Kenkiantys gaminiai ir medžiagos

tai, kas palaiko sveiką kūną ir sielą ir pagydo

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Kenkiantys gaminiai ir medžiagos

Standartinė Basta Šeš 2006 09 30, 23:26

http://www.animalrights.lt/forum/viewtopic.php?t=221

ieva rašė:Jei jūs norite naudoti natūralius produktus turite norėti juos rasti. Išmokite skaityti etiketes ir atskirtii pusiau natūralias plaukų ir odos priežiūros priemones. Žemiau pateikti ir aprašyti 10 labai nepageidaujamų chemikalų, kartais vadinamų natūraliais plaukų ir odos priežiūros produktais.

1. Methyl, Propyl, Butyl ir Ethyl Paraben - naudojami kaip mikrobų dauginimosi slopintojai ir produkto galiojimo laiko prailgintojas. Gali būti priežastimi daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų. Tyrimai parodė, kad jie silpnai estrogeniniai(ilgai vartojant gali sukelti hormoninių pakitimų) ir gali būti absorbuoti į kūną per odą. Plačiai naudojami, nors žinomi kaip toksiški.

2. Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) – dažnai naudojami kosmetikoje kaip emulsikliai ir putojančios medžiagos. Gali būti alerginių reakcijų priežastimi, dirginantys akis ir sausinantys plaukus bei odą. DEA ir TEA yra „aminai“(amoniako junginiai) ir gali formuoti vėžį sukeliančius nitrosaminus (kancerogeninius cheminius junginius), kai jie susijungia su nitratais. Toksiški, jei naudojami ilgą laiką, ir absorbuojami į kūną.

3. Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea – tai plačiai naudojami konservantai. Amerikos dermatologijos akademija juos nustatė kaip svarbiausią kontaktinio dermatito priežastį. Šie chemikalai turi du prekybinius ženklus Germall II ir Germall 115. Nei vienas iš Germall chemikalų neturi gerų priešgrybelinių savybių ir jie turi būti sujungti su kitais konservantais. Abu šie chemikalai išlaisvina formaldehidus, kurie gali būti toksiški.

4. Sodium Lauryl / Laureth Sulfate – pigus, šiurkštus detergentas (ploviklis), naudojamas šampūnuose dėl valančių ir putojančių savybių. Dažnai išgaunamas iš naftos ir maskuojamas pseudo – natūralioje kosmetikoje su žodžiais „išgautas iš kokoso“. Dirgina akis, sudaro galvos odos atplaišas, panašias į pleiskanas, odos bėrimus ir kitas alergines reakcijas.

5. Petrolatum – taip pat žinomas kaip naftos želė, šis mineralinio aliejaus darinys kosmetikoje yra naudojamas dėl minkštinančių savybių. Neturi jokios maitinamosios vertės odai ir gali trukdyti natūraliam kūno drėkinimo mechanizmui, sukeldamas sausėjimą ir odos skeldėjimą.
Gamintojai petrolatum naudoja dėl to, kad jis yra neįtikėtinai pigus.

6. Propylene Glycol – geriausiu atveju tai daržovių glicerinas, maišytas su grūdų alkoholiu, kurie abu natūralūs. Paprastai tai sintetiniai naftos chemijos mišiniai, naudojami kaip drėgmę palaikanti medžiaga (humectant). Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Kai skaitydami etiketę atrandate PEG (polyethylene glycol) ar PPG (polypropylene glycol), saugokitės – jie giminingi sintetiniams.

7. PVP/VA Copolymer - iš naftos išgauti chemikalai, naudojami plaukų lake, modeliavimo priemonėse ir kitoje kosmetikoje. Taip pat gali būti toksiški, o jautriems žmonėms įkvėpus gali pažeisti plaučius.

8. Steralkonium Chloride – amonio junginys, naudojamas plaukų kondicionieriuose ir kremuose. Sukurtas audinių industrijos kaip audinių minkštiklis ir yra daug pigesnis, jį lengviau naudoti plaukų kondicionavimo formulėse, nei augalinius proteinus, kurie yra palankūs plaukams. Sukelia alergiją. Toksiškas.

9. Synthetic Colors – naudojama tam, kad kosmetika būtų „graži“, sintetiniai dažai, kartu su sintetiniais plaukų dažais, turi būti vengtini bet kokia kaina. Etiketėse jie bus pažymėti FD&C arba D&C, priklausomai nuo spalvos ir skaičiaus. Pavyzdžiui, FD&C Raudona Nr.6/ D&C Žalia Nr.6. Dauguma sintetinių dažų gali būti

10. Synthetic Fragrances – sintetiniai kvapai, naudojami kosmetikoje, gali turėti iki 200 ingredientų. Nėra jokių galimybių sužinoti, kokie tai chemikalai, jei ant etiketės paprasčiausiai parašyta “fragrance“(kvapai, aromatai). Kai kurių problemų, kaip galvos skausmas, apsvaigimas, išbėrimas, iššaukta pigmentacija, stiprus kosulys, vėmimas, odos niežulys ir t.t., priežastis gali būti šie chemikalai. Patarimas: nepirkite kosmetikos, kuri turi žodį „fragrance“ (aromatai, kvapai) ingredientų etiketėje, jeigu nenurodyta, kad tai yra augalinės kilmės.

http://www.aubrey-organics.com/about/treat_10synth.cfm By Aubrey Hampton



art rašė:NEPAKENK

Kuo gi skiriasi gydanti kosmetika nuo tradicinės, ir kaip atskirti originalią kosmetiką?
Kaip ne keista, bet esmė ne slaptuose ar egzotiniuose gydančiuose prieduose.
Juk kartu su biocheminiais ir fiziologiniais tyrimais, medicina atnešė kosmetologijai pagrindinį savo principą – nepakenk.
Mes mažai žinome apie tai, ką puikiausiai žino išsivysčiusiose šalyse – dauguma tradicinės kosmetikos sudėtinių dalių labai nepatenkinamos jų poveikio odai atžvilgiu.
Amerikiečiai turi tas pačias problemas. Bet ten produkcijos kokybę stebi dvi rimtos (tiek rimtos, kad net turi savo policiją) ir labai gerbiamos visuomenėje organizacijos:
FFDCA – federalinė Maisto, Vaistų ir Kosmetikos kokybės asociacija.
FDA – Maistinės ir Vaistinės produkcijos valdyba, Sveikatos Apsaugos ir Žmogaus Higienos Ministerijos padalinys.
Šių organizacijų veikla nukreipta į Amerikos visuomenės apsaugą nuo nekokybiškų, ekologiškai nešvarių maisto produktų, medikamentų ir kosmetinių priemonių.
Šių organizacijų palaikomas Ekologinės Medicinos Centro profesorius dr. S. Epšteinas išleido nuostabią knygą _ „The Safe Shopper‘s Bible“ (Atsargaus Pirkėjo Biblija).
Šios knygos duomenimis 884 toksinės medžiagos aptiktos cheminių medžiagų, naudojamų kosmetikos pramonėje, sąrašuose. Štai nedidelė ištrauka iš šios knygos:“net ir devintam dešimtmetyje kosmetinių priemonių saugumas Amerikoje nėra idealus. FFDCA nereikalauja saugumo bandymų prieš patenkant kosmetinėms priemonėms į parduotuvių lentynas. Todėl FDA reikalauja patikrinimo tik tada kai jau kosmetinės prekės ant lentynų. Dėl šios minimalios kontrolės pavojingos priemonės jau gali būti parduotos, o tai gali pakenkti Jūsų sveikatai, arba ”numestos“ į besivystančių šalių rinką išpardavimo kainomis“.
Pamastykite apie šiuos žodžius ir Jums taps aišku, kodėl mūsų rinka užtvindyta „originalia“ ir „garsia“ amerikietiška, prancūziška ar švediška, visiškai sintetine kosmetika, apie kurią, greičiausiai, nieks net negirdėjo tose šalyse.
Ir čia nieko nuostabaus. Juk nuo pat praeito šimtmečio pradžios kai atsirado naftos chemija ir naftos sintezės produktai, visa kosmetikos pramonė orientuota tik į juos. Ir pastebėkite, niekas netrukdo naudoti tokį mėgstama moterų ir pigios kosmetikos gamintojų terminą „natūrali“. Nafta – taip pat natūralus produktas.
Šiuo metu į kosmetinių produktų sudėtyje rasime labai skirtingus ingradientus – biologiškai aktyvias medžiagas, dažiklius, ekstraktus, emulgatorius, riebalinius komponentus, kvapiąsias medžiagas. Anksčiau dauguma šių medžiagų buvo natūralios (augalinės arba gyvulinės kilmės), bet „progreso“ chemijoje dėka dabar beveik visi komponentai cheminės kilmės.
Ateidamas į parduotuvę „geros“ kosmetikos kas iš Jūsų paskutinį kartą domėjosi kremų sudėtimi? Mums dažnai siūlo kremus, šampūnus, balzamus, kurių sudėtyje yra ramunėlių, alijošiaus, medetkų ekstraktų ir kitų naudingų medžiagų, tikindami, kad tai pati , kokia tik gali būti „natūraliausia kosmetika“. Bet pabandykime patys žvilgterėti į sudedamųjų medžiagų sąrašą, net jei tam reikės apsiginkluoti padidinamuoju stiklu.
Pirmose eilutėse (o tai reiškia, kad šiame kosmetiniame produkte šių medžiagų kiekis sudaro nuo 10 iki 20%) mes galime pamatyti:


KENKSMINGI KOMPONENTAI....

