Maisto, arbatos paruošimas neverdant, nekepant

tai, kas palaiko sveiką kūną ir sielą ir pagydo

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Maisto, arbatos paruošimas neverdant, nekepant

Standartinė Basta Tre 2006 07 05, 20:56

Antanas rašė:Labas,



Pries kokius metus per Lietuvos Radija buvo kalbinami Lietuvos
mokslininkai kurie dirba su vaistazolemis, jas tiria. Prisimenu pasakojima
apie viena idomu ju tyrima .

Jie dviem budais pagamino vaistazoliu arbata ir palygino rezultatus.

Pirmas budas tradicinis- virino, plike karstu vandeniu vaistazoles.
Antras budas- uzpyle tas pacias zoles vakare saltu vandeniu ir paliko
stoveti iki ryto. Palygino arbatu sudeti.
Vandeniu uzpilta "arbata" buvo vetingesne. Detaliu tiksliu neatsimenu, bet
joje buvo medziagos, kurios yra virtoj arbatoj ir papildomai tokiu
medziagu, subtilesniu medziagu junginiu ( kurie matyt maitina ne tik
kuna), kuriu nebuvo virimo budu paruostoj arbatoj (suyra nuo aukstos
temperaturos).

Taigi nera kliuciu be ugnies paruosti kokybiska gerima:) - nuvaziaves i
sodyba pasirenki zolyciu, uzpyliai vandeniu, palaukei iki ryto ir gali
vaisintis.
Tik pats dar kazkodel neisbandziau. Nu bet pasitaisysiu.

Antanas


Laimis rašė:Sveiki,

neprisimenu ar rasiau cia ar ne, bet parasysiu tada dar karta...

Vasara galima labai puikiai issivirti koses ne ant lauzo, o tiesiog ant ....
SAULES SILUMOS.

Atsikele ryte arba tik pavalge mes pamerkdavome grikiu ar mieziu kose ir
pastatydavome ant lentos zoleje, kad saules spinduliai kristu ant juodo puodo su
kose. Po keliu valandu, kai vel budavo metas valgyti kose jau budavo isvirusi.

Idomu tai, kad puodas budavo karstas. Ir to visai pakanka isvirti kosei. Tik
pamerkta grikiu kose yra neskani, bet jei "paverdame" ja ant saules, tai ji
igyja normalu skoni.

galbut, jei naudotume siltnami arba kaip kitaip neleistume silumai
issiskirstyti, tai koses juodam puode butu galima issivirti jau dabar.

algirdas va turi susikonstraves deze vaskui lydyti. storos sieneles ir stiklas
ant virsaus. pro stikla patenka saules spinduliai ir kadangi siluma niekur
neiseina, tai viduj labai karsta. vietoj vasko ten butu galima istatyti ir juoda
puoda. :)

sekmes isradimuose ir skanaus...


Šie laiškai paimti iš meileserdve@yahoogroups.com konferencijos.
Perskaityti visus laiškus arba prisijungti prie konferencijos galite čia:
http://groups.yahoo.com/group/Meileserdve
Paskutinį kartą redagavo Basta Sek 2006 09 17, 20:03. Iš viso redaguota 1 kartą.
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė ... Sek 2006 09 17, 14:43

Tik pats dar kazkodel neisbandziau. Nu bet pasitaisysiu.

Antanas


O aš pabandžiau, ir visai skani arbata gavosi. Tik va vis pamirštu vakare pamerkt arbatžoles, na bet čia kaltas įprotis gert arbatą ryte. :P

Radau straipsnį kaip šiuo būdu galima pasigaminti ir kito maisto. http://www.rodniki.bel.ru/bit/pit_kasha.html (vertimas mėgėjiškas, tad iš anksto atsiprašau jei bus klaidų :oops: ):

"Vis galvojau kaip čia padarius, kad nereiktų kaitint vandens norint pasigaminti maisto savo sodybose. Prisiminiau kaip mama nuolat pupeles užpila vandeniu ir kitą dieną jau galima jas naudoti ruošiant mišrainę. Tuomet pabandžiau košes užpilti šaltu vandeniu. Užpili ir jau gali valgyti po kelių valandų.
Skonis iš pradžių buvo keistas (visada dėjau druskos ar cukraus į košes), Dėl to kaltas įprotis. Bet ilgainiui pajunti tikrą maisto skonį.

Tiek val. mažiausiai reikia mirkyti grūdus, norint paruošti tinkamus valgyti:
Grikiai - 1 val
Kviečiai - 30 val
Rugiai - 12 val
Avižos - 4 val
Miežiai - 2 val
Ryžiai - 70 val
Avižiniai, kvietiniai dribsniai - 5-10 min

Taigi ryžius reikia ilgiausiai mirkyti, tad džiugu, kad jie pas mus neauga. Įdomu tai, kad mirkyti ryžiai valo dantų apnašas, o virinti atvirkščiai, sudaro dantų apnašas.

