Tualetas

apie žmogaus namus

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Tualetas

Standartinė Basta Tre 2006 06 21, 22:19

Ištrauką iš knygos apie kompostavimą galiu atsiųsti, parašykit, kas norit, AŽ [pm] arba e-paštą.

Laimis rašė:Sveiki,

nelabai nutolstant nuo naturalios zemdirbystes siulau pasidometi kaip isirengti
kompostuojanti tualeta. Padarai grazia patogia sedejimo vieta, po apacia
kibiras. Viskas uzmetama pjuvenomis, durpemis ar dar kuo nors ir nelieka jokio
kvapo. Kai kibiras prisipildo, jis isnesamas i lauka, kur pora metu
kompostuojamas, kad isvengti ligas sukelianciu organizmu, o tada ji galima pilti
nors ir ant darzo.
Paskutinį kartą redagavo Basta Sek 2006 12 17, 20:54. Iš viso redaguota 2 kartus.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Pen 2006 12 15, 19:15

Apie kompostuojamus tualetus (lietuviškai) (tas pats tekstas, kur viršuje Basta rašo, kad gali atsiųsti):



Taip pat
> apie pjuvenu tualetus

jei kam tinka angliškai - pas mane yra labai gera knyga "The Humanure
Handbook", 200 psl.
http://mauglee.kitox.com/files/the_huma ... dbook.djvu
--
M.Lee

Šie laiškai paimti iš meileserdve@yahoogroups.com konferencijos.
Perskaityti visus laiškus arba prisijungti prie konferencijos galite čia:
http://groups.yahoo.com/group/Meileserdve
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Maksim Pir 2007 01 22, 16:20

Tai yra gi Traidenis jei kas nenori terliotis, aisku kainuoja bet visam gyvenimui uztektu
Išgirskime protėvių balsą
Maksim
 
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: Pir 2007 01 22, 11:03
Miestas: Klaipeda

Standartinė Basta Ant 2007 01 23, 21:20

Maksim rašė:Tai yra gi Traidenis jei kas nenori terliotis, aisku kainuoja bet visam gyvenimui uztektu


Gal galima detaliau? :idea:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Tre 2007 09 12, 21:03

giedrioks26 rašė:Sveiki,
Jusu forume esu svecias, ir noreciau duoti kelis patarimus del tuoletu. Tiesa nesu ju isbandes pas save, bet ruosiuosi, taciau naudojausi tokiu. Kalbu apie kompostuojancius tuoletus. Labai tinkamas variantas ir tikriausiai geriausias, ekologiskiausias ir atsinaujinantis. Labai paprasta istatomas 20 l kibiras, padaromas reikalas, uzmetamas pjuvenomis (galima naudoti spalius, durpes, smulkintus siaudus, smulkintus lapus) uzpilama tiek kad pilnai padengtu visa turini, tame tarpe ir slapima. Jokio kvapo, garantuoju. Toks tuoletas gali buti namo viduje jam skirtoje vietoje (prie vonios ar atskirai). Toki kibira reikia isnesti karta per savaite (4 asmenu seimai), na tegul 2 kartus (jei turi 2 vienodus kibirus su dangciais tai galima viena pakeisti kitu pilna uzdengiant ir isnesti vienu metu iskarto du).
Kibiro turinys ispilamas i tam skirta komposto deze lauke. Svarbu zinoti kompostavimo taisykles (jokio kvapo nera) tokia deze prisipildo per metus ( nuo pavasario iki pavasario) ir dar metus turi pastoveti, kad pilnai perdegtu patogenai. Toki komposta naudoji darzams tresti. Jis puikiai kvepia ir galima imti plikomis rankomis, tarsi derlingas dirvozemis.
Svarbiausia jokio kvapo! jokiu musiu!0 energijos poreikis! sutaupai vandeni! Vienintelis nepatogumas, kad reikia isnesti, bet kas turi kates namie tai irgi kasdien isnesineja, o cia tik karta-du i savaite ir savo!
Placiau skaitykite cia (anglu kalba): http://weblife.org/humanure/pdf/humanur ... dition.pdf
Yra 8 chepterio lietuviskas variantas apie kompostuojancius tuoletus kuri isverte toks RB (nezinau kas jis, zinociau pacituociau ir aciu pasakyciau). Lt varianta galima rasti cia: http://files-upload.com/files/447039/Ko ... ao%202.doc

Noreciau siek tiek apie fekaliju higiena parasyti savo nuomone. Esu baiges biologija ir isklauses parazitologijos kursa, ir galiu pasakyti, kad tas reikalas del kirmeliu ir, kad tresti fekalijom negalima yra ispusta ir visiskai nepagristas. Sakoma, kad galima uzsikresti kirmelem, zinoma galima jei naudosi netinkamai (na sakykime iskarto padares reikala ir nesi purtyti i darza). Komposte fekalijos perdega per 24 valandas (50 laipsniu) to pakanka patogenams perdegti. O pagal kompostavimo taisykles kompostuojama 2 metus. Patikekit ten jokiu parazitu nelieka.
Dabar kitas dalykas. Daug greiciau imanoma uzsikresti nuo karviu ar kiauliu meslo, nes tiek karves tiek kiaules yra tarpiniai ir galutiniai seimininkai tokiu kirmeliu kaip jautinis ir kiaulinis kaspinuotis, siu kirmeliu seimininkai gali buti ir zmogus. Taigi o mes juk naudojam karviu ir kiauliu mesla, ir netgi nepilnai susikompostavusi ir vargo nematom, ir neslykstu ir higieniska.
Isvada: nereikia bijoti savo SH***! Jis tik nauda nesa, jis per augalini maista sugrizta atgal. Toks yra naturalus gamtos ciklas.
Yra labai gera lietuviska paterle: "Be shudo nebus ir grudo" ji ne seip sugalvota :)