Mineral oil (mineralinis aliejus) – techninis aliejus, naftos chemijos atliekos. Užklijuoja ir „dusina“ odą. Sulėtina jaunų ląstelių augimą. Didina dehidrataciją ir mažina barjerinę odos funkciją. Dažniausia alerginių bėrimų ir inkštirų priežastis. Alerginės reakcijos (naftos chemijos alergija) gali sukelti artritus, migreną, epilepsiją, diabetą. Sudėtyje didelis kiekis kancerogenų – medžiagų galinčių sukelti onkologinius susirgimus.
Petrolatum (Petrolatas) Parafinas/ Parafino aliejus/ - naftos chemijos riebalai. Pasižymi tomis pačiomis savybėmis kaip ir mineralinis aliejus, bet nuodingesnis. Sulaiko skysčius, neleidžia pašalinti toksinų ir apykaitos produktų, trukdo odos kvėpavimui.
Tarp kitko ne riebalai, o būtent vanduo – būtinas odai – maitina ją, išsaugo elastingumą ir estetinę išvaizdą. Neteisingi odos drėkinimo būdai kenksmingi ir sukelia priešlaikinį senėjimą, o ne atjaunėjimą.
Glycerin, Vazeline (glicerinas, vazelinas) – cheminiai riebalų ir vandens junginiai, kuriuose vanduo suskaido riebalus į smulkius komponentus. Reklamuojami kaip naudingos drėkinimo priemonės. Sukelia odos dehidrataciją, , nes esant oro drėgmei žemesnei nei 65-70% „ištraukia“ drėgmę iš gilesnių odos sluoksnių į paviršių vietoj to, kad imtų ją iš oro, tuo būdu didina gilesnių epidermio sluoksnių perdžiūvimą, daro sausą odą sausesne.
Propilene Glycol (propilenglikolis) – saldus ėdus skystis. Naftos sintezės produktas. Pramonėje naudojamas kaip antifrizas ir stabdžių skystis. Tepant odą suriša riebalus, išstumdamas skysčius ir svarbius odos sveikatai komponentus, tuo sukeldamas laikiną odos lygumo pojūtį. Pigesnis už gliceriną, todėl kosmetikos sudaro 10-20% (ingradientų sąraše vienas pirmųjų, tai rodo jo didelę koncentraciją). Net ir nedidelėmis koncentracijomis vienas iš pagrindinių alergenų ir dirgiklių. Naftos chemijos alergija dažnai palydima inkštirų susidarymu. Prasiskverbdamas pro odą į organizmą, elgiasi kaip kraujo indų ir protoplazmos nuodas, sugebantis sukelti distrofinius inkstų ir kepenų pakitimus.
Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (SLS, natrio sulfatas, lauril(lauret)sulfatas)
Jūs niekada nepamatysite šių medžiagų reklamos, nes apie jų toksinį poveikį parašyta daug tomų specialios literatūros. Matyt, pats pavojingiausias iš 884 odos ir plaukų priežiūros priemonių ingradientų.
Anioninis sulfaktantas – tai pigi smarkiai putojanti priemonė, kuri naudojam variklių plovimui (nuriebalinimui) ir grindų plovimui garažuose. Gaunama iš kokoso aliejaus. Kosmetikoje naudojama 95% šampūnų, gelių, dantų pastų, vonios pūtų ir pan.
Stiprus mutagenas, t.y. gali keisti ląstelės genetinės medžiagos informaciją. Lengvai prasiskverbia pro odą ir gleivines, kaupiasi kepenyse, akyse, smegenų ir širdies ląstelėse. Sukelia kataraktą, ypatingai vaikams. Pasižymi stipriu dirginančiu efektu. Didina plaukų slinkimą, pleiskanojimą, plaukai tampa lūžūs ir šerpetoja. Sukelia odos elastingumo praradimą ir silpnina jos apsaugines funkcijas. Reaguodamas su kitais šampūnų ir dantų pastų komponentais sudaro kancerogenus (medžiagos sukeliančio onkologinius darinius). Jį dažnai užmaskuoja kaip natūralų kokoso riešutų produktą. Amonio lauril sulfatas – analogas, bet žymiai nepavojingesnis (dešimtis kartų). Bet dėl sudėtingo etapinio valymo daug brangesnis, todėl pigioj kosmetikoj nenaudojamas.
Lanoline (lanolinas) – avių vilnų riebalai. Iš tiesų suminkština atmirusių ląstelių sluoksnį, bet „uždusina“ gyvas. Svetimi (avies) baltymai gali padidinti odos jautrumą ir sukelti alerginius bėrimus. Kosmetinių rūšių lanolinas pats nepavojingas, bet dažnai reaguoja su kancerogeninėmis medžiagomis apie 16, padėdamas joms patekti į organizmą. Viskas būtų gerai, jei nebūtų žinoma, jog 49% kancerogeninio pesticido DDT (dusto) sugeriamas lanolino per odą.
Kaolin, Bentonite, Mėlynas molis
Smulkiai dispersinio molio atmaina. Dažnai randamas odos kaukių sudėtyje. Tinkas odai. Užteršia poras ir stipriai išdžiovina odą, sulaiko anglies dvideginį ir toksinus, „dusindamas“ odą. Sukelia priešlaikinį odos senėjimą.
Talk (talkas) Veikia taip pat kaip ir smulkiai dispersinis molis. Užteršia poras ir stipriai išdžiovina odą. Kosmetinis talkas – kancerogeniškas. Ypatingai pavojingas miltelių pavidalo produktuose skirtuose veidui,kuriuos mes ir įkvėpiam.
Quaternium, Bronopol (formaldehidas) Visos šios medžiagos – konservantai, formaldehido dariniai. Pavadinimai taip stropiai maskuojami todėl, kad formaldehidas iš visų konservantų yra labiausiai kancerogeniškas, neurotoksiškiausias, alergiškiausias ir labiausiai dirginantis. Gali būti dermatito priežastimi. Dauguma kosmetinių kompanijų jau nebenaudoja jo, kadangi formaldehidas gali smarkiai suerzinti akis ir odą. Neskubėkite juo pasinaudoti. Į formaliną visi spėsim panert.
Tačiau, gaminti kosmetinius kremus, kurie yra puiki terpė mikroorganizmams, be konservantų būtų dar didesnis nusikaltimas. Šiuo metu daugelis kompanijų kuria kompleksus iš 4-5 konservantų, kuriuose kiekvienas komponentas naudojamas daug mažesnėmis už toksines dozes. Todėl reiktų vengti kosmetikos, kurios sudėtyje yra tik 1-2 konservantai.
Alluminium silicate (aliuminio silikatai) Stiprus korozinis agentas. Pažeidžia ir išdžiovina odą. Kenkia vidaus organams. Turi polinkį kauptis smegenų ląstelėse sukeldamas Alzhaimerio ligą (senatvinį marazmą).
Collagen (kolagenas) kai kurios kompanijos tvirtina, kad kosmetinis kolagenas gali pagerinti odos kolageninę struktūrą. Spręskite patys. Kolagenas - tai proteinas iš kurio beveik 80% sudarytas struktūrinis mūsų odos tinklas. Su metais jis suardomas, o oda tampa plona ir suglebusi. Kosmetinį kolageną išgauna grandydami jį nuo stambių raguočių odos arba apatinės paukščių letenėlių pusės. Dėl didelio molekulių dydžio (molekulinis svoris 3000vnt.) jis nesugeba prasiskverbti pro odos ląstelių membranas. Be to, tai svetimas baltymas, jis biochemiškai skiriasi nuo žmogiškojo ir negali būti odos panaudotas. Rezultatas: oda užlipdoma, nevyksta normalus kvėpavimas.
Pastaba: Išimtis – augalinis kolagenas, kurio molekulių mažas dydis leidžia jam patekti į ląstelę, kur jis suskaidomas į sudedamąsias dalis, būtinas nuosavo odos kolageno gamybai.
Elastin (elastinas) – medžiaga iš kurios sudaryta struktūra išlaikanti odos ląsteles vietoje. Laikoma, kad raukšlių formavimasis – elastino molekulių suirimo priežastis. Gaila bet dauguma kosmetikos firmų naudoja elastiną išgauta, kaip ir kolageną iš stambių raguočių odos, ir jis taip pat dėl savo didelės molekulinės masės formuoja „dusinančią“ plėvelę.
Tik viena skersai sujungto elastino rūšis gali patekti į žmogaus odą ir su ją jungtis. Tai augalinio elastino forma, turinti “statybinę medžiagą“ natūralaus sintezei, kuri vadinama desmozinu arba izodesmozinu (Desmosine, Iso-Desmosine).
Albumin (albuminas) Pagrindinis odą patempiančių priemonių komponentas. Džiūdamas suformuoja plėvelę virš raukšlių, darydamas jas mažiau pastebimomis. Sutraukia odą sukeldamas jos priešlaikinį senėjimą. Triukas. Dėl šito nekartą buvo keliami teismai.
Alpha Hydrox Acids (AHA 1/5; AHA-S, alfa hidroksilinės rūgštys) Pieno ir kitos rūgštys. Veikia kaip valantį priemonė, nuimdama viršutinį, apsauginį odos sluoksnį. Oda atrodo jauna ir ne tokia raukšlėta, bet dėl aplinkos poveikio oda sensta greičiau.
Carbomer. Sutirštintojas, naudojamas gelių gamybai. Dėka stipraus korozinio efekto gali pažeisti odą.
Diethanolamine (DEA)
Triethanolamine (TEA)
Medžiaga subalansuojanti kosmetinių priemonių pH. Stipriai suerzina, o kartu su SLS (derinys dažnas kosmetikoje) sudaro nitratus.
Lauramid Dea. Pusiau sintetinis chemikalas, naudojamas putų susidarymui ir gelių sutirštinimui. Gali išdžiovinti plaukus ir odą, sukelia niežulį, fotosensibilizaciją ir alergines reakcijas.
Hialuronic Acid. Puiki drėkinimo priemonė. Paskutinis kosmetikos pramonės mados šauksmas. HA augalinės kilmės,smulkiamolekulinė, identiška žmogaus ir gali būti naudojama išoriškai.
Svarbu, kad kompanijos nenaudotų jos pigesnės , stambiamolekulinės, formos (iki 15mljn.vnt.) HA gyvulinės kilmės žymiai stambesnės nei tarpai tarp ląstelių raginiame sluoksnyje, todėl jų patekimas į gyvus odos sluoksnius visiškai neįmanomas, nekalbant jau apie patekimą į jungiamąjį dermos audinį (o raukšlės ir klostės formuojasi būtent čia). Ji lieka ant odos ir veikia kaip ir kolagenas.
Sodium Chloride (druska) Naudojama kai kurių preparatų klampumui padidinti. Gali sudirginti odą ir akies gleivinę. Be to, druskos mikrokristalai labai šiurkščiai pažeidžia ir išdžioviną odą.
Seaweed (agar agar) Naudojamas mikrobiologijoje bakterijų sėjimui. Reklamuojamas kaip maitinanti ir drėkinanti priemonė. Dėl to, kad užlipdo poras įgalina odą kaupti drėgmę, sukedamas laikiną teigiamą efektą. Neleidžia organizmui išsivalyti pro odą nuo toksinų ir anglies dvideginio. Nuostabi maitinamoji terpė bakterijoms ir mikroorganizmams.
Cacao oil (kakao aliejus) jo sudėtyje yra 2% į kofeiną panašios medžiagos teobromino (tai tiek pat, kaip kavoje kofeino). Panašiai kaip ir kofeinas – viduląstelinis diuretikas. Drėkinantis efektas susijęs su vandens pašalinimu iš ląstelės į tarpląstelinį skysti. Be to, teobrominas stiprus stimuliatorius, inicijuojantis odos ląstelių energetinius procesus. Liaudies išmintis sako, jei arklį raginsi, ars smarkiau, bet sustings greičiau. Laikinas teigiamas efektas sukelia negrįžtamus neigiamus – greitą odos ląstelių „sukriošimą“.

