Duonos kepimas

naudingi patarimai, kaip pačiam ką nors pasigaminti, padaryti, sukurti

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Duonos kepimas

Standartinė Donatas Ant 2006 11 14, 0:52

Sveiki.

Savaitgalį išsikepėm savo duonos. Jausmas nepakartojamas. Siūlau visiems išbandyti, tai pakankamai paprasta ir trunka pakankamai trumpai (apie 2 val dviem didžiuliem kepalam, jei neskaičiuot sėjimo, pjovimo ir t.t.). Tačiau nauda didžiulė. Anastasija pasakoja, kad bent kartą metuose reikia išsikepti savo rugių duonos, ji net gydo.

Receptą davė mocčute iš knygos: "Kolukietės namų ūkis". Autorius, išleidimo data: nežinoma (lapų nebėra...)

ĮVAIRIOS DUONOS KEPIMAS

Gerą, skanią duoną galima iškepti tik iš geros rūšies nepripelėjusįų, neperkaitusių miltų.
Duonkubilį reikia švariai išplauti, išdžiovinti ir laikyti uždengtą, raugą sudėti į siauru paviršium indelį, aplyginti šlapia ranka, apibarstyti sausais miltais ir pastatyti šaltoje vietoje arba (padarius bandelę palikti pačiame duonkubilyje.) Įmaišant duoną, nuo raugo reikia nuimti sukietėjusią plutelę, raugą atskiesti drungnu vandeniu ir supilti į duonos maišymą.

Raugas ne visada esti geras. Jį galima „pataisyti“, duonkubilį ištrinant svogūnais su druska ir kmynais. Jei ir taip rūgštis nepasikeičia, reikia padaryti naujo raugo. Tam imama 20 gramų mielių, 3 stiklinės šilto vandens, 3 stiklinės ruginių miltų, pusė stiklinės skanaus rūgštaus pieno, viskas išmaišoma ir pastatoma šiltoje vietoje. Po paros raugas bus tinkamas naudoti.
Duoną reikia rauginti šiltoje patalpoje ir šiltai uždangstytą. Miltai tiek maišymui, tiek ir minkymui, ypač žiemą, turi būti šilti.
Skoniui didelę reikšmę turi ne tik geras užraugimas, bet ir išminkymas. Prieš minkant maišymą reikia gerai išplakti, o minkant gerai apvartyti ir išminkyti. Niekada negalima minkyti šlapinant rankas. Rankas galima šlapinti tik duoną išminkius, kai norima gražiai sulyginti paviršių.
Minkant į duoną pilama tik tiek miltų, kad būtų galima padaryti kepalus (labai netižtų ant ližės). Kuo duona minkštesnė, tuo geriau ji Iškyla, tuo esti skanesnė ir ne taip greit pasensta. Mūsų kaimo šeimininkės dažniausiai kepa per kietą duoną.
Išminkyta duona gerai uždangstoma ir šiltai pastatoma, kad greitai antrą kartą pakiltų. Kai duona pradeda kilti, kuriama krosnis. Išsikūrenusi krosnis iššluostoma šlapia šluota ar drėgnu skuduru. Ją ypač gerai reikia iššluostyti, kai duona kepama ant lapų ar miltų. Krosnies karštumas išmėginamas, įberiant saują sėlenų ar miltų. Jei jie užsidega- krosnis per karšta, jei per minutę parunda, tai tinkama duonai kepti.
Jei duona kepama skardose, tai tešlą reikia į jas sudėti tik užkūrus krosnį, kad skardose pakiltų. Duona kepama pustrečios – tris valandas. Jei duona gerai iškepusi, tai, pirštais pabarbenus į apačią, skamba. Iškepta duona suvilgoma vandeniu ir uždengiama, kad suminkštėtų pluta.
Duonoje dalį miltų galima pakeisti virtomis bulvėmis (nuo jų duona esti minkštesnė ir drėgnesnė). Duonos prikepimas priklauso nuo miltų rūšies ir sausumo. Jis svyruoja nuo 25 iki 50 procentų.


218. Paprasta ruginė duona
5 kg miltų, 2,5 l vandens, 60 g druskos, kmynų (nebūtinai).

Trečdalis miltų užpilami šiltu vandeniu, išmaišomi, sudedamas drungname vandenyje išleistas duonos raugas, viskas išplakama, viršus apibarstomas miltais, maišymas uždengiamas ir šiltai paliekamas per naktį. Sekantį rytą sudedama druska, kmynai, likę miltai, duona labai gerai išminkoma ir pastatoma pakilti. Kai duona pradeda kilti, kuriama krosnis, išsikūrenusi gerai iššluostoma, ližė pabarstoma miltais arba išklojama kopūstų ar klevų lapais. Tada padaromi du kepalai, jie šlapia ranka aplyginami ir kepami pustrečios – tris valandas. Kai iškepa, ištraukiami, paviršius sudrėkinamas karštu vandeniu, kepalai uždengiami ir paliekami, kol atšąla.

