Medlieva (amelankis, karintas)

augalai ir jų draugai grybai

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Medlieva (amelankis, karintas)

Standartinė Neringa Pen 2006 09 22, 14:04

Labai įdomus augalas. Aukštas (iki 5 m.) ir siauras uogakrūmis. Žydi baltais žiedais, uogos saldžios. Dėl savo neįprastos formos gali būti įdomiai komponuojamas su kitais augalais :) Sakyčiau labai grakštus.
Vilniuje Baltupiuose priešais "Iki" kitoje gatvės pusėje yra keletas suaugusių krūmų.
Paskutinį kartą redagavo Neringa Ant 2006 09 26, 16:59. Iš viso redaguota 1 kartą.
Neringa
Taryba
 
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: Pir 2006 06 19, 13:52
Miestas: Vilnius

Standartinė Basta Pen 2006 09 22, 16:44

Taip, mama rado jų Klaipėdoj, Mažvydo aikštėj. :)
Šiemet buvom prisirinkę, žmonės, matyt, nežinojo, kas per dalykas.
Jei tai tie patys krūmai (juodos, skanios uogos), tai ji juos vadino karintais.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Bubastė Pen 2006 11 03, 20:34

Štai straipsniukas apie medlievas:
http://www.botanikos-sodas.vu.lt/lt/ind ... :Medlievos

pas mus miške (pušyne) labai daug medlievų, tai nusprendžiau vasarą pasirinkti jų uogų - miško medlievų uogelės nedidelės, tamsiai mėlynos, jei ne visai prinokusios, tai burokiškai violetinės. nelabai lengva jas pasiekti - krūmai aukšti, bet labai lankstūs, tai atsargiai lenkiant šaką ir uogas gali skinti. skonis įdomus - saulėje prinokusių - saldus su tokia lengva kartumėle. sugalvojau aš iš jų sultis pasidaryti. uogų neploviau, tik šiek tiek apvaliau nuo voratinklių. tada supyliau porcija į kiaurasamtį ir 30 sekundžių panardinau į verdantį vandenį. Ištraukus išbėriau ant keliais sluoksniais sulankstytos marlės ir medine grūstuve visas sumaigiau , paskui išspaudžiau kiek galėjau. tokiu būdu gavau puslitrį tirštų savotiško skonio sulčių. kadangi dar daug syvų liko išspaudose, užpyliau jas puslitriu šilto virinto vandens ir palikau pastovėti porą valandų. tada perkošiau užpiltas išspaudas ir supyliau į tikrąsias sultis, išmaišiau, įdėjau šiek tiek rudojo cukraus (be jo kartoka) ir šiek tiek citrinos sulčių - visko pagal skonį ir gavosi dieviškas gėrimas, tikrai patikėkit - labai skalsus ir manau turtingas vitaminais.
man atrodo, kad šios uogos gali puikiai dažyti audinius melsvais ir violetiniais atspalviais. vėliau, kai ėjome su mama pasivaikščioti po sodus, aptikome medlievų gyvatvorę su itin stambiomis uogomis - manau, kad tai kokia nors sodinė veislė. paragavom, apsidairėm, ar kas nemato (nors uogos buvo iš gatvės pusės) ir puolėm valgyti saujom - baisiai sultingos ir skanios buvo :lol: aš pati auginu dvi kanadines medlievas, jos dar nedidukės, tad vaisių teks palaukti. apie medlievas taip pat esu rašiusi ir sename forume.


(Įmetu tą žinutę iš anastasija.lt forumo - Laimis)

pagrindinę info apie šį augalą rasite čia:
http://www.ve.lt/?rub=1065924828&data=2 ... 1089991641

kadangi šią vasarą pirmąkart paragavau medlievos uogų, tai noriu dar šį bei tą pridėti nuo savęs.

iš pradžių mano akį patraukė prie kai kurių sodų augančios gana aukštų (apie 4 m), tiesių krūmų gyvatvorės. mane sudomino, kad šie krūmai apačioje pliki, beveik be lapų, bet tankiai susodinti labai tiesūs ir liekni jų kamienai primena etnografinę žabų tvorelę. lapai auga aukščiau - maždaug 1 m nuo žemės lygyje. paskui vaikščiodama po mišką pastebėjau tuos pačius krūmus daug kur augančius tiesiog savaime miške, bet nežinojau jų pavadinimo. šį pavasarį, tiksliau vasaros pradžioje pastebėjau, kad jie žydi baltais smulkiais žiedeliais, o liepos pradžioje jau buvo ir melsvai rausvai violetinių uogyčių - tokių kaip nuotraukoje iš straipsnelio. paragavau - saldu, skanu, minkštos. šiek tiek primena kaulenį, kuri vaikystėje valgydavau kieme su vaikais, bet kur kas skanesnės. įdomus uogakrūmis. manau, kad mano aprašytas krūmas yra paprastoji medlieva (Amelanchier ovalis), nes lapeliai tamsiai žali ir ovalūs kaip juodalksnio. dar girdėjau žmones jas vadinant ameliankiais ir korintomis (Žemaitijoje). matyt dirvai nereiklios, bet saulutę mėgsta. nepanašu, kad plistų atžalomis. gaila, kad neapsirūpinau savo sėklomis - pamaniau, miške pilna, galima bet kada išsikasti.

šaltinis: http://www.anastasija.lt/forum/viewtopi ... highlight=
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

medlieva

Standartinė ArturasGeniu Pir 2008 02 11, 15:38

labai lengvai galima jas padauginti prilenkus ir užkasus šakelę. Gerai prigyja persodinti augaliukai. Atviroje vietoje gana anksti pradeda žydėti. Mažiausias mano matytas žydintis krūmelis buvo apie 0.5m aukščio. Reikia juos saugoti nuo kiškučių ir stirnų. Uogos gerai sudžiūna ir galima labai ilgai laikyti, naudoti maistui džiovintas.
http://keep4u.ru/full/080208/e7af9fe9871d297148/jpg
http://keep4u.ru/full/080208/70cbb4c6b64551142b/jpg
Senuose soduose mačiau užaugusias apie 6-7m aukščio. Jų uogytes mėgsta lesti paukščiukai.
ArturasGeniu
 
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: Pen 2007 10 19, 9:55
Miestas: Geniu km.

Standartinė aldute Ant 2008 02 12, 9:47

Prie močiutės namų augo, o gal dar ir auga medliavos pora krūmelių. Labai skanios uogos, tačiau tenka konkuruoti su varnėnais jų belaukiant, mat, jiems jos taip pat labai skanios. Būdavo taip, kad mums jų nebelieka.
aldute
 
Pranešimai: 44
Užsiregistravo: Pen 2006 09 29, 18:16
Miestas: Vilkaviškis


Grįžti į Augmenija

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 9 svečių

cron