NENAUDINGI KOMPONENTAI
/reklaminės apgavystės/

Placentae Extract (placentos ekstraktas) Reklamuojamas kaip atjauninantis ir maitinantis odą dėka priemonės papildymo vitaminais ir hormonais. Ekstrakto gamintojai naudojasi tikėjimu, kad jei placenta maitina besivystantį embrioną, tai jos ekstraktas gali maitinti ir atjauninti senstančias ląsteles. Tai eilinė didelė „antis“. Juk kosmetikos pramonė naudoja ne „abortine“ (kaip penkiasdešimtais praėjusio šimtmečio metais), o pogimdyvinę placentą, kuri jau atidavė visas naudingas medžiagas vaisiui ir visiškai nebenaudinga. Be to, kai kuriuose jos srityse susiformavo kalcio pertrifikatai (užkalkėjimai), galintys pažeisti odą.
Royal Bee Jelly (bičių pienelis) Reklamuojamas kaip maitinantį ir drėkinanti priemonė. Naudojant į vidų puikus adaptogenas. Tepant odą nepasižymi jokiu realiu efektu.
Biotin, Vitamin H Egzotiškas komponentas, reklamuojamas kaip labai reikalingas ir naudingas odos ir plaukų priežiūrai.
Biotinas – B grupės vitaminas. Naudojamas biopapilduose gydant seborėjinį dermatitą ir stimuliuojant plaukų augimą. Bet dienos dozė turi būti ne mažesnė 2,5 mg. Be to veikia tik komplekse su kitais B grupės vitaminais. Naudojant išoriškai visiškai nenaudingas.
Tyrosine. Amino rūgštis, iš kurios gaminasi tireoidinis hormonas. Padidina skydliaukės darbą. Reklamuojama, kaip amino rūgštis padedanti įgauti tamsų gilų įdegį. Bet „melanizacija“ (įdegis) – vidinis organizmo procesas, susijęs su hormoniniu skydliaukės darbu. Todėl teptis losjonu su tirozinu tas pats, kaip trintis maistu jaučiant alkį.
Sutikite, kad esant tokiai kenksmingų ir nenaudingų medžiagų „puokštei“ net ir patys nuostabiausi medetkų, ramunėlių ar alijošiaus ekstraktai vargu ar pagerins odos būklę. Net ir „natūralūs ekstraktai“ pigioje kosmetikoje, ištyrus pasirodo – sintetiniai fenoliniai aromatizatoriai. Ypač kai ant įpakavimo parašyta: „aromatiniai priedai“, neiššifruojant jų sudėties. Juk gamtoje neegzistuoja tiek žaliavos, kad aprūpintų visą kosmetikos pramonę.
Todėl į reklamą reiktų žiūrėti taip, kaip ji nusipelno: kaip į „smegenų plovimą“. Ir prisiminkite. Reklama ir pardavimas per parduotuvių tinklą – labai brangūs procesai, kuriuos mes apmokame iš savo kišenės kokybės sąskaita. Jei kažkas primygtinai reklamuojama, tai abejotina prekė, jei vykdomas platus pardavimas – pigi prekė gražioje pakuotėje ir trokštamos kokybės tikėtis neverta.


Nuobodžios smulkmenos

KOMEDOGENAI ARBA PATIKIMAS BŪDAS
UŽSIDIRBTI INKŠTIRUS IR SPUOGUS


Ar tik gražia daro moteris kosmetika? Keistas klausimas, juk savo esme kosmetika skirta moterį daryti dar gražesne. Bet egzistuoja didelis kiekis kosmetinių priemonių, kurių panaudojimas gali sukelti priešinga efektą. Tipiškiausios komplikacijos – spuogai ir inkštirai (moksliškai - komedonai). Daugelyje šiuolaikinių kosmetikos priemonių sudėtyje yra komedogenų – medžiagų, sukeliančių spuogų atsiradimą.
Specialistai pažymi, kad suaugusiems dėka hormoninio fono , spuogai būna ne tokie ryškus kaip vaikams. Kai kurios mamos gali nesibaimindamos naudotis kosmetika, kurios sudėtyje yra komedogenai. Joms spuogai negresia. Bet paugliams, kurie jau turi inkštirų, tokia kosmetika gali paskatinti ligą, daug kartų padidindama spuogų kiekį.
Medicinos mokslų kandidatas Aleksandras Melnikovas pateikia kosmetikos komponentų sąrašą, kurie gali skatinti spuogų susidarymą:
Acetylated Lanolin Alcohol
Hexylen Glycol
Decyl Oleat
Dimelfiicone
Isoparaffin
Isopropyl Lanolate
Isostearic Acid
Coconut Oil, Coconut butter (kokosų aliejus)
Corn Oil (kukurūzų aliejus)
Lanolin
Lanolic Acid
Grape Seed Oil (vynuogių sėklų aliejus)
Mineral Oil
Myristyl Lactate
Myristyl Propionate
Oleic Acid
Oleyl Alcohol
Peach Oil (persikų aliejus)
Petrolatum, Vaseline
Sodium Lauryl Sulfate
Sorbitan Oleate
Soybean Oil (sojų aliejus)
Sweet Almond Oil (migdolų aliejus)
Hydrogenated Vegetable Oil (hidrogenizuotas daržovių aliejus)

Kaip matome iš sąrašo, beveik visi komedogenai priklauso riebioms ir klampioms medžiagoms. Komedogenai, užklijuodami poras, neleidžia išsiskirti odos riebalams, gaminamiems liaukos, į paviršių. Galime padaryti išvada: kuo mažiau kosmetikoje aliejaus ir riebalų, tuo mažiau ji komedogeniška.
Studijuojant kosmetikos priemonių etiketes būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kurioje komponentų sąrašo vietoje yra komedogeninė medžiaga. Kuo ji arčiau pradžios, tuo didesnis jos kiekis sudėtyje, tuo didesnis jos sugebėjimas užklijuoti poras.
Kai kurios firmos ant įpakavimo deda užrašą „non-comedogenic“, bet specialistai žiūri į tai įtariai. Mažiau pavojingos poroms priemonės, pagamintos vandens pagrindu arba geliu pavidalu, bet, kad komedogenų juose nėra irgi negalima teigti.
Paskutinį kartą redagavo Basta Ant 2007 09 11, 0:03. Iš viso redaguota 2 kartus.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Šeš 2006 09 30, 23:41

Tiesiog atsarga gėdos nedaro... ui, kaip nemėgstu prekybos centrų :x
;)
linas rašė:vet.lt 2006-09-29:
Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino UAB „VP Market“ didmeninę prekybos įmonę ir nustatė, kad importuota 1890 kg „Bosto Paraboiled“ plikytų ilgagrūdžių ryžių ir „Bosto wild rice“ ryžių siunta. Dalis produkcijos jau buvo patekę į prekybą.

...

Šiais metais Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atlikti 39 maisto produktų mėginių tyrimai dėl genetiškai modifikuotų organizmų. Iš jų 8 nustatyti genetiškai modifikuoti organizmai, tačiau šie neviršijo leistinos 0,9 procentų normos.


vet.lt 2006-07-21:
Vykdant kasmetinę rinkos ir importuojamų maisto produktų, kuriuose galėtų būti genetiškai modifikuotų organizmų, kontrolę, per šių metų pirmą pusmetį apskričių, miestų ir rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų maisto produktų inspektoriai atrinko 26 pavadinimų sojų ir kukurūzų maisto produktų mėginius genetinei modifikacijai nustatyti. Iš tirtų mėginių penkiuose mėginiuose buvo nustatyti genetiškai modifikuoti organizmai, tačiau jų kiekiai buvo labai nežymūs, ir neviršijo teisės aktais įteisintos 0,9 procento normos, todėl šių produktųs ženklinti nereikėjo. Buvo ištirti 2 pavadinimų kukurūzų, 6 pavadinimų sojų produktų mėginiai, o taip pat maisto papildai, vaikų maistas, šokolado produktai, į kurių sudėtį įeina sojų produktų komponentai. Minėti produktai buvo įvežti iš Brazilijos, Izraelio, Kinijos, Kanados ir Lenkijos.

...

Šiais metais VMVT maisto inspektoriai nustatė pažeidimų, kai gamybos įmonės kulinarijos ceche buvo gaminamos įvairios salotos, naudojant augalinį aliejų „Huilor“, pagamintą iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, tačiau salotų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyta, kad aliejus pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių.

Patikrinus UAB„Palink“ (Laukininkų g. 19, Klaipėda) nustatyta, kad spurgų kepimui buvo naudojamas augalinis aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, tačiau šio produkto ženklinimo etiketėse tai nebuvo nurodoma. Apskričių, miestų ir rajonų VMVT specialistai pažeidėjams taikė administracines nuobaudas.


vet.lt 2005-12-21:
Šių metų lapkričio mėnesį Vilniaus miesto VMVT maisto produktų inspektoriai, vykdydami genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolę rinkoje, iš parduotuvių atrinko 4 pavadinimų maisto produktų mėginius patikrinti, ar juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO).

Mėginiai buvo ištirti Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje Genetiškai modifikuotų organizmų tyrimų skyriuje. Viename iš ištirtų produktų, Lenkijos gamintojo „Tomasz“ šokolade „Likerio skonio desertinis“, nustatyta 3,49 proc. genetiškai modifikuotos sojos.


baisu ką bepirkti.. tas dalykėlis, kad, jei produkte yra mažiau nei 0.9% GMO, neprivalu žymėti, irgi nesąmonė kažkokia.. hrrr..