219. Ruginė plikyta duona
5 kg miltų, 2,5-3 l vandens, 60 g druskos, 30 g kmynų.

Trečdalis kepimui skirtų miltų užplikoma verdančiu vandeniu ir plakama, kol tešla pasidaro vientisa. Kai atšąla, įmaišomas išleistas raugas, viskas gerai išplakama, viršus apibarstomas miltais, maišymas uždengiamas ir paliekamas šiltai per naktį. Sekančią dieną maišymas vėl gerai išplakamas, supilama druska, kmynai ir likę miltai. Viskas labai gerai išminkoma ir šiltai pastatoma, kad pakiltų. Plikyta duona ilgiau kyla, todėl krosnį reikia kurti tada, kai tešla gerai pasikelia. Ši duona kepama taip, kaip ir paprasta. Praėjus 1 valandai nuo kepimo pradžios, kepalų paviršių galima suvilgyti karštu vandeniu, juos pačius perstumti į kitą vietą ir toliau kepti.


220. Ruginių pikliuotų miltų plikyta duona
5 kg miltų, 2,5—3 1 vandens, 60 g druskos, kmynų.

Trečdalis kepimui skirtų miltų užplikoma verdančiu vandeniu ir gerai išplakama. Kai atšąla, vėl išplakama, sudedamas išleistas raugas, vėl išplakama, paviršius apibarstomas miltais, maišymas uždengiamas, šiltai pastatomas ir po poros valandų vėl gerai išplakamas. Ši duona ilgiau rūgsta (pusantros — dvi paras). Per tą laiką maišymą reikia keletą kartų (5—6) paplakti. Kai maišymas įrūgęs, pasidaro skaniai rūgštus, supilama druska, kmynai, likę miltai, viskas gerai išminkoma. Tešlai pakilus daromi pailgi nedideli kepalėliai. Jie dvi - pustrečios valandos kepami.


Kepėm paprastą ruginę duoną, be kmynų.
Kadangi užmaišėm kiek perminkštą duoną ir iškart suformavom kepalus, ji rūgdama dar suminkštėjo ir susileido, kepalai gavosi paplokšti. Geriausia būtų leisti duonai išminkius dar pakilti kubile ir tik tada dėti i kepalelius ir pašauti. Dar užtikrinčiau duoną kepti skardose, tada tikrai išlaikys formą.
Suformavus kepalus, būtinai reikia pasilikti kumsčio dydžio gabalėlį duonos (tešlos) ir padėti šaltai. Jį naudoti kitam kepimui kaip raugą.
Mes kepėm duoną iš pirktinių ruginių miltų ir maišėm su kvietiniais speltos miltais. Kepėm elektrinėj orkaitėj 3 val. apie 180-170 laipsnių temp., tačiau reikėtų aukštesnės, nes nekepė, o džiūvo ir gavosi stora kieta pluta.

Bet duonos skonis ypatingas. Nepalyginsi su pirktine. Pakramčius duonos, burnoje lieka gaivus jausmas... Ir aplinkiniai labai jausmingai reaguoja, tarsi koks stebuklas butu ivykes :)

Sėkmės visiems kepėjams!

Paveikslėlis
Paskutinį kartą redagavo Donatas Ant 2006 11 14, 16:26. Iš viso redaguota 1 kartą.
Paveikslėlis
Donatas
 
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: Sek 2006 06 25, 16:51
Miestas: Dar vis Klaipėda

Standartinė Bubastė Ant 2006 11 14, 11:17

tikiu, kad skonis nepakartojamas :lol: ir nuotraukos tokios tikroviškos :D

ir aš būtinai pamėginsiu, tik noriu pasiteirauti, kur gavote kvietinių speltos miltų?
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

Standartinė ** Sek 2007 04 22, 20:15

Toltik rašė:Sveika Duona be raugo, mielių, cukraus, druskos ir t.t..

Ruginiai rupiai malti miltai (pagrindinis ingredientas ½)
Manų kruopos (nebūtina)
Skaldytų kviečių kruopos (nebūtina)
Skaldytų miežių kruopos
Avižų dribsniai
Kviečių dribsniai (nebūtina)
Kviečių sėlenos
Saulėgrąžos (riešutai) (nebūtina)
Džiovinti vaisiai (razinos, datulės, obuoliai...)
Vanduo

Supilti bendrą miltų, kruopų, vaisių ir riešutų masę.
Gausis sausas produktų mišinys. Padaroma įduba centre.
Į kurią pilamas vanduo ir po truputį sukočiojamas į vientisą
masę – molio tirštumo (kad būtų galima pakelti vientisą
gabalą - nebyrėtų). Suformuojamas kepalas ant skardos.
Kepalas apglostomas šlapiom rankom, kad netrūkinėtų kepant.
Kepama 250-200 laipsnių orkaitėje 1-1,5 h.
Išėmus iš orkaitės pluta sudrėkinama vandeniu.

