Vandeniui valyti

tai, kas palaiko sveiką kūną ir sielą ir pagydo

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Vandeniui valyti

Standartinė Basta Ant 2006 08 08, 12:00

Lietuvio išradimas leidžia išvalyti nitratus iš geriamo vandens
http://www.zalieji.lt/temos/Ekologiska_ ... 2006-04-19




Laikraštyje "Žalioji Lietuva" 2006 Nr.10 (258) yra straipsnis apie šį išradimą "Šulinių vandenį gerkime be nitratų" (1, 4 psl.). Straipsnyje kalbinamas ir šio išradimo autorius, "chemikas, ilgametis Lietuvos žaliųjų judėjimo aktyvistas" Vytautas Pelakauskas.


(...)
Gerbiamas p. V.Pelakauskai, kaip kilo idėja sukurti tokį filtrą?


Dešimt metų dirbdamas farmacinėje pramonėje prižiūrėjau ypatingai švaraus vandens gamybos stotį. Darbo su naujausia vandens valymo įranga patirtis ir iškėlė klausimą" kodėl šiame aukštų technologijų amžiuje niekas nepadeda žmogui, priverstam nuodytis nitratais užterštu šulinių vandeniu? Kodėl niekas nepagamina paprasto ir pigaus filtro? Vėliau beliko įsitikinti, kad tokie filtrai tikrai nėra gaminami, tad teko imtis darbo. Sukūrę dabar pradedamo gaminti filtro "ANTI nitrat" prototipą, ištyrėme jo savybes ir įsitikinome, kad filtras pilnai atitinka numatytas savybes: beveik 100 procentų pašalina nitratus ir gali būti sėkmingai atnaujinamas buityje su valgomosios druskos tirpalu ir karštu vandeniu. Po šių tyrimų Valstybiniam patentų biurui pateikėme išradimo paraišką, o prieš kelias dienas gavome ir išradimo patentą (Patento Nr.5288). Dabar pradedame išradimo patentavimą užsienio valstybėse.

Gal daugeliui pasirodys neįtikėtina, kad Lietuvoje išrasta kažkas naujo, ko dar nėra?

Tiesą pasakius, ypatingo išradimo čia nėra. Pasaulyje jau seniai naudojami panašūs filtrai, tik jie montuojami vandentiekio valymo stotyse ir yra dešimtys tūkstančių kartų didesni. Išradimo esmė ta, kad mes parinkome tinkamą užpildą, tinkamą filtro dydį, pritaikėme jį filtruoti užterštą šulinių vandenį ir sukūrėme buitinę filtro atnaujinimo technologiją.
Kalbant apie Lietuvą, reikia paminėti, kad pas mus išradingumo potencialas kol kas tikrai didelis. Tik gaila, kad šiandien nemažai potencialių išradėjų dirba svetur, o juk galėtų savo idėjas realizuoti Lietuvoje...

(...)
Bet grįžkime prie filtro "ANTI nitrat". Kaip jis veikia?

Filtras užpildytas specialia, aukštos kokybės medžiaga, kuri suriša vandenyje esančius toksinius nitratus, tačiau palieka visus naudingus mineralus: magnį, kalcį, kalį, hidrokarbonatus ir t.t. Prafiltravus tam tikrą tūrį nitratais užteršto vandens, filtras "ANTI nitrat" jais prisisotina ir išsenka. Tačiau jis neišmetamas, kaip kitos filtravimo kasetės, skirtos geležies ar kalkių pašalinimui, o lengvai ir saugiai buityje atnaujinamas (regeneruojamas). Tam tereikia vandenyje ištirpinti stiklinėlę valgomosios druskos ir šį tirpalą praleisti per išsekusį filtrą - druskos tirpalas išplauna iš filtro visus nitratus. Po šios operacijos filtras dar papildomai dezinfekuojamas karštu vandeniu ir vėl naudojamas nitratų šalinimui.

Kiek ilgai galima naudoti filtrą?

Periodiškai atnaujinamu (regeneruojamu) filtru "ANTI nitrat" galima naudotis trumpiausiai pusę metų. Jo nereiks keisti kas mėnesį - naują filtrą teks įsigyti tik kas pusmetį. Tai stipriai atpigina išvalyto vandens litro savikainą, kuri tesiekia vidutiniškai 2-3 centus. Tai yra labai nedaug, žinant, kad už porą centų iš vandens pašalinami nuodai, sukeliantys žmogaus sveikatai rimtų problemų.

Ar filtras "ANTI nitrat" tinka kitiems ąsočio tipo filtravimo rinkiniams?

Ne, filtras pritaikytas tik originaliam "ANTI nitrat" filtravimo rinkiniui. Tokį sprendimą lėmė ne tik kitų ąsočio tipo filtrų gamintojų (pvz., "Kenwood", "Aquaphor") patentinių teisių gerbimas, bet ir naujos filtro savybės bei charakteristikos. Ir filtras, ir filtro piltuvas turi atlaikyti 100 laipsnių C temperatūrą dezinfekcijos metu. Todėl jis pagamintas iš aukštai temperatūrai atsparių medžiagų. Minėtiems ąsočio tipo filtrams tai nėra būdinga, nes jie yra vienkartiniai.

Kur galima įsigyti Jūsų filtrus?

Filtravimo rinkinius "ANTI nitrat" galima įsigyti XXL ir XL lygio parduotuvėse "NORFA" 40-yje Lietuvos miestų ir pačiuose stambiausiuose "Maxima" prekybos centruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Prieš perkant filtrą "ANTI nitrat" žmogui reiktų įsitikinti ar jo šulinio, gręžinio vanduo tikrai užterštas nitratais. Todėl tose pačiose parduotuvėse galima įsigyti ir pigius nitratų testus, kurių pagalba per minutę galima ištirti ne tik vandenį, bet ir daržoves. Tai aktualu, nes nitratais užterštas ne tik vanduo. Ir šiandien neaiškios kilmės daržovėse nitratų kiekiai dažnai viršija vartojimui priimtinas ribas.

----------------------------------------------------------
Į visus skaitytojų klausimus galime atsakyti tel (8-5) 2307010, mob.tel. 8-676 41281 arba elektroniniu paštu info@gerva.lt
----------------------------------------------------------
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Tre 2007 08 29, 21:39

Vanduo su fluoru kelia sveikatos problemas, kai kuriose valstybėse jo pridedama į vandenį.
Išvalyti jį galima tik su osmosiniu filtru, bet ne anglies, kaip teigia EWG.
http://www.enviroblog.org/2007/08/ask_e ... out_fl.htm
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Vidmantas Sek 2007 09 02, 16:30

Geriausiai berzo sula.
Vidmantas
Vidmantas
 
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: Šeš 2007 06 02, 17:18
Miestas: Netoli Kuršėnų

Standartinė Basta Sek 2007 09 02, 22:18

Negalėčiau... Nekyla ranka gręžt beržo, juk jis gyvas.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth


Grįžti į Sveikata

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 9 svečių

cron