Paimta iš http://www.animalrights.lt/forum/viewtopic.php?t=279
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Ant 2006 10 03, 2:39

Iš ten pat... :) http://www.animalrights.lt/forum/viewtopic.php?t=279

linas rašė:
varna rašė:Gal kas zino, kur rasti pilna sarasa GMO augalu, leistu auginti (ar ivezti) Europoje?

http://www.gmo-compass.org/eng/gmo/db/

kas dėl LT, pasak VET.lt (gal jau pasenus..):
Genetiškai modifikuotos sojų pupelės įeina į šių aliejų sudėtį: "Brolio", "Lankų", "Sodžiaus", "Kolumbo", "Tėviškės", "Augalinis aliejus", "Dolores", "Daumantų", "Maxima", "Optima linija", "Perla", "Karolina", "Žemaičio", "Aukselis", "Saulutė", "Omili", "Vitela", "Huilor" ir "Oilio". Margarinų pavadinimai: "Optima linija", "Aukselis", "Lisette", "Aima", "Osrini" ir "Extra".

ir dar bala žino kur..
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Ket 2006 10 05, 23:40

Taigi rudasis cukrus yra šiek tiek sveikesnis už baltąjį, taip girdėjau, nes jis mažiau apdirbtas... Tačiau va šitam straipsny rašoma, kad ir dėl jo imamasi gudrybių, ir kad parduodamas visai ne tas, kas manoma...

Tiesiog dedu straipsnį apie cukrų, nes matau, kad dar ne visi žmonės žino, kad cukrus - labai nesveika.
http://www.hps-online.com/foodprof1.htm
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Pir 2006 10 23, 21:55

Basta rašė:Dar, atrodo, nebuvo paminėta:
Sintetinis vitaminas E sendina odą, taigi visiškai priešingai nei natūralus... O natūralus būna tik vaisiuose, daržovėse ir t.t., bet ne kremuose.


Dar - susiję su oda ir apskritai su kūnu:
Sintetiniai drabužiai taip pat padeda pasenti - statinis įsielektrinimas, kurį sukelia sintetiniai drabužiai (arba vilnoniai) skatina laisvųjų radikalų susidarymą kūne, o laisvieji radikalai reiškia senatvę.

Tas pats galioja ir plastikiniams langams, kurie erdvėj kaupia statinį krūvį, ventiliatoriams ir kt.


O čia dar linksmai parašyta apie sodium laureth sulphate...
http://www.whatisaids.com/cosmetics.htm

ir..pasirodo lauryl tikriausiai yra geresnis nei laureth, nes turi didesnes molekulės, kurios ne taip greit skverbiasi į kraują ir į vidaus organus...


Visai patiko šitas puslapis: http://www.ewg.org/
Parašo, koks susirūpinimo laipsnis ir t.t. Viskas glaustai.


Basta rašė:Dar vienas linksmas dalykas...

http://www.greenpeaceweb.org/consumingc ... ddtest.asp


Ar žinote, kurios kompanijos naudoja toxines medžiagas?
Neįdomu?
Kiekvienąkart kai jūs liečiate savo telefoną, kompiuterį...
Čia galit ir nusiųst jiems pareiškimą...
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Basta Sek 2006 11 26, 22:35

straipsnis Delfy
http://www.delfi.lt/news/economy/busine ... id=8360395

ir komentarai naudingi
Sarcastic, 2005 12 29 10:45
to Robka.
Reikėtų, pvz degtinę iš tiesų reiktų vadinti naftos produktų mišiniu. Kokakolą..na tai išvis iš nevalgomų ingredientų padaryta. Sviestus jau sutvarkė, yra mišiniai ir sviestai.
O maximos valgyklėlėje reikėtų bent jų "patiekalų" sudėtį ir tų sudėtinių dalių kilmę paviešinti. Ba ma regis ten viską gamina iš to, ką valytojos sušluoja..


Beje, iš savo draugės patirties, kuri pasakojo, kaip dirbama prekybos centruose (o konkrečiai, kažkurioj Maximoj)
- pasenusios mišrainės nuplaunamos ir įmaišoma naujo majonezo; o jos ir šiaip daromos dažniausiai iš pasibaigusio galiojimo laiko produktų - pamanėt, kad dėl jūsų patogumo, kad po darbo užsuktumėt? :)
- pasenusi mėsa nuplaunama su Fairy ir dedama atgal į vitriną, kad dar pastovėtų
- pasenę viščiukai iškepami
- tortų galiojimo laikas pakeičiamas nauju jam pasibaigus
- į dešreles mėsos kombinate primalama... tualetinio popieriaus
- pasenę produktai iš pakelių dažnai supilami į sveriamus :)
- būna ir taip, kad jūsų mišrainė ar patiekalas apspjaudytas darbuotojų

net ir data ant normalaus gaminio gali nieko nesakyti

ir čia ne mitai, žmogus tai savo akimis matė :shock:
ne tik matė, bet ir...darė

Beje, turguj irgi mėsą atšviežina panašiai - kad raudonesnė būtų pamerkia į kalio permanganato tirpalą :D
(gerai, kad aš jos ir nevalgau)

Objektyvi realybė, 2005 12 29 10:59
“Gardėsis” daro “ruginę” duoną skrudinimui.Tai joj nėra nei šlakelio ruginių miltų. Tiktai 8 proc. rugių nuokulų, visa kita kviečiai ir konservantai. Ir dar netgi ne Lietuvoj kepama, o vežama iš kažkokios latviškos kepyklos.


Jogurtuose- medžio klijai, 2005 12 29 06:53
Taip medžio klijai- želatina, kuri yra ne tokios didelės koncentracijos, bet taip pat kaip ir medžio klijai iš paskerstų stambių raguočių kaulų.Todėl želatina- ne tik medžio klijai, bet ir koncerogenų rinkinys. O jŪS MIELOS MAMYTĖS IR PANELĖS TAIP SKANIAI PAČIOS KERTATE JOGURTUS, BET IR JUOS VIS KIŠATE SAVO KUDIKIAMS. LIAUKITĖS VALGYTI PRODUKTUS SU ŽELATINA, KURI ANKSČIAU- TARYBINIAS LAIKAIS BUVO UŽDRAUSTA NAUDOTI MAISTUI , O DABAR JOS GAMINTOJAI PAPIRKO VISUS MEDIKUS IR KONTROLIERIUS.

jOGURTUOSE- TIKRAI MEDŽIO KLIJAI,, 2005 12 29 09:17
mANO GIMINĖS SAVO PANELĘ MAITINO, DAUGUMOJE JOGURTAIS, KAD NEBŪTŲ TOKIA STORA, KAIP JOS MAMYTĖ,O BŪTŲ PLONA IR LIEKNA.Bet po dešim tokio jogurtų valgymo metų panelė vaikšto susilenkusi ir nebeišsitiesia taip, kaip anksčiau. Gydytojai diagnozavo, kad tai nuo želatinos, kuri jogurtuose.


ALAUS IŠ MIEŽIŲ SALYKLO NEGAMINA, 2005 12 29 12:52
jAU 10 METŲ, KAI ALŲ LIETUVOJE GAMINA IŠ KARAMELINIO SALYKLO, O NE IŠ MIEŽINIO, KURIO TEN NEDEDA NĖ 1 PROCENTO. Taigi visi lietuvaičiai pliumpiame alų iš karamelinio- cukrinio salyklo nuo kurio vien kepenų cerozė ir bjaurus kvapas, nes kepenys nespėja jo t.y. cukraus perdirbti. O dėl to ir prostata tokioje jaunystėje.Anksčiau ir seniams nebuvo jokios prostatos, nes nerydavo tiek cukraus: ALUS BUVO TIKRAS- MIEŽINIS.Be to dabar į alų , kad ilgai laikytųsi deda sieros ir druskos rūgšties. TAI REIKIA ARKLIO SVEIKATOS, KAD VISA TAI SUVIRŠKINTI.


prasymas Prunskienei, 2005 12 29 12:56
Butina ant kiekvieno lietuvisko produkto rasyti jo koloringuma.Dabar nei ant suriu, nei desru nei kumpio neparasyta, kiek ten kcal. Labai pykstu, nes laikantis dietu ir siaip , sekant savo maisto raciono koloringuma cia Lietuvoje to padaryti neimanoma.
O kas del konjasko-vyno spirito, tai siuo atveju ant degtines tiesiop butina rasyti: techninio /maistinio spirito ir vandens misinys+citrusu, serbentu ar dar ko esencija.
Kad visi zinotu, koki bruda
geria.
Ir alus, kuris 8+ laipsniu nera alus brangieji, o SPIRITUOTAS ALAUS GERIMAS.


bulvinis jogurtas, 2005 12 29 15:29
Dar prasymas prunskienei butu visus lenkiskus, ir vokiskus, ir lietuviskus jogurto gerimus vadinti "balinto kisieliaus" arba "bulvinio jogurto" vardu, nes jie gaminami i krakmolini kisieliu iberiant baltu pieno miltuku ziupsneli (del spalvos). Kiti tokiu jogurtu ingredientai yra taipogi "maistiniai" dazai, kvapai(kvapu esencijos naudojamos aukstos kokybes laku skiedimui vietoj acetono tipo tirpikliu), rugstele.


galu gale, 2005 12 29 20:45
padare tai ka pries 2 ar 1 metus buvo galima padaryti. Dar(daugiau tiems kurie tik siandien suprato kad TRM ir sviestas skiriasi) neviskas ka laikot suriu yra suris; tad paskatykita ar suri perkat ar i suri panasu produkta(raso surio gaminys).

Kontrolinis klasuimas. Kiek zinote rusiu ledu gaminamu is pieno? As tik viena. Visos kitos is pieno miltu.

Labai prasti musu jogurtai.Negana to kad 98% gaminami idedant zalatinos dar ir vaisiu tyres kiekis nuolat per metus sumazeja apie trecdali.Pvz. jogurte Jo 2003,2004 ir 2005 metais.

Atiketes skaityti privalu kitaip busite nuolat apgaudinejami.