TREJA rašė:Seniai cia bebuvau jusu forume,bet sudomino si tema ir mane,kadangi taip pat galvojame apie "sio reikalo" sutvarkyma,pasakysiu keleta minciu ir as..Giedrioko pasakymas ,kad kibiras isnesamas karta per savaite 4asmenu seimai,neskaitant ,kad dar ten yra uzmetamos pjuvenos nemanau,kad yra teisingas... :no: Pas mano tevus,lygiai tokiu pat principu padarytas tualetas,jo turinys isnesamas i miska ir uzkasamas..Deja kibiras labai greit prisipildo :wink: ,nes kai salta,tai ir "ant lengvo" visi ten bega...kad nera kvapo -tai irgi nepasakyciau.....Vyras tikras vegetaras jau daug metu,bet jo sh....vistiek man smirda.. :mrgreen: kaip sakoma savas sh...visad kvepia ,bet kito ne.... :mrgreen:
tokio tualeto nedaryciau bute niekada :shock: Lauke,gali stoveti,bet namelyje mes visdelto ruosiames isirengti rimtesne nubegimo sistema...nezinau,gal tai kazkiek ir priestarauja anastasijos poziuriui-bet labai arti misko salia musu nera ,tad neprilakstysi... :D Beto ryte atsikelus,kai i darba reiks skubet nebus ten kada lakstyti....
beje apie trasas ismatomis irgi esu girdejusi,kad daug ukininku taip tresia bulves,labai dideles uzauga :wink: Bet karta teko tokiu ir ragauti ,tai neduok dieve :shock: kvapas buvo kaip tualete,visoje virtuveje...Turbut gerai neiskompostirave
tiesiai pildavo ant bulviu,net nepalauke,kol jos susikompostuos :roll:


Basta rašė:Visas šitas pavyzdys yra neteisingos sistemos padarinys...
Jau išbandė kaimynai kompostuojamą tualetą ir nors pirmiausia galvojau, kad niekad nesirengsiu viduj tokio, bet pakeičiau nuomonę. Kvapas tikrai NE DIDESNIS nei eiliniame nutekamajame.
Deja, užkasti giliai žemėje nėra gera mintis, taip teršiami gruntiniai vandenys, reikia kompostuoti su lapais ir kitu kompostu.
O kad bulvės tręštos su neperpuvusiu š.. tai siaubinga!
Metus viskas "perdirbama" komposto dėžėj, tik tada jau yra naudingas juodžemis.

O eiliniai nutekamieji tai yra didelis teršimas, didelis...


TREJA rašė:kaimynai isirenge http://www.buiteka.lt/lt/apie/ nuoteku valymo sistema,ir labai yra patenkinti...Aisku,cia jau "patogumai" :lol: su visais pribumbasais,ir ne sodyba,be vandens tualeto,duso ir viso kt..Tai neatitinka anastasijos poziurio turbut,bet as asmeniskai irgi nenoriu grizti i tuos laikus,kai praustis reikia bliuduose ar "daryti" kibiruose...Tiesiog nemanau,kad zmogus darantis geram tualete :lol: su patogumais,bus dvasiskai blogesnis uz gyvenanti visai be patogumu...
Kokia sistema isirengsime mes,dar galvojame,norime,kad kuo maziau uzterstu zeme........