Pastebėjimai: kepimo laikas priklauso nuo orkaitės temperatūros
ir tešlos drėgnumo, bei duonos masės. Palaikius duoną uždaram
inde arba suvyniotą į drėgną medžiagą, jos pluta suminkštėja.
Sėkmės improvizuojant

Pastebėjimai nr.2: Šiuo metu kepu duoną iš rupiai maltų ruginių miltų, skaldytų miežių kruopų, avižinių dribsnių ir dar kartais dedu razinų jei noriu saldžiai, o šiaip tai galima ir be jų apsieiti (o kas nori visai lietuviškai tai galima dėti džiovintų slyvų jei turite savo prisidžiovinę...)

Kas nori minkštesnės duonytės tai galima miežių kruopas prieš maišant užplikyti kelioms minutėms, kol bus kiti ingredientai paruošti :)...

Sėkmės kuriant :))))


Toltik rašė:Niu ir dar pastebėjimai keli :))) :
Prieš dedant kepalą į skardą, jos dungą reik gausiai pabarstyti miežių kruopom arba avižiniais dribsniais. Geriau jų negailėti, nereiks tepti ten jokiais aliejais sardų ir po to plauti prikepusių. O pasvilusias kruopas sumalus su kavamale arba rankiniu malūnėliu gausite nuostabią ekologišką ir sveiką, o svarbiausia lietuvišką kavą ;). Net man patiko jos skonis ;)))). Šiaip kavą galite pasigaminti iš bet kokių svilėsių ;) :))))))

Jeigu norite gerokai suminkštinti plutą tai reik apgosčius ką tik iškepusią duoną įvynioti į drėgną rankšluostį ir palikti tarkim per naktį :) arba kelioms valandoms, kad neprarastų drėgmės, nes ji išimta iš orkaitės dar kepa (jos viduj vis dar 200 laipsnių pagal Celcijų ;) )...

http://www.anastasija.lt/forum/viewtopi ... eika+Duona
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Pažįstama Sek 2008 03 02, 17:44

Superinė tema! Mes su drauge kaip tik tokios informacijos ieškojome senose receptų knygose.
Pačiu laiku! Ačiū :lol:

Tik noriu iš savos praktikos pasakyti vieną įspėjimą:

NIEKADA NEVALGYGTI ŠILTOS DUONOS!!!!!

Kodėl?
Jos klijuojamosios saybės labai stiprios, ir gali užsiklijuoti žarnos.
Man vaikystėje buvo rimta bėda, privalgius su pienuku šiltos močiutės keptos duonytės.

Žarnos nesusiklijavo (ačiū Dievui), bet skrandžio uždegimas buvo stiprus. Po to apie 20 metų negalėjau valgyti juodos duonos, gerti giros ir skanauti antaninių obuolių bei raugintų kopūstų sriubos.

Jie turi tų pačių rūgščių grupės.
Pažįstama
 
Pranešimai: 10
Užsiregistravo: Sek 2008 03 02, 17:40
Miestas: Vilnius

Standartinė Basta Pir 2008 03 03, 0:05

Mano močiutė, nors pati nežino tikriausiai, dėl ko, bet visada perspėdavo nevalgyt pyrago šilto, visgi taisyklės ne visada laikydavomės :lol: . Tikriausiai tai nepatartina jautresnio skrandžio žmonėms ;).
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Re: Duonos kepimas

Standartinė Modesta Ket 2009 03 19, 14:53

Naminė duonytė - stebuklas, tegul ir elektrinėj orkaitėj kepama.Parduotuvinės duonos kažkokie surogatai :(

Pasigaminau raugo iš miltų ir vandens , jokių mielių ar pieno.Rūgo 10 dienų, kasdien pamaišant ir kas 3 d. pamaitinant miltais /vandeniu.
Kepiau pamaišius ruginius su rupiais kvietiniais miltais. Vasarą planuoju malūne susimalti rupių ruginių (pasijotų). Gaila, kad ne savo grūdų...
Man patiko pamaišyti su kmynais ir moliųgų sėklom ir kepti siaurose skardelėse - tada atsipjauna graži riekutė.O kepiau 190 C temperatūroje ir 1 val 10 min. Kai kepiau 1,5 val, duona perdžiūvo.
Poste aukščiau kitaip nurodyta, matyt kiekvienam reikia atsirinkti temperatūrą ir laiką pagal savo receptą ir techniką.
Modesta
 
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: Ket 2009 03 19, 14:15


Grįžti į Pasidaryk!

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių

cron