Į alų dedama siero ir druskos rūgščių, 2005 12 30 08:45
nedideliais kiekiais, nes tai konservantai, leidžiantys vėlų rudenį pagamintą alų pardavinėti visą žiemą.Bet po kelių mėnesių ir sieros rūgštis su druskos rūgštimi nebepadeda,karamelinis salyklas irkt. cukrūs esantys aluje, pradeda rūgti ir alus oi kaip bjauriai neskanus tampa.ARGI NEPASTEBĖJOTE, TODĖL PIRKDAMI VISADA ŽIŪRĖKITE Į PAGAMINIMO DATĄ.Jei netikite - nusipirkite po 1,5- 2 litrus išfasuoto BIRŽIEČIŲ ALAUS IR IŠGERKITE- IŠKART suviduriuosite nuo sieros ir druskos rūgščių irimo produktų.Tai ir bus Jums įrodymas, kad šias rūgštis deda į alų labai gausiai ir dėl sėkmingo pardavimo.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Pen 2006 12 01, 3:17

http://www.vet.lt/lt/news/view/?id=2654

2006 11 15 Dviejų rūšių saldumynai – genetiškai modifikuoti

Vykdant importuotų iš trečiųjų šalių genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolę nustatyta, kad šokoladinio kremo tūtelėse „Cikonella“ ir saldainiuose „Vkus leščiny-siurpriz“ yra genetiškai modifikuotų sojų.

Šių metų lapkričio mėnesį Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, vykdydami importuotų iš trečiųjų šalių genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolę, paėmė importuotojo UAB „Baltijos Bretlingis“ (Dubysos g 31a, Klaipėda) iš Ukrainos importuotų saldainių „Vkus leiščiny siurpriz“, kurio sudėtyje buvo sojų produktų, mėginius genetinei modifikacijai ištirti.

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai paėmė UAB „Saldainis“ (Architektų g. 112-51, Vilnius) iš Turkijos importuoto šokoladinio kremo tūtelėse „Cikonella“ mėginius genetinei modifikacijai ištirti.

Mėginiai buvo ištirti Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje Genetiškai modifikuotų organizmų tyrimų skyriuje. Saldainiuose „Vkus leščiny-siurpriz“ nustatyta daugiau negu 5 procentai genetiškai modifikuotų sojų, šokoladinio kremo tūtelėse „Cikonella“ – taip pat daugiau negu 5 procentai genetiškai modifikuotų sojų. Minėtų saldumynų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyta, kad juose yra genetiškai modifikuotų sojų produktų.

Pagal nacionalinius ir Europos Komisijos teisės aktus, informacija vartotojams apie genetiškai modifikuotus organizmus maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti nurodoma, kai produkte yra daugiau nei 0,9 proc. genetinės modifikacijos.

Minėtų saldumynų siuntos yra laikinai sulaikytos, kol bus tinkamai paženklintos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir toliau vykdo importuojamų „jautrių“ maisto produktų iš trečiųjų šalių kontrolę, jeigu siuntą lydinčiuose dokumentuose ir jų ženklinimo rekvizituose nėra nurodyta, kad tai genetiškai modifikuoti maisto produktai. Visi sojų ir kukurūzų, rapsų produktai yra tiriami dėl genetinės modifikacijos.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Pen 2006 12 01, 3:21

varna rašė:
Kudykiu maistas- mastanciam zmogui gi elementariai aisku, kad tyrele (saldi ar su mesa) niekada be konservantu sviesoje ir silumoje (t.y. parduotuves lentynoje) negalios taip ilgai ir tikrai niekada nebus sviezias bei pilnavertis maistas, cia ner ir ka kalbeti.

Pampersai (lygiai taip pat kaip ir vienkartines nosinaites, "Tampaxai" itt. ipan) balinti dioksidinais- t.y. toksinem medziagom, kurios sudrekus tirpsta, sukelia odos dirginima, o pateke giliau- dar kazin ka, bet tikrai nieko gero (prisiminkit Juscenka). Bet kuris protingas alergologas patars nenaudoti vienkartiniu nosiniu, o ginekologas- kasdieniniu iklotu bei tampaks tipo priemoniu. Tas pats pasakytina ir apie vaikus ir ju pampersus. Berniuku klausimas isvis ypatingas. Gamta vyru lytinius organus "pastate" isoreje, ir matyt, ne be reikalo. Tikrai zinoma, jog ilgalaikis sedejimas, devejimas aptemtu, siltu drabuziu naikina spermatozoidus. Tai zinojo netgi senoves Romoje, kur moterys kaip apsisaugojimo priemone nuo nestumo naudojo pirti- nuvydavo vyra pries meiles nakti pasikaitinti- ir ramu :) . Pampersus mylincios mamos laiko ant suneliu uzpakaliuku visa para, nuolat. Organai, kurie turi kvepuoti, buti vesoje, "tabaluoti" laisvai, sunta slapiame, dioksidinu balintame "maise". Paaugus- ispraudziami i dzinsus, sutinami nuolatiniu sedejimu -mokykloje, darbe, masinoje... O dar nesuprantame, kodel pas mus vyrai nevaisingi :roll: :(


http://www.animalrights.lt/forum/postin ... ote&p=4864
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Šeš 2006 12 02, 0:12

Informacija iš puslapio http://www.sveikas.dar.lt/ (dabar jau to puslapio nebeatidaro).


E MAISTO PRIEDAI
SUSIMASTYKIME KĄ MES VALGOME



Maisto priedai – tai medžiagos, kurios, nebūdamos maistas ar maisto sudėtinės dalys, sąmoningai dedamos į maistą technologinio proceso metu, siekiant suteikti pageidaujamų juslinių ar kitų technologinių savybių.
Pavyzdžiui maisto priedai gali padėti išlaikyti produktų kokybę ir išvengti mikrobinio gedimo (konservantai, antioksidantai, kt.), suteikti produktui tam tikrą konsistenciją ar struktūrą (tirštikliai, emulsikliai, stabilizatoriai, lipnumą reguliuojančios medžiagos, kt.), spalvą (dažikliai), skonį (rūgštys), taip pat padėti išsaugoti produktų kokybę gaminant, vežant ar laikant.
Kiekvienas maisto priedas turi savo cheminį pavadinimą ir žymimas E skaičiumi. Kai maisto priedas leidžiamas vartoti Europos Sąjungoje, jam suteikiamas E skaičius (maisto priedų tarpvalstybinis kodas).
Maisto priedų vartojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai. Taip pat draudžiama vartoti maisto priedus nekokybiškai žaliavai ar gatavo produkto nepageidautinoms savybėms paslėpti.
Maisto priedai turi būti nurodyti maisto produktų etiketėse.

Dažnas maisto priedus painioja su papildais ir kai kuriomis maisto sudėtinėmis dalimis (ingredientais), nors tai yra visai skirtingos medžiagos. Viena iš bendrų maisto priedų savybių yra ta, kad jie nevartojami kaip atskiri maisto produktai. Tai įvairūs antioksidantai, dažikliai, saldikliai, emulsikliai, konservantai, glazūravimo, aromatą ir skonį stiprinančios bei kitos medžiagos, etiketėse ženklinamos raide E (išskyrus kvapiąsias medžiagas, kurių asortimentas labai įvairus ir E numeriai joms nesuteikiami) bei skaičiumi šalia jos.


E-kodai nuo 100 iki 199 – įvairūs dažikliai. Kadangi pirma valgome „akimis“, tai prekių paklausai pakelti pirmiausia maistą „nuspalvina“. Geltona spalva atrodo skaniausiai, todėl kartais parduotuvių vitrinose – šaldytuvuose net apšvietimas yra gelsvas. Kokios spalvos būna natūrali virta mėsa? Tai kodėl mūsų perkama virta dešra būna švelniai rožinė? Visai nekenksmingi yra tik keli, tačiau uždrausti vartoti: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181 labai pavojinga vartoti:E 102, E 110, E 120, E 124, E 127 E 123. Geltonos ir raudonos spalvos dažikliai, kaip E102 sukelia maisto alergiją, E127 – skydliaukės susirgimus. Gali sukelti vėžinius susirgimus:E 131, E 142, o Įtariama, kad yra pavojingi: E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180

E-kodai nuo 200 iki 299 – įvairūs konservantai, prailginantys produkto galiojimo laiką ir saugantis nuo mikrobų, bakterijų ir grybelio. Tai nitritai (E250) ir nitratai (E251), kurie jau senai įrodyti, jog sukelia įvairias alergines ir uždegimines reakcijas, galvos skausmą, skrandžio dieglius irzlumą ir nuovargį. Sukelia odos ligas E232 ir E233. Gali sukelti vėžinius susirgimus: E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, Didina kraujo spaudimą: E 250, E 251, E 252 Sukelia odos susirgimus: E 232, E 233 Naikina vitaminą B12: E 220 Sukelia virškinimo sutrikimus: E 222, E 223, E 224, E 226.
Ir dažikliai ir konservantai blogai veikia imuninę sistemą, pažeidžia žarnyno mikroflorą, o funkciniai žarnyno pasikeitimai sukelia onkologines ligas (vėžį), kenčia kepenų veikla. Beje Rusijoje 2005 metais uždraudė naudoti E216 ir E217, kaip priežastį masinių neinfekcinių apsinuodijimų.

E kodai nuo 300 iki 399 – antioksidantai. Tai tirštikliai, lėtinantys skaidymosi procesus riebalinėse emulsijose. Taip ilgiau išlaikoma vientisa masė ir spalva. Alergiškiems ir astma sergantiems žmonėms draudžiama vartoti E311 taip pat reikia vengti ir E320 ir E321. Be to šie priedai užlaiko organizme skysčius, kas neigiamai veikia kepenis ir didina cholesterolio kiekį kas kenkia širdžiai.

E-kodai nuo 400-499 tai masės tirštikliai, stabilizatoriai, stingdančios ir pagalbinės medžiagos.
Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse ir kt. E407 E450 E461-466 sukelia virškinimo sutrikimus, o E477 uždraustas vartoti daugelyje didžiausių pasaulio valstybių. Lietuvoje dar leidžiamas.

E-kodai nuo 500 iki 599 – emulgatoriai, kurie naudojami kaip surišėjas tarp nesurišančių dalių. Pvz: vanduo ir aliejus. Dažniausiai naudojami jogurto, margarino, majonezo gamyboje. Jie turi neigiamą poveikį kepenims, iššaukia skrandžio sutrikimus. Labiausiai šiomis neigiamomis savybėmis pasižymi ?510, ?513 ?527.