giedrioks26 rašė:TREJA atkreipk demesi, kad kibitas 20 l, paprastai kibirai standartiniai yra 10-11 l, toki zinoma reikia dazniau isnesti. O del kvapo tai jeigu pas jus smirda tai gal pjuvenu neuzmetat? As jau pasidariau pas save sodyboje, pastaciau namo viduje tamsiam kambariukyje, kvapas toks pats kaip ir miesto nuleidziamajame, o tai reiskia, kad tik tuo metu kai reikala padarai, kol oras issivaiksto :) Beje kas liecia tuos modernius valymo irenginius, tai nezinia ar tai geriausia iseitis. Visu pirma tai ganetinai brangu, kiek zinau minimum 10000 lt, vien tik septinis rezervuaras minimum 5000 lt. kitas dalykas ju prieziura irgi kainuoja (kaip kokia firma, seip ju neparduoda ir nemontuoja kol nepasirasai su jomis prieziuros sutarties 3 metams, i metus kazkur apie 200-300 lt reik moketi), bet kitas dalykas dar reikia bakterijas pirkti ir kartas nuo karto uzpildyti, kad nenutruktu valymo procesas. Kiti dalykai, jei nuoteku bus per mazai bakterijos negauna valgyti ir numirsta (valymas nevyksta ir tersi aplinka), jei nuoteku perdaug, bakterijos nespeja skaidyti ir vel tersiama. Visa sita moderni iranga yra paremta dirbtinom salygom. Reik ziureti kaip yra gamtoje naturaliai. Gamtoje irgi yta bakteriju jos yra visur ir visokios. Pasiziurekime nuo pradziu:
1. Jus nuleidziat tuolete ar vonioje vandeni ir jis keliauja i septini rezervuara (tai dvieju kameru nusodintuvas).
2. Rezervuare jau prasideda naturalus kietuju dalekiu perdirbimas nusedimas (formuojasi dumblas) virsutineme sluoksnyje plaukioja baltymai ir riebalai, svariausias vanduo viduriniame sluoksnyje, is sio sluoksnio vanduo patenka i kita rezervuara (II kamera), kuriame yra anaerobinis filtras (tai iskeliama metaline deze kurioje yra skalda arba seip smulkus daiktai, kad butu didesnis nusedimo pavirsius bakterijoms), cia vyksta antrinis skaidymas ir nusodinimas, ir jau is cia vanduo iseina apsivales apie 60%.
Taigi gamtoje yra toks pats pavyzdys, tai vandens telkynys (prudas, ezeras), jame nuotekas naturaliai sudaro madziu lapai, vandens augalai, kritusios zuvys ir kiti gyvunai, visa tai suyra ir nuseda i dugna kur kaupiasi dumblas ir tas pats gi dumblas yra trasa augti vandens augalijai (daug fosforo) ir taip ilgainiui per daug daug metu (mes ju nesulauksime) ezeras uzauga ir virsta pelke (tokia teorine visu ezeru baigtis), zmones leisdami nepilnai apvalytas nuotekas si procesa zymiai pagreitina, nes atsiranda papildomu maistmedziagiu. Labai geras pvz. yra Kauno marios, tai didelis septinis rezervuaras, cia vanduo is Nemuno sunestais tersalais suleteja ir nuseda i Kauno mariu dugna veikiamos bakteriju ir augalu, dumbliu. O zemiau uztvankos vanduo Nemune svarutelis. Kas netikit nuvaziuokite i santaka kur Neris iteka i Nemuna ir pamatysite skirtuma.
3. 60% isvalytas vanduo aplinkos netenkina, is septiko su anaerobiniu filtru apsivales vanduo keliauja i skaldos filtra, filtruojancius sulinius, dirbtines pelkes ir kt., kur jau issivalo iki 90-95%, toks vanduo jau tenkina aplinka ir netersia jos. Tokiuose filtruose irgi darbuojasi bakterijos, daugelis tersalu uzsilaiko ant skaldos ar smelio daleliu. Jaigu tai dirbtine pelke tai procesas nesibaigia, nes visa azota ir fosfora kuris nuseda filtre pasisavina augalai (maistmedziages grizta atgal ir vel gali buti naudojamos), jeigu tai skaldos filtras arba sulinys, juos kas 10-20 metu reiktu perkasti.

Visi sitie valymo irenginiai mano skaiciavimais kainuotu apie 2000 lt cia jau su darbu, atvezimu ir montavimu, zinoma tai betonines konstrukcijos, rezervuarams naudojami shachtiniu shuliniu ziedai su dugnais (hermetiskai sujungtais).

Taigi, o jeigu naudoji kompostuojanti tuoleta, tai tau belieka tik "pilkieji vandenys" (tai vandenys is vonios, skalbykles, virtuves), kuriems septiko nereikia (zinoma butu gerai, bet jei nedidele seima tai gali ir nebuti) ir jie gali keliauti tiesiai i filtra (skaldos, sulinio, dirbties pelkes), zinoma reiktu atsisakyti tu skalbimo milteliu kurie labai jau shvariai viska isskalbia, patikekit jie ir gyvybe visa isvalo (bakterijas) del ko vanduo paskui nesivalo. taigi naudoti reikia tik naturalias priemones, ju tikrai yra pirkti ir kartais jos net pigesnes.

Beje dumblas is septinio rezervuaro siurbiamas karta metuose ir kompostuojamas, veliau panaudojamas darzams mulciuoti, taip pat karta metuose praplaunamas ir anaerobinis filtras.
Taigi tokie valymo irenginiai, buvo placiai taikomi Lietuvoje ir pasiteisino. Svarbiasia, jie nereikalauja papildomos energijos ir valymas nenutruksta jei ir periodiskai nuoteku nebuna arba ju buna daugiau. Viskas kaip gamtoje :)
Sitie valymo irenginiai buvo aprasomi "Zalioji Lietuva" laikrastyje, berods 2004 metais neatsimenu numerio. Seip turiu pdf is laikrscio jei kadomina atsiusiu, ten ir breziniai yra.

http://www.anastasija.lt/forum/viewtopi ... &sk=t&sd=a
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė ** Šeš 2007 10 27, 21:56

**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34


Grįžti į Buveinė

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 5 svečių

cron