kremas užtepimui. Pagrindiniai recepto ingredientai yra migdolų riešutai, graikiški riešutai ir datulės. Todėl pagrindinis darbas prasideda para arba kelios prieš galutinį pyrago sumaišymą. Patiekalui reikės dviejų puodelių sausų migdolų ir puodelio graikiškų riešutų. Riešutai po mirkymo išbrinksta todėl jų tūris padidėja. Migdolus reikia mirkyti 8-24 val., graikiškus 48 val. Žodis reikia čia turėtų skambėti neįpareigojančiai, nes priklauso nuo riešutų kokybės. Na iš savo patirties galiu pridurti kad vienos paros visiems riešutams užtenka. Pvz. jei pyragas bus valgomas sekmadienį, o gaminamas šeštadienį, tai riešutus reikėtų užsimerkti penktadienio rytą. Penktadienį vakare juos reiktų praskalauti ir vėl užmerkti šviežiam vandenyje. Kitą rytą (šetadienį) vėl perskalaujame ir iki gaminimo galime palikti be vandens kad nusivarvėtų.

Pagrindas darosi iš mirkytų migdolų, datulių ir tarkuotos aplesino žievelės:
2 puodeliai vieną parą vandenyje mirkytų migdolų
1 puodelis datulių be kauliukų
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės

Jei peržiūrėjot filmuką, matėt kad ten viskas smulkinama su elektriniu kapotuvu (mikseriu). Tokio neturiu todėl tam kuo puikiausiai tiko rankinė mėsmalė. Riešutai ir datulės sumalami per mėsmalę, įdedame 1 arbatinį šaukštelį tarkuotos apelsino žievelės. Viską gerai išmaišome. Gaunasi tokia standoka lipni masė. Ta mase padengiame indo dugną ir kraštus tolygiu plonu sluoksniu. Aš tokio indo kaip parodyta filmuke neturiu, tai tam panaudojau paprastą emaliuotą skardinį dubenį plokščiu dugnu, prieš tai išklojau keliais sluoksniai kepimo folija, kad vėliau paėmus už folijos kraštų būtų galima pyragą iškelti iš indo. Paruošta plutelę su indu galime įdėti porai valandų į šaldytuvą, tada apstingsta, tampa tvirtesnė.
p.s. Filmuke prieš dedant plutelę į indą, jį patepa linų sėmenų aliejum aš to nedariau, nes naudojau foliją ir jau iš pradžių žinojau, kad dubuo man reikalingas tik formai ir vėliau iškelsiu pyraga iš jo paėmęs už folijos.

Toliau pasiruošiame užpildą, pagamintą iš obuolių, razinų, graikiškų riešutų, malto muškato, cinamono ir tarkuotos citrinos žievelės:
3-4 kapoti kubeliais obuoliai išmirkyti citrinų sultyse
3-4 tarkuoti obuoliai išmirkyti obuolių sultyse
1 puodelis razinų
1 puodelis datulių be kauliukų
1 puodelis vandenyje mirkytų graikiškų riešutų
4-5 citrinos
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
1 arbatinis šaukštelis malto muškato riešuto
1 arbatinis šaukštelis malto cinamono

Obuolius reikia pasiruošti iš vakaro. Nulupami 3-4 obuoliai ir supjaustomi kubeliais. Tada iš citrinų išspaudžiamos sultys ir užpilamos ant obuoliu (citrinų sulčių pakanka kad vos apsemtų, svarbu, kad visi obuoliai gautų pamirkti sultyse. Jei gavosi per mažai sulčių, ne bėda, galima tiesiog retkarčiais pamaišyti obuolius, svarbu kad gautų sultyse pamirkti). Prieš tai nepamiršti prisitarkuoti vieną arbatinį šaukštelį citrinos žievelės. Toliau sutarkuojami kiti 3-4 obuoliai (galima irgi nulupti). Šie užpilami obuolių sultimis. Neturėjau jokių gatavų sulčių, tai su bulvių tarkavimo mašina susitarkavau keletą obuolių ir per dvigubą marlę prisisunkiau sulčių. Taip paruoštus obuolius dedame į šaldytuvą per naktį pastovėt. Galima išsiversti ir nelaikant per naktį. Kelių valandų prieš gaminant, taip pat turėtų užtekti. Kitą dieną kai gaminamas pyragas obuoliai nusunkiami per kiaurasamtį nuo sulčių, dedami į didelį dubenį. Čia taip pat keliauja citrinos žievelė, muškatas, cinamonas. Puodelis datulių kelias valandas pamirkomas obuolių sultyse ir nusunkus sukapojamos/sumalamos/susmulkinamos ir sudedamos į indą. Parą ar daugiau mirkyti ir jau nusivarvėję graikiški riešutai dedant rankomis susmulkinami į smulkesnius gabalėlius(malt nereikia, bus ką kramtyt). Razinas prieš dedant reikia gerai nuplaut patrinant vandenyje tarp rankų, kad nusiplautų nešvarumai ir pasidarytų birios, nesulipusios. Tada tą visą masę rankomis gerai ir maloniai išmaišome. Šis darbas labai vaikams patinka ;) Išmaišyta masė dedama į indą su paruošta ir atšaldyta plutele ir gražiai išlyginama. Jei proporcingai parinkote indą turėtų masės gautis panašiai su plutelės krašteliu.

Toliau gaminamas kremas iš migdolų, datulių ir vanilės:
1 puodelis vandenyje mirkytų migdolų
½ arbatinio šaukštelio arba vienos ankšties vanilės (jei turit)
2 puodeliai datulių mirkytų obuolių sultyse

Migdolams nulupama odelė. Tai gana kruopštus, meditacinis 8) darbelis. Jei skubate galite nelupti. Nuo nuluptų kremas gausis šviesesnis. Aš visada nulupinėju. Mirkyti migdolai lupasi gana lengvai. Datulės kelias valandas pamirkomos obuolių sultyse. Toliau migdolus sudedame į smulkintuvą (mikserį/ kokteilinę arba su rankiniu „blenderiu“), sudedame nusunktas datules, įdedame, jei turime, vanilės ir užpilame obuolių sultimis. Galima panaudoti tas pačias nuo mirkytų datulių. Sulčių pilame pagal kremo konsistenciją, pradžioje šiek tiek įpilame, kad smulkintųsi lengviau, vėliau jei reikia įpilame daugiau. Šiuo kremu aptepame pyragą. Ant viršaus galima pabarstyti kokoso drožlių.

Na šis žingsni kaip ir labai nebūtinas, nes pyragas jau gatavas, o kuo jį papuošite čia jau fantazijos reikalas. Galima tais pačiais obuoliais ar avietėm, kokoso drožlėm ir t.t.

Na va pyragas iškeptas t.y. gatavas/pagamintas :D Toliau priklausomai nuo tystančios seilės ilgio, arba sudorojame iškarto arba pašauname į šaldytuvą ir užkalme lentom duris kad niekas neprieitų ir kantriai laukiame progos :aura: .
Kaip matote pyragas nekeptas, be jokių miltų ir kitų nereikalingų žmogui produktų, tai jis turbūt ilgai stovėt negali. Turbūt, nes paprastai sudorojamas laba greitai, todėl neteko įsitikinti. Na dvi paras šaldomas atlaiko be jokių matomų blogų pakitimų.

Skanaus :mrgreen:

p.s. datules gerai nuplaunu, patrindamas tarp rankų, kad jos pasileistų ir nusiplautų nešvarumai
p.s.s pyragas tikrai ne toks sudėtingas, kiek reikėjo čia visko prirašyti. Čia tik vienas iš receptų youtube.com įvedę „Raw apple pie“ http://www.youtube.com/results?search_query=raw+apple+pie gausite krūvą kitų variantų.
p.s.s.s kaip matot kaikurie ingredientai nelbai lietuviški, tačiau juos labai sėkmingai galima pakeisti lietuviškais, o kokiais čia jau patys sugalvokit ir pasidalinkit įspūdžiais
p.s.s.s.s tikiuosi dar liko laiko gaminimui po tokio ilgo skaitymo :D

Sėkmės!
povilasm
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: Tre 2010 03 31, 17:56

Re: Žaliavalgiški patiekalai

Standartinė Darius Sek 2010 04 04, 17:44

Pamenu sita tavo torta :D
buvo fantastish :aura:
nors ir ne mono :)
Darius
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: Pen 2009 10 02, 18:26
Miestas: Kaunas

Re: Žaliavalgiški patiekalai

Standartinė Toltik Ant 2010 04 06, 11:10

Žalias Mono receptas :))) kaip paruošti džiovintus grybus :)

Užpilame vandeniu (kad apsemtų) ir paliekam per naktį. Kitą dieną galima valgyti. Skystimas gaunasi kažkas panašaus į sultinį grybų skonio, toks sūrstelėjęs (priklauso nuo grybų rūšies), man džiovinti grybai pradėjo nebepatikti, tai savaime gimė šitas receptas. Dabar labai patenkintas, paprastai iš vakaro užpilu, kitą dieną išgeriu skystimą, o dar kitą dieną suvalgau truputėlį pradžiūvusius grybukus :).
Toltik
 
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: Ant 2006 10 31, 15:39
Miestas: Ridvoniškis


Grįžti į Pasidaryk!

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 10 svečių

cron