E-kodai nuo 600 iki 699 – skonio stiprikliai. Gali vieną skonį paversti kitu įsivaizduok bulvę karamelinio skonio. Ji plačiai vartojama beveik visiems pagamintiems (nenatūraliems)ir prastos kokybės maisto produktams, taip jiems suteikdami prabangų skonį. Be jų ypač negalėtų apsieiti greito maisto restoranai (štai todėl ten taip skanu), beje ten visos leistinos normos gerokai viršijamos. Pats populiariausias ?621 dar neuždraustas, tačiau jau nustatytas neigiamas poveikis akies tinklainei ir smegenų veiklai. Be to žmonės, dažnai vartojantys greitą maistą skundžiasi galvos skausmais, padidėjusiu kraujospūdžiu, silpnumu, karščio mušimu. Šie simptomai vadinami „kinietiško restorano“ sindromais, nes jų ypač gausu rytietiškoje virtuvėje. Ypač pavojingas E 622 (kalio glutamatas), kuris yra uždraustas daugelyje pasaulio šalių (Lietuvoje – ne), tačiau nėra nei vieno skonio stipriklio, kuris turėtų teigiamą ar bent neutralų poveikį.

E-kodai nuo 900 iki 999 įvairūs saldikliai. Iš jų yra ir natūralių saldiklių, tačiau ypač pavojingi tokie, kurie dedami į „becukres“ maisto prekes, tačiau vis tiek turinčias saldų skonį: kramtomąją gumą, vaisvandenius, šokoladus, sausainius ypač kuo pigesnių. Norint pasiekti tokio pat saldumo skonį negu cukraus – E 951 (Aspartamo) reikia dėti 200 kartų mažiau, 500 kartų mažiau E952 (sacharino), 600 kartų mažiau ?955 (cukralozės) ir net 200000 kartų mažiau ?957 (taumatino). E 951 šalutinis poveikis – galvos skausmai, spengimas ausyse, alergija ir depresija. E 952 Ciklamo rūgštis didžiosiose pasaulio šalyse uždraustos jau nuo 1969 metų, nes sukelia inkstų nepakankamumą.

Dažniausiai pašalines reakcijas (alergijas) sukeliantys maisto priedai:
• dažai – tartrazinas, suteikiantis geltoną spalvą (E102), bei kiti E102-155
• konservantai – benzoinė rūgštis ir kiti benzoatai (E210-219), jų yra ir natūraliose bruknėse, avietėse, slyvose, serbentuose, sojoje, garstyčiose, gvazdikėliuose, prieskoniuose, kiniečių patiekaluose, marmeladuose; nitratai ir nitritai (E250-255)
• konservantai ir antioksidantai – sulfitai (E220-227), kurių yra konservuose, aliejuje, vyne, jūros gėrybių patiekaluose
• antioksidantai (E310-312)
• emulsifikatoriai ir stabilizatoriai (E414, E430, E431, E450-455)
• miltų kėlėjai (kepimo milteliai) – glutamatai (E621-622)
• saldikliai – sorbitolis (E420), manitolis (E421)
• baltintojai – kalio bromidas (E924), chloras (E925)



IŠSAMI INFORMACIJA APIE MAISTO PRIEDUS

100 Kurkuminas Natūralūs maisto dažai NEKENKSMINGA
101 Riboflavinas, riboflavino - 5 - fosfatas Natūralūs maisto dažai NEKENKSMINGA
102 Tartrazinas (geltona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
103 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
104 Chinolino geltonasis (geltona) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
105 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
110 Apelsino geltonasis S (oranžinė) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
111 UŽDRAUSTA VARTOTI
120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštis Natūralūs maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
121 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
122 Azorubinas, karmosinas (raudona) Sintetiniai maisto dažai, ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
123 UŽDRAUSTA VARTOTI, LABAI PAVOJINGAS, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
125 UŽDRAUSTI VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
126 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
127 Eritrozinas (raudona) Sintetiniai maisto dažai PAVOJINGA VARTOTI
128 Raudonasis 2G (raudona) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
130 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
131 Patent mėlis V (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI
132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
140 Chlorofilai ir chlorofilinai Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais Natūralūs maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
142 Žaliasis S (žalia) Sintetiniai maisto dažai GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS
143 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS
150 a,b,c,d Karamelės spalvos ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI Vartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.
151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
152 UŽDRAUSTA VARTOTI, PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI
153 Daržovių anglis Natūralūs maisto dažaiE 154 Rudasis FK (ruda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
155 Rudasis HT (ruda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinas APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinas APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine.
160c Paprikos ekstraktas, kapsantinas Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
160 f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė) Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
162 Burokėlio raudonasis, betaninas Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
163 Antocianinai Natūralūs maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA
170 Kalcio karbonatas (balta) Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
171 Titano dioksidas (balta) Sintetiniai maisto dažai SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda, gelsvai ruda, juoda) Sintetiniai maisto dažai, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
173 Aliuminis Sintetiniai maisto dažai SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS
174 Sidabrinis Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
175 Auksinis Sintetiniai maisto dažai NEKENKSMINGA
180 Litolrubinas BK (raudona) Sintetiniai maisto dažai ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGI
181 UŽDRAUSTA VARTOTI

200 202 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos - konservantai. NEKENKSMINGA Vartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.

210 211 213 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos - konservantai. GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose – jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.

212 kalio druskos - konservantai. GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose – jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.

214 215 216 217 RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS
220 Sieros dioksidas Konservantai, antioksidantai. NAIKINA VITAMINĄ B12 Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

221 222 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitas Konservantai, antioksidantai. SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

224 Kalio metabisulfitas SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

225 226 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS

228 Kalio metabisulfitas, bisulfitas Konservantai, antioksidantai. Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.

230 231 232 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS

233 SUKELIA ODOS SUSIRGIMUS

234 Nizinas - konservantas. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama lydytuose sūriuose.

235 Pimaricinas - konservantas. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama lydytuose sūriuose.

236 237 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos Konservantai. NEKENKSMINGI Vartojama šviežiose vaisių sultyse.

239 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS

240 PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI, UŽDRAUSTI VARTOTI

241 ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGAS

249 Kalio nitritas, natrio nitritas - konservantai, spalvų fiksatoriai Vartojama mėsos gaminiuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

250 Kalio nitritas, natrio nitritas - konservantai, spalvų fiksatoriai DIDINA KRAUJO SPAUDIMĄ Vartojama mėsos gaminiuose.

251 252 Natrio nitratas, kalio nitratas - konservantai, spalvų fiksatoriai DIDINA KRAUJO SPAUDIMĄ Vartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.

260 261 262 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskos - konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama majonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.

270 Pieno rūgštis - rūgštingumą reguliuojanti medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.

280 281 282 NEKENKSMINGI 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskos - konservantai. Vartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.

290 Anglies dioksidas - Įpakavimo dujos Vartojama vynuose, miduje. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

296 Obuolių rūgštis - rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.

300 301 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos - antioksidantai NEKENKSMINGI Vartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.

306 307 308 309 tokoferoliai Natūralūs ir sintetiniai- antioksidantai NEKENKSMINGI Vartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.

311 312 313 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS

320 Butilhidroksianizolas (BHA) - konservantas, antioksidantas GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, DIDINA CHOLESTEROLIO KIEKĮ, GALI SUKELTI VĖŽINIUS SUSIRGIMUS Vartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.

321 GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, DIDINA CHOLESTEROLIO KIEKĮ

322 Lecitinas - antioksidantas, emulsiklis GALI SUKELTI ALERGINIUS SUSIRGIMUS, SUKELIA KEPENŲ IR INKSTŲ LIGAS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.

325 Natrio, kalio ir kalcio laktatai - antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

326 327 Natrio, kalio ir kalcio laktatai - antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.

330 PRIKLAUSO KANCEROGENŲ GRUPEI, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS

331 332 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citratai - antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, emulsikliai, stabilizatoriai NEKENKSMINGI Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.

334 335 336 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskos - rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai, stabilizatoriai NEKENKSMINGI Vartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.

338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama "Cola" gėrimuose, maistiniame kazeine.

339 340 Natrio, kalio fosfatai - rūgštingumą LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, emulsikliai SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.

341 Kalcio fosfatai - rūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešlos kildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagos SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama vaisių gaminiuose.

355 356 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskos - rūgštingumą reguliuojančios medžiagos APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.

400 401 402 403 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskos - stabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagos NEKENKSMINGI Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.

406 Agaras - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.

407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.

409 NEKENKSMINGAS

410 Karob grūdų guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.

411 NEKENKSMINGAS

412 Guar guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.

413 NEKENKSMINGAS

414 Arabik guma tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.

415 Ksantan guma - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.

420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupas - saldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga, emulsiklis NEKENKSMINGAS Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

421 Manitolis - saldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

422 Glicerinas - drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga NEKENKSMINGAS Vartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

440 Pektinai - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

441 Želatina - tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga Vartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB) - emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

447 Priklauso Kancerogenų Grupei, RUSIJOJE UŽDRAUSTI VARTOTI, NES SUKELIA PIKTYBINIUS NAVIKUS

450 a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai NEKENKSMINGAS Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.

450 d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS Vartojama lydytuose sūriuose.

451 a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai Vartojama lydytuose sūriuose.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

452 a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai - emulsikliai, stabilizatoriai Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

460 Celiuliozė - emulsiklis, pagalbinė medžiaga Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

461 462 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS, LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS

463 464 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS

465 466 SUKELIA VIRŠKINIMO SUTRIKIMUS LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGAIS

470 Riebiųjų rūgščių druskos - emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga Vartojama džiovintose daržovėse.APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai - emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga ĮTARIAMA, KAD YRA PAVOJINGASČ LIETUVOJE LAIKOMAS NEKENKSMINGU Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.

472 a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai - emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos NEKENKSMINGAS Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.

473 474 475 NEKENKSMINGAS

480 NEKENKSMINGAS

578 Kalcio glukonatas - rūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiaga Vartojama vaisių, pomidorų gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

579 Geležies gliukonatai (juoda) Sintetiniai maisto dažai APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

620 Glutamino rūgštis - aromato sustiprinimo medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama mėsos padažuose.

621 Mononatrio glutamatas - aromato sustiprinimo medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.

622 623 624 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamatai - aromato sustiprinimo medžiagos Vartojama mėsos padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

901 Bičių vaškas, baltas ir geltonas - glazūros medžiaga APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.

950 Acesulfamas K - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.

951 Aspartamas - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.

952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskos - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.

954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskos - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.

957 Taumatinas - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.

967 Ksilitolis - maisto saldiklis APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.

1404 Oksiduotas krakmolas - emulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiaga Vartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA

1422 Acetilinto krakmolo adipatas - stabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiaga Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose. APIE KENKSMINGUMĄ NEPRANEŠAMA


Yra žmonių, kurie eidami į parduotuvę ir pirkdami prisimena šiuos skaičiukus (kaip kai kurios merginos mintinai žino kiek kalorijų yra kokiam maiste). Čia tik pradinė informacija. Besigilinant toliau tikriausiai paaiškėtų, kad yra labai prieštaringų nuomonių. Bet gal kažkiek bus naudinga. :)
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Basta Tre 2006 12 13, 10:37

Bubastė rašė:
geriausia būtų tų batonų išvis atsisakyt - iš jų menka nauda, tik kraujagysles, žarnyną užkemša, be to rafinuoti miltai kenkia ir sąnariams - ui, kaip baisu :mrgreen: :D

o apskritai, noriu, kad maistas būtų kuo paprastesnis, kuo mažiau apdorotas fabrikusoe, vengiu visokių gatavų primakaluotų padažų, salotų, majonezų (beje, paskutiniame "Veido" žurnalo numeryje yra straipsnis apie genetiškai modifikuotus produktus, ten rašo, kad beveik visuose pas mus parduodamuose majonezuose yra genetiškai modifikuoto krakmolo, GM yra ir pigiuose aliejuose - "Brolio", "Aukselis", "Optima linija" ir kt., ryžiuose "Aukselis" - šios prekės yra labiausiai perkamos pensininkų dėl pigumo :| )


Dabar šiek tiek apie augintinių maistą :)
Kol jie gyvena pas mus namuose, mieste, deja, negali apsirūpinti maistu patys, o ir mes ne ką tegalime pasiūlyti.
Taigi...

Jei ant produkto nėra parašyta, kad jame nėra GMO, vadinasi, 99% - yra. 8)
Dėl lietuviškų negaliu taip tvirtinti...nes nežinau.

Girdėjau, kad į daugelį užsienietiškų produktų gyvūnams dedami fermentai... kartais nuo jų gali nuslinkti šiek tiek kailis... taip sakė veterinaras draugei, kurios katė nusišėrė..nuo "Whiskas".
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ** Ant 2006 12 19, 1:49

Oro gaivikliai

ORO GAIVIKLIAI: dauguma oro gaiviklių kliudo gebėjimui užuosti padengdami Jūsų nosies kanalus aliejaus plėvele arba išskirdami nervus slopinantį (darantį bejausmius) medžiagą. Žinomi nuodingi chemikalai randami oro gaiviklyje: Formaldehidas: labai nuodingas, žinomas kaip kancerogenas. Fenolis: fenoliui palietus Jūsų odą, ji gali patinti, degti, luptis ir išberti dilgėline. Jis gali sukelti šaltą prakaitavimą, konvulsijas, kraujo apytakos kolapsą, komą ir net mirtį.

http://www.lpf.lt/learning/environmenta ... als_LT.doc


Aerozoliai kenkia ir motinai, ir kūdikiui. Didžiosios Britanijos tyrimo duomenimis, oro gaivikliai ir aerozoliai gali pakenkti kūdikių ir jų motinų sveikatai. Dažnas jų vartojimas nėštumo ir ankstyvos vaikystės metu buvo siejamas su kūdikių viduriavimu ir ausų skausmu, bei motinų depresija. Bristolio universiteto mokslininkų manymu, kaltininkai yra lakūs organiniai junginiai, išskiriami šių produktų. Mokslininkai taip pat sako, kad būtų saugiau riboti šių medžiagų naudojimą namuose. Lakūs organiniai dariniai yra dirgikliai, o tarp jų namuose naudojamų šaltinių yra tirpikliai, klijai grindims, dažai, baldų priežiūros ir švaros produktai. Mokslininkai stebėjo 14 000 vaikų sveikatą ir vystymąsi pradedant laikotarpiu prieš jų gimimą. Kai jie išanalizavo 170 vaikų namuose esančių lakių organinių darinių kiekį ir apklausė 10 000 mamų apie tai, kiek jos naudoja oro gaiviklių ir aerozolių, buvo nustatytos kai kurios nerimą keliančios tendencijos. Namuose, kuriuose oro gaivikliai (lazdelės, purškikliai ir aerozoliai) buvo naudojami ne vieną kartą per savaitę, bet dažniausiai kiekvieną dieną, 32% daugiau kūdikių viduriavo. Kūdikiai taip pat dažniau patirdavo ausų skausmą. Kasdieninis purškiklių, tokių kaip lakas, dezodorantai, plaukų lakas bei panašių aerozolių vartojimas buvo susijęs su 30% padažnėjusiu vaikų viduriavimu, bei turėjo įtakos motinų sveikatai. Motinos, kurios oro gaiviklius ir aerozolius naudodavo kiekvieną dieną, patirdavo beveik 10% dažnesnius galvos skausmus, bei buvo 26% labiau linkusios į depresiją. Pagrindinė tyrimo vadovė Alexandra Farrow, šiuo metu dirbanti Brunel universitete sako, kad nors žmonės mano, jog šių produktų vartojimas daro jų namus švaresniais ir sveikesniais, tačiau buvimas švaresniu šiuo atveju nebūtinai reiškia buvimą sveikesniu. Oro gaivikliai drauge su kitais aerozoliais ir namų apyvokos produktais prisideda prie sudėtingo mišinio susidarymo ir sukuria lakias organines medžiagas namų aplinkoje. Besilaukiančias moteris bei kūdikius iki šešių mėnesių amžiaus labai lengvai gali paveikti šios medžiagos, nes jie apie 80% savo laiko praleidžia namuose. Tai gali turėti poveikį ir kitoms grupėms, kurios daug laiko praleidžia namuose, pavyzdžiui, pagyvenusiems žmonėms. Būtina atlikti daugiau tyrimų, tačiau kol kas geriausia būtų sumažinti oro gaiviklių ir aerozolių vartojimą namuose. Citrinos išspaudimas gali būti toks pat efektyvus oro gaivinimo būdas. Birmingemo universiteto profesorius Roy Harisson pabrėžia, kad lakių organinių medžiagų buvimas namuose siejamas su galvos skausmais ir kitais nemaloniais simptomais, tačiau kol kas šio poveikio mechanizmas nėra labai gerai ištirtas. Be to, daugelis namuose vartojamų produktų nėra būtini, todėl jų vartojimo būtų galima išvengti. Dr. Chris Flower iš Kosmetikos, tualetinių reikmenų ir parfumerijos asociacijos teigia, kad kosmetikos produktai, tokie kaip plakų lakas, dezodorantai pagal įstatymą turi būti saugūs juos naudojant. Aerozolinės šių produktų pakuotės yra pažymėtos patarimu, kad neturėtų būti naudojamos izoliuotose erdvėse, o dabar turimi duomenys rodo, kad šie produktai yra saugūs. 2004/10/20 Nuorodos: BBC News

http://www.lms.lt/skiltys/skiltys.php?skiltis=3
**
Taryba
 
Pranešimai: 355
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:34

Standartinė Basta Pir 2007 01 01, 22:33

http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=11633544

Dažnas žuvies valgymas gali būti pavojingas sveikatai

Nėščios moterys, kurios dažniau kaip tris kartus per savaitę valgo žuvies produktus, gali pakenkti jų įsčiose esančio vaisiaus sveikatai, teigia Taivanio mokslininkai.

Jie nustatė, kad žuvyje esantis gyvsidabris, patekdamas į nėščiosios organizmą ir iš ten per placentą ir virkštelę pasiekęs vaisių, pažeidžia besivystančius vaisiaus vidaus organus. Didžiausi gyvsidabrio sukelti pažeidimai nustatomi inkstuose ir smegenyse. Be to, gyvsidabris sutrikdo normalų vaisiaus vystymąsi. Nėščios moterys yra linkusios vartoti daugiau žuvies ir jos produktų, kadangi yra paplitusi nuomonė, jog žuvis yra sveikesnis produktas, nei balta ar raudona mėsa.
Ištyrus gyvsidabrio kiekį 65 nėščių moterų placentose ir virkštelės kraujyje nustatyta, kad 89 proc. tiriamųjų buvo padidėjusi gyvsidabrio koncentracija.
Tad medikai rekomenduoja nėštumo metu susilaikyti nuo pernelyg gausaus žuvies produktų vartojimo.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Pir 2007 01 01, 22:37

Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Basta Ket 2007 01 11, 15:17

Pasicituosiu save

Radau visai gerą knygutę namie Aleksandr Brusniov "Prirodnyj zakon pitanija čeloveka" ir ten tikrai daug rimtų argumentų ir pamąstymų.
Pabandysiu pagrindinius trumpai išdėstyti.

1 priežastis. Rimtų mokslininkų nuomonė apie žmogaus anatomijos/kūno sandaros panašumą su beždžionių kūno sandara, bet ne su žolėdžių ar plėšrūnų. T.y. ne toks sudėtingas ir ilgas virškinimo traktas kaip žolėdžių ir ne toks paprastas ir trumpas, kaip mėsėdžių. Dantys panašiausi į tokius, kuriuos turi beždžionės, mintančios išimtinai riešutais, sėklomis ir vaisiais.

2. Lavonienoje nėra nieko tokio naudingo, ko nebūtų augaluose (ir apie tai plėstis neverta, nes tai parodo ne tik paskirų žmonių, bet ir tautų gyvenimas).

