Taigi... Kas gali suteikti įdomių duomenų apie kanapę?
Tiesiog savo temai universitete renku medžiagą ir galvoju, gal kas turi pasidalinti kokiom įdomiom, neįprastom žiniom apie šį augalą?
Gal kaip nors susieti ją su filosofija, kokie įdomūs faktai ir t.t.?
Jei turit, nesidrovėkit parašyt, pernelyg nedelskit .
Ačiū!:)
ArturasGeniu rašė:plačiau apie ją parašyta wikipedia puslapyje. Gaila, kad jas mažai kas augina. Aš pats norečiau užsiveisti kelias vietines rušis, kurios netinka piktnaudžiaujantiems asmenims. Anksčiau buvo labai plačiai naudojamos jos ukyje ir pramoneje. Man patare senesni sodininkai kanapiu užpilu purkšti augaliukus nuo amaru ir kitokiu, lapus graužiančiu kirmeliuku. Gal nuo ju yra kiles pavadinimas kanapinis, manau, kad lietuviai kaimuose anksčiau rengesi rubais, pagamintais iš kanapiu pluošto. Seklos labai maistingos, riebios - budavo naudojamos maisui, aliejui, dedavo jas i ivairius kepinius. Iš stiebu plaušu buvo daromos virves, ivairus audiniai, bures, drabužiai. Yra net lietuvišku pavardžiu kilusiu nuo šio augalo pavadinimo, taigis ji buvo plačiai naudojama ir reikalinga žmonems.
^^ rašė:Ačiū, nauja buvo apie pavardes ir kad galima purkšti nuo amarų.
Pasidomėsiu plačiau.
O gal jau patys kas bandę purkšti, ar padėjo?Ir dar - niekur nerandu kanapių augimo fazių, kirk jos dienų trunka bei augalo sudedamųjų dalių...
ArturasGeniu rašė:Lietuvoje savaime augantį augaliuką mačiau vienmetį. Palankiomis sąlygomis gali augti visą vasarą. Žydėti pradėjo nuo vasaros vidurio. Jis panašus buvo į kietį tik šakelės platesnės, lapeliai platesni. Stiebelis briaunuotas, kaip dilgeles. Turėjo malonų kvapelį. Iš pažiūros gana dekoratyviai ir maloniai atrodė. Norėčiau jų užsiveisti apsaugai nuo amarų. Gal daugiau info rasite anglų kalba. Lygtais Prancūzijoje jos auginamos šiuo metu aliejui gaminti ir sėkloms, dėti į duonos tešlas, paskaninimui.