Šiek tiek informacijos apie grikius. Tie grikiai, kuriuos jūs perkate parduotuvėse (rudos spalvos) yra kepti :!: Įprastose grikių sėklose mechaniniu būdu pašalinamas natūralus (juodas) apvalkalas, ir po to grikiai įgauna žalsvą atspalvį ir jų skonis neturi nieko bendro su pirktiniais grikiais.

Dabar įsivaizduokite, jūs perkate keptus grikius, po to juos verdate (ir tikriausiai porą kartų, nes po kurio laiko juos reikia pasišildyti) ir išvada? Jus vartojate du kartus užmuštus grikius. :shock:

Mirkyti grūdai lieka gyvi, jie Jums atiduoda visa kas geriausia, o virinti tuo pasigirti negali, termiškai apdoroti jie praranda visas naudingas medžiagas bei vitaminus."
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė Basta Tre 2006 10 04, 23:44

Apie grybus.
Štai šalnų pakąsti grybai būna jau šiek tiek nuodingi.
Vadinasi, žiemai šaldyti grybus taip pat negerai.
Virti? Prarandame daug maistingų medžiagų... Tačiau jei grybas nuodingas, verdant kai kurie neatsparūs karščiui nuodai suskyla...

Visgi geriausias būdas - džiovinti.
Įdomiausia savybė - netgi kai kurie nuodingi grybai džiovinti tampa nebenuodingais, tas pats, kas verdant.
(Ne visus nuodingus galima valgyt, nes ne visi nuodai atsparūs karščiui :!: :!: :!: )
Taigi... džiovinimas.
Mes voveraites (gaidukus) ir baravykus džiovinome taip:
Pakabinome ant lango, užleidome žaliuzes, kad nespigintų tiesioginė saulė.
Dieną langas būdavo atdaras, vakare uždarydavom, kad nepatektų drėgmės.
Sudžiūvo gerai :!: :D Labai džiaugiamės pavykusiu džiovinimu :D :P
Pirmiausia reikia gerai išrinkti kirminus ar lervas :? Nes kitaip gali sugriaužt jums jos grybus...
Be to, kirminų išmatos yra nuodingos, kaip ir pačios lervos. Kai kurie žmonės daro taip, kad kirminai išlystų, bet prisiminkit, kad ne patys kirminai nuodingi... Geriau tą grybą meskit kur po medžiu, gal išdygs kitais metais.
Taip pat kiti džiovina grybus ant puodų dangčių, kai verda, arba orkaitėj. Šiuo atveju grybai dažnai apdega.

Labai skanūs yra šilbaravykiai (mes taip bent juos vadiname) (auga šile ir mėlynuoja perlaužus) - sudžiūvę saldūs.
Geriausia mokytis iš voverių - tamsi sausa vietelė jūsų grybams bus kaip tik :!: :wink: :P

Sėkmės :!: :wink:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Bubastė Šeš 2006 12 02, 10:51

aliolabas :D

aš irgi pabandžiau plikyti žolelių arbatas šaltuoju būdu - tikrai skanu ir smagu gerti, tik reikia neperlaikyti , nes gali užrūgti (o gal ir tokias galima gert - mažne dar ir apsivalytum :wink: :lol: )
Bubastė
 
Pranešimai: 46
Užsiregistravo: Tre 2006 06 21, 9:37
Miestas: Vilnius

Standartinė Basta Šeš 2006 12 02, 11:55

:lol:

aha, pabandžiau ir aš.. bet ne visos taip pritraukia, pvz., bijūnai ne.
(Beje, džiovinti bijūnai labai gerai suėjo į vonią :lol: :wink: )
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth

Standartinė Vija Ket 2007 05 03, 12:01

Basta rašė:Labai skanūs yra šilbaravykiai (mes taip bent juos vadiname) (auga šile ir mėlynuoja perlaužus) - sudžiūvę saldūs.

O man sake jie nuodingi, neleido rinkti, todel bijodama ir nerinkau. Dekui uz naudinga informacija.
O kaip del pieniu (trapus spalvotom kepurelem ir baltais kotais), as randu tik karcius, ar juos galima dziovinti?
Vija
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: Ket 2007 04 12, 12:12
Miestas: Kedainiai

Standartinė Basta Pir 2007 05 07, 0:43

:D
tos karčios tikriausiai ryškiai raudonomis kepurėlėmis dažniausiai?
t.y. aštraus, deginančio skonio.
Jos yra nevalgomos ir šiek tiek nuodingos.
Pienės visos kitos valgomos ir labai skanios, jei tų karčiųjų neįsimaišo, tačiau žaliosios gali būt panašios į žaliąsias musmires, todėl rinkti reikia atsargiai, kas nepažįsta įgudusiai grybų.
Dėl džiovinimo - nžn, bet skanios į sriubą. :D
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1181
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Earth


Grįžti į Sveikata

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių

cron