Maisto derinimas

tai, kas palaiko sveiką kūną ir sielą ir pagydo

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Maisto derinimas

Standartinė Basta Ant 2007 10 09, 20:43

Manau, ne vienas girdėjome, kad produktus reikia derinti. Ir kad ne visi jie dera ne tik dėl skonio, bet ir dėl pasisavinimo.
Geriausiai, matyt, kai valgome viską atskirai, negaminame, nemaišome.

Tačiau taip būna retai. Todėl čia pateikiu naudingus patarimus.

Maisto produktų derinimas pagal H.Šeltoną

Mėsą, žuvį, kiaušinius nerekomenduojama valgyti net su salotomis, paskanintomis citrinos sultimis

Rūgštys ir krakmolas
Niekada kartu nevalgykite angliavandeningo ir rūgštaus maisto, pavyzdžiui duonos, žirnių, bananų, datulių su citrinomis, apelsinais, greipfrutais, ananasais, spanguolėmis, pomidorais ir kitais rūgščiais vaisiais ar uogomis.

Ypač dažnai su krakmolingu maistu derinami pomidorai. Bet juos galima valgyti tik su lapinėmis daržovėmis ir riebiu maistu. Pomidoruose esantis citrinų, obuolių ir rūgštynių rūgščių derinys sutrikdo krakmolo pasisavinimą burnoje ir skrandyje.

Baltymai ir angliavandeniai
Koncentruotų baltymų niekada nevalgykite su koncentruotais angliavandeniais. Žodžiu, riešutus, mėsą, sūrius, kiaušinius, žuvį valgykite atskirai nuo duonos, grūdinių kultūrų, makaronų, bulvių, pyragaičių, saldžių vaisių.
Angliavandeniai, skrandyje susimaišę su baltymais, sutrikdo vieni kitų pasisavinimą.
Kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pupose, yra ir baltymų (apie 25O), ir angliavandenių (apie 50O). Todėl privalgius pupų, pučia vidurius. Dėl šios priežasties Šeltonas pataria vengti visų ankštinių kultūrų, išskyrus žalias, neprinokusias pupas, kuriose yra labai mažai krakmolo. Be to, jis pabrėžia, kad cukrus, saldainiai ir kiti panašūs saldumynai slopina skrandžio sekreciją ir kartu sulėtina virškinimą. Gausiai jų privalgius, virškinimo procesas skrandyje gali visiškai sustoti.

Mokslininkai taip pat mano, kad maisto, kuris pasisavinamas šarminėje terpėje, negalima derinti su rūgščiu maistu, arba produktais, pasisavinamais rūgščioje terpėje.

Baltymai
Niekada nevalgykite kartu dviejų rūšių baltymų, pavyzdžiui, riešutų su mėsa, kiaušinių su mėsa, sūrio su riešutais, sūrio su kiaušiniais ir t.t. Mat dviejų skirtingų rūšių baltymų virškinimui reikalingas skirtingos koncentracijos sekretas, kuris skrandyje negali išsiskirti tuo pačiu metu. Bet tai nereiškia, kad tuo pačiu metu negalima valgyti kelių rūšių mėsos ar kelių rūšių riešutų. Toks produktų derinimas virškinimo tikrai nesutrikdo.

Baltymai ir riebalai
Riebalų nevalgykite su baltymingu maistu, pavyzdžiui, grietinėlės, grietinės, augalinio aliejaus nederinkite su mėsa, kiaušiniais, sūriu, riešutais ir kitais baltyminiais produktais. Riebalai slopina skrandžio liaukų veiklą ir mažina sekreto, reikalingo baltymų virškinimui, išsiskyrimą. Virškinimui turi įtakos net žarnyne esantys riebalai. Pavyzdžiui, padarius riebalinę klizmą, susilpnėja skrandžio sekrecija. Pagal Šeltoną, tokios klizmos yra kenksmingos.
Kad riebi ir kepta mėsa mažiau kenktų, rekomenduojama valgyti su gausybe žalių daržovių.

Tiesa, Šeltonas nedraudė valgyti duoną su sviestu. Pasak jo, šis derinys nėra labai kenksmingas, nes “duonos virškinimui reikia visai nedaug skrandžio sekreto, o gyvulinės kilmės baltymai, stimuliuojantys kasos veiklą, skatina fermentų, virškinančių ir baltymus, ir krakmolą, išsiskyrimą”.

Rūgštys ir baltymai
Rūgščių vaisių nevalgykite su baltymingu maistu, pavyzdžiui, apelsinų, citrinų, pomidorų, vyšnių, rūgščių slyvų ar obuolių su mėsa, žuvimi, kiaušiniais ir kt. Rūgštūs produktai, slopindami skrandžio sekreciją (labai svarbią baltyminiam maistui), sulėtina baltymų virškinimą ir skatina jų irimo procesus. Bene vieninteliai baltyminiai produktai, kurie panašiomis sąlygomis ne taip greitai skaidosi, yra riešutai ir šviežias sūris. Juose yra pakankamai riebalų, lėtinančių irimo procesus, bet, deja, lėtinančių ir maisto pasisavinimą.

Mėsą, žuvį, kiaušinius nerekomenduojama valgyti net su salotomis, paskanintomis citrinos sultimis, actu ar majonezu. Apskritai kuo paprastesni maisto mišiniai, tuo lengviau jie pasisavinami.

Cukrus ir krakmolas
Cukraus niekada nevalgykite su krakmolo turtingu maistu. Pavyzdžiui, sirupų, marmeladų nevalgykite su duona, košėmis, bulvėmis, javainiais. Toks derinys sukeltų rūgimo procesus, pasireiškiančius rauguliu, rėmeniu, ir sukeliančius bendrą organizmo apsinuodijimą.