3. Tas faktas, kad netgi pačiomis geriausiomis sąlygomis mėsa lieka toksiška ir užteršta nuodais. Normaliai gyvūno organizmas varinėja kraują, kuriuo teka naudingos medžiagos ląstelėms, o tuo pačiu šalinamos nuodingosios medžiagos, įvairios atliekos. Tačiau gyvūnui atėmus gyvybę, tie vyksmai sustoja. Netgi kraujo nupylimas nėra veiksmingas, nes vėstant kūnui smulkiuose induose viskas sustingsta ir lieka amžiams, o išbėga kraujas tik iš venų ir arterijų. Pridėkime tai, kad prieš mirtį gyvūnas patiria stresą ir adrenalino bei nuodų išsiskyrimas keliariopai padidėja, ką jau kalbėti apie energetinius pokyčius.

4. Didžiausią dalį gyvūnų, užmuštų mėsai, galima priskirti nesveikiems. Tuo galima kaltinti jų auginimo sąlygas (rašoma, kaip avinams kiekvieną dieną buvo duodama balta duoda ir degtinė... na dabar gal technologijos ištobulėjo labiau - antibiotikai, hormonai, užterštas pesticidais ar genetiškai modifikuotas ėdalas, nuolatinė nelaisvė ir t.t.).
Be to, gyvūnų ligos labai lengvai persiduoda žmonės, vartojantiems jų mėsą: tuberkuliozė, plaučių uždegimas, kojų ir burnos ligos, toliau gal kas žinos lietuviškus pavadinimus: трихоноз, чума, свиной тиф, карбункул, рожа ir taip toliau.

5. Yra daugybė žmonių, kurie pradėję maitintis vegetariškai išgijo nuo (daugiausia chroniškų/pasikartojančių): podagros, reumatizmo, nevirškinimo, vidurių užkietėjimas, epilepsija, paralyžius, besivystančios krūtinės ligos ir pan. (Na man praėjo pasikartojantis bronchitas, prasidėjęs nuo vaikystės.)

6. Medikai tyrimais įrodė, kad yra tiesioginis ryšys tarp mėsos suvartojimo ir alkoholizmo. Kuo mažiau mėsos, tuo mažesnis polinkis alkoholiui.

7 priežastis - religinė. Biblijoj pasakyta Dievo: "...štai Aš jums daviau visokias žoles, sėjančias sėklas, kokių yra visoje žemėje, ir visokiausių medžių, kurių vaisius [iš medžių], sėjantis sėklas; jums tatai bus maistas" [Pradžios knyga 1].
(Beje, noriu paminėti, kad ten parašyta - ir visiems, kas kruta, tebūnie tos žolės maistas, niekur net nekalbama apie tai, kad kokie nors gyvūnai apskritai bus plėšrūs, visiems - augalinis maistas :!: )

8. Kad visgi žmogus turi vadovautis Gamtos ir Dievo kurtais dėsniais, o ne įpročiu, virtusiu tradicija dėl pašalinės įtakos. Aš dar pridėsiu, kad kiekvienas, valgantis mėsą, yra atsakingas už kitų žmonių badavimą (kaip žinoma, mėsa pamaitinti ką nors atsieina keliskart daugiau sąnaudų nei augaliniu maistu; pašarui užauginti, ganykloms sunaudojami dideli plotai, teršiant juos chemikalais, kad duotų gausesnį derlių, o gyvuliams laikyti ir eksploatuoti (kad ir kaip nenormaliai tai skambėtų) dar statomi papildomi statiniai).

9 priežastis - moralinė. Vegetarinė dieta svetima kraujo praliejimui, užtat puikiai dera su minčių skaidrumu ir skaistumu.

10. Vegetarizmas žmogų daro jaunesnį. (Na jau tingiu nurašinėti įrodymus, pasiieškokit patys :) )

11. Kad nežmoniška yra mėsininko profesija, kurią žmogus priverstas dirbti.

12. Jeigu šalys užsiimtų vien augalų ir nemėsinių gyvulių auginimu, tai net menkiausia iš jų taptų nepriklausoma nuo kitų stambių valstybių atsargų ir suklestėtų.

13. Jei mėsa būtų pripažinta nereikalinga, daugelis rezervuotų medžioklei žemių būtų išdalinta žmonėms, nes medžioklė būtų pripažinta kaip elementarus nusikaltimas; sumažėtų ir bedarbystė, nes daugiau "darbo rankų" pribūtų prie žemdirbystės...

14. Grūdai ir ankštiniai savy turi tik 14% vandens, o mėsa - nuo pusės iki trijų ketvirtadalių vandens (!), tačiau yra gal 3-4 kartus brangesnė. Ar nejuokinga tiek mokėt už patį prasčiausią maistą?

15. Vaikai. Kokią moralinę žalą jie patiria, kuomet suaugę nuo vaikystės ne tik pratina juos prie mėsos - tokio nenatūralaus prigimčiai maisto, bet ir elgiasi nepaaiškinamai veidmainiškai ir bukagalviškai: štai vaikas mato tėvą, meiliai glostantį triušiuką, o čia jau tam pačiam triušiukui tėvas diria kailį! Kur moralė? Štai jūsų auklėjimas! O paskui dar stebėtis, jei su jumis bus pasielgta lygiai taip pat.

16. Pavyzdžiai iš gamtos. Kodėl sunkiausiam darbui žmonės nepasikliauja plėšrūnais? Pavyzdžiui, kodėl laukų nearia liūtas arba vilkas? Arkliai, jaučiai, drambliai - visi pasižymi didele ištverme.

17. Ir žmonės, vegetarai ir ne, palyginus ištvermę, skiriasi. Pabandykit jūs vien su dešrom ir kumpiais įveikti tą, kuris sau smagiai riešutėlius krims! Palyginęs tautas, profesorius Foresas (? Форесс) nustatė, jog škotai ir airiai, mintantys daugiausia grūdiniais produktais, bulvėmis, duona nustelbia anglus savo ūgiu ir jėga. Ir kt. tautos lyginamos...

Spartiečiai taip pat buvo išimtinai vegetarai, tačiau nuosmukis susijęs ir su tuo, kad blogi apsirijimo įpročiai prie gausaus stalo juos "nuvargino".

18. Vien ką sako genialių žmonių vardai, kurie buvo vegetarai:
Buda, Pitagoras, Empedoklis, Platonas, Ovidijus, Epikūras, Seneka, Plutarchas, Porfirijus ir t.t......
Niutonas, Tomsonas, Ruso, Volteras ir t.t......
(praktiškai visi pripažinti genijai)




Na pakaks, dar įdomybė buvo ta, kodėl, pvz., arkliai, karvės, ŽMONĖS prakaituoja (nesivėsina iškištu liežuviu), o šunys, katės, pvz., ne?
Vienas iš atsakymų būtų toks: su prakaitu pašalinama daug vandens, o mėsėdžiams tai yra itin pavojinga, nes kepenys turi perdirbti ir pašalinti ypač daug nuodų, gautų su mėsa (tam didelės kepenys ir labai trumpas žarnynas), todėl jei staiga pritrūktų vandens, gyvūnas mirtų ne nuo skysčių netekimo, bet nuo apsinuodijimo (todėl be vandens mėsėdžiai ištempia tik apie tris dienas, o vegetarai - kur kas ilgiau). Pabandykit!

;)

Tai tiek šiam kartui.


ir

saulute rašė:O ko Tu ieskai mesoje? Jei baltymu, tai be reikalo, nes net vaisiai ir darzoves turi uztektinai proteino visoms musu reikmems nuo 3 iki 20 procentu kaloriju kiekio. Taigi, jei valgai uztektinai kaloriju - tikrai uzteks protino. Tas pats su riebalais.
Vit. B12 tikrai gaminamas musu zarnyne, bet is bakterijos gyvenancios dirvozemyje. Kadangi mes viska chloruotu vandeniu kruopsciai plauname - gali sio vitamino ir trukti. Neplauk savo so darzoviu ir vaisiu, nebent labai purvini.

Is pradziu energijos bus mazai bet ne del medziagu trukumo, o del toksinu issiskyrimo. Aisku, uzvalgius mesos, silpnumas praeina, nes toksnu salinimas sustoja.

As labiau rupinciausi mineralu ir enzimu stoka, daugiausia ju yra lapinese darzovese ir darzoviu sultyse(tik svieziai spaustose), nevirtuose vaisiuose ir darzovese.

http://anastasija.lt/forum/viewtopic.php?p=39758#39758


ir
Laimis Žmuida rašė:Mokslininkai praneša savo tyrimų rezultatus, kad vegetarų IQ didesnis: :)

http://blog.peta.org/archives/2006/12/i ... ial_ve.php

Laimis Žmuida rašė:Che.. :)

Taigi, ten ne PETA'os straipsnis. :) Ten BBC straipsnis. Pilną versiją žr čia:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6180753.stm

O BBC irgi ne pirminis šaltinis. Jie rašo apie Southampton University mokslininkų komandą, kuri ištyrė vegetarus ir studiją išspausdino British Medical Journal. Žr. čia:
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract ... 5v1?hrss=1

Taigi, šaltiniai kuo rimčiausi. :)

http://www.animalrights.lt/forum/viewtopic.php?t=543
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ... Sek 2007 01 21, 19:08

nežinojau kur galėčiau įdėt šį straipsnį, bet gal tiks ir prie šitos temos :wink: Žodžiu, žmonės išsivalykit klaviatūrą ar užsidėkit politileno plėvelę ant jos, nes pasirodo joje daugiau visokių parazitų nei tualete... :cry:

Angų mikrobiologas Entoni Hiltonas nusprendė patikrinti, kiek mikrobų gali būti ant kompiuterio klavišų. Tyrimui buvo pasirinkti 120 universiteto kompiuterių. Kiekvienu kompiuteriu per dieną naudojosi mažiausiai 20 studentų. Tikrintas mikrobų skaičius ant 2 klavišų: raidės A (dažniausiai vartojamos anglų kalboje) ir raidės Z (retai vartojamos).

Ant A raidės klavišo buvo rasta vidutiniškai apie 150 įvairių bakterijų, o ant Z raidės klavišo - tik 30. Daugiausia rasta stafilokokų ir net patologinių žarnyno lazdelių .

Mikrobiologo išvados:

nelaižykite pirštų, nelieskite jais burnos, akių, nosies dirbdami kompiuteriu;
nevalgykite dirbdami kompiuteriu;
plaukite rankas po darbo su kompiuteriu.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Kitas

Grįžti į Sveikata

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 13 svečių

cron