Cukrui patekus į burną, ima skirtis seilės, kuriose, deja, nėra ptialino, būtino krakmolui pasisavinti. Saldūs vaisiai su krakmolingu maistu taip pat sukelia rūgimo procesus. Todėl visada geriausia juos valgyti atskirai nuo krakmolingų produktų. Antraip, sutriktų virškinimas. Paprastai taip ir atsitinka privalgius desertų, pagamintų iš cukraus, saldžių vaisių, grietinėlės, kiaušinių, pieno. Kartais po tokių vaišių net vemiama.

Krakmolas
Niekada tuo pačiu metu nevalgykite daugiau kaip vienos rūšies krakmolo turinčių produktų. Pasak Šeltono, derinti keleto rūšių krakmolus žalingiau nei persivalgyti krakmolingo maisto. Manoma, kad organizmas vienu metu linkęs pasisavinti tik vienos rūšies krakmolą. Todėl į skrandį petekus kelioms jo rūšims, virškinamas tik vienas, o kiti sutrikdo virškinimą, sukelia rūgimo procesus.

Melionai valgomi vieni
Melionus visada valgykite atskirai nuo kitokio maisto. Net skirtingų rūšių melionus būtina valgyti atskirai. Jie, kaip ir arbūzai, pasisavinami žarnyne, todėl skrandyje “užtrunka” vos keletą minučių. Sumišę su maistu, virškinamu skrandyje, jie pradeda irti ir sukelia rūgimo procesus, kurių metu pasigamina daug dujų.

Pienas nesuderinamas su jokiais produktais
Pieną gerkite vieną, arba visiškai jo atsisakykite. Pienas yra natūralus ir vienintelis jaunų žinduolių maistas. Patekęs į skrandį, jis laikinai sustabdo sekreciją (šis produktas pasisavinamas dvylikapirštėje žarnoje, todėl skrandis į jį nereaguoja) ir trukdo virškinti kitus produktus. Jį būtų galima derinti su grynu krakmolu, bet, deja, joks krakmolingas produktas nėra grynas krakmolas.

Alkoholis nesuderinamas su baltymais
Valgydami baltyminį maistą - mėsą, žuvį - niekada negerkite alkoholinių gėrimų, nes veikiant alkoholiui, greitai sutirštėja pepsinas. O pepsinas yra vienintelė rūgštis, padedanti virškinti mėsą.

http://www.medicinavisiems.lt/default.a ... 2&subj=str
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Re: Maisto derinimas

Standartinė Equanimity Sek 2008 12 07, 16:30

Jaučiu, nelabai į temą, bet gal kam bus naudinga. Augalinės kilmės geležis pasisavina iki šešių kartų geriau su vitaminu c. Vegetarams naudinga žinot ir visada šaldytuve turėt paprikos. :roller:
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13

Re: Maisto derinimas

Standartinė SANDRA Ant 2008 12 09, 16:06

reikia valgyt ka laistai , augini stiklainyje ar darze ...tai sociausias maistas . ir beto jo abstu. nebeperku limonado su bamboskem (sPogSTa). tada arseisit be papildu.
skanaus ! :snake:
SANDRA
Pažįstamas
 
Pranešimai: 110
Užsiregistravo: Pen 2008 01 18, 17:53

Re: Maisto derinimas

Standartinė Basta Pen 2008 12 12, 1:11

Equanimity rašė:Jaučiu, nelabai į temą, bet gal kam bus naudinga. Augalinės kilmės geležis pasisavina iki šešių kartų geriau su vitaminu c. Vegetarams naudinga žinot ir visada šaldytuve turėt paprikos. :roller:

kuo ypatinga paprika?
ats.: ypatinga tik tada, kai tarp visų kitų gardžių vaisių ir daržovių, trykšta seilės tik žiūrint į ją :roller: :up: :laught: :wine: :arbuz: :tomato: :grapes:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Re: Maisto derinimas

Standartinė Equanimity Pen 2008 12 12, 20:51

Basta rašė:
Equanimity rašė:Jaučiu, nelabai į temą, bet gal kam bus naudinga. Augalinės kilmės geležis pasisavina iki šešių kartų geriau su vitaminu c. Vegetarams naudinga žinot ir visada šaldytuve turėt paprikos. :roller:

kuo ypatinga paprika?
ats.: ypatinga tik tada, kai tarp visų kitų gardžių vaisių ir daržovių, trykšta seilės tik žiūrint į ją :roller: :up: :laught: :wine: :arbuz: :tomato: :grapes:


Augalinė geležis lengviau pasisavinama su vitaminu c, o paprika turi labai daug vitamino c. :D Bent man nusibosta galvot, kokį čia produktą įdėti į geležies turintį patiekalą, kad jame būtų ir c, todėl suvalgau grynos paprikos ir nesuku galvos. :D

Aišku, čia labai negurmaniškas požiūris.
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13

Re: Maisto derinimas

Standartinė Basta Šeš 2008 12 13, 2:48

iš tiesų valgant kuo mažiau galvosi, kas ko turi, tuo geriau.
Žalios spalvos daržovės praktiškai visos turi ir geležies, ir vitamino c.
Sakyčiau, valgykim, ko norisi, per daug nesmaližiaukim, nepamirškime įvairovės taip pat.
Visur saikas. Ir optimizmas.
Viskas seniai žinoma, nieko naujo čia neatrasime, o kad tik laikytumėmės bent šitų paprastučių taisyklių. Neturėtų niekas problemų dėl maisto.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Re: Maisto derinimas

Standartinė Equanimity Šeš 2008 12 13, 10:54

Aš turiu daug problemų dėl geležies, nes žiemą nėra žalių daržovių. :roll:
Equanimity
 
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: Ket 2008 11 13, 19:13


Grįžti į Sveikata

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių