Valgomi grybai

augalai ir jų draugai grybai

Moderatorius: Prižiūrėtojai

Valgomi grybai

Standartinė Laimis Pir 2006 08 21, 10:37

Visų pirma grybų, kuriuos galima valgyti žalius sąrašas:

kazlėkas (valgomi jauni grybai nulupus kepurėlės plėvelę)
žvynabudė (valgomas tik kotas)
pievagrybiai (valgomi jauni grybai)

sakoma, kad valgomi dar yra baravykai. Tačiau asmeniškai mano skrandis tikrinių baravykų žalių nevirškina. Du kartus bandžiau ir abu kartus nevirškino.

Saulius sako, kad galima valgyti žalias ūmėdes. Dar nebandžiau.

Vilniaus klube yra Natalija, gyvenusi Vokietijoje, tai ji valgo visus grybus, kuriuos randa žalius ir jai viską gerai suvirškina. Kas galit pasidomėkit kokius konkrečiai ji grybus valgo.

Džiovintus galima valgyti:

Raudonviršis
Baravykai
Lepšiai

Mes taip pat užsišaldome grybų šaldymo kameroje. Žiemą atšildom ir jie būna labai panašaus skonio kaip švieži. Šaldom baravykinius, lepšes, raudonviršius.
Statyba iš šiaudų briketų (kytkų):
http://blogas.lt/siaudunamai
Laimis
Taryba
 
Pranešimai: 318
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:23

Standartinė ... Ket 2006 08 24, 19:15

Deja asmenine patirtim labai pasigirt negaliu, grybų nelabai mėgstu, bet radau knygoj truputį -
vertingiausi ir skaniausi grybai - baravykas -
Paveikslėlis
vasarinis ir valgomasis trumai (triufeliai),

gelsvasis ir geltonasis piengrybiai - Paveikslėlis

antrai kategorijai priskiriami - raudonviršis -
Paveikslėlis

lepšė -
Paveikslėlis

kazlėkai -
Paveikslėlis

rudakepuris, grakštusis bei smiltinis baravykai,

pievagrybiai -
Paveikslėlis

ūmedė garduolė, žaliuokė, voveraitė.

Beje, grybus galima įvairiai paruošt: džiovint (geriausia kaimiškoj krosny arba ant dujinių elektrinių viryklių, radiatorių),
sūdyt (galima visus grybus, bet geriau kiekvieną rūšį atskirai), marinuot, kept, raugt, užšaldyt. Ir dar džiovintus grybus galima sumalt i miltus. geriau malti kvapnesnius grybus (baravykus voveraites, briedžiukus, trimitėlius, pievinius mažūrius ir t.t.)
Paskutinį kartą redagavo ... Ant 2006 09 05, 21:35. Iš viso redaguota 1 kartą.
...
 
Pranešimai: 71
Užsiregistravo: Šeš 2006 08 05, 22:14

Standartinė Laimis Ant 2006 08 29, 9:50

Norėjau paklausti kas kaip džiovina grybus. Va, parsinešiau grybų ir visaip bandau juos sudžiovinti.

Vienus pakabinau ant siūlo virš dujinės, mačiau, kad mama taip daro, taigi ir aš bandysiu.

Kiti per dideli ir per šlapi, tai laikinai įkišau į orkaitę, o kai apdžius, tai ant to paties siūlo užmausiu. (Tačiau pastebėjau, kad taip džiovinti neapsimoka, nes labai daug dujų sunaudoju!!!!! Gal galite ką patarti?)
Statyba iš šiaudų briketų (kytkų):
http://blogas.lt/siaudunamai
Laimis
Taryba
 
Pranešimai: 318
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:23

Standartinė Laimis Ant 2006 08 29, 10:15

Apie ūmėdes...

Kažkur skaičiau pas kalbininkus, kad žodis "ūmėdė" šifruojamas taip:
"ūm" - senovės lietuviams reiškė žalias, nevirtas; "ėdė" - reiškė tam tikrą valgymo procesą. :) Taigi, išeina, kad ūmėdės buvo valgomos nevirtos, žalios ir tai sako netgi jų vardas. Rusai irgi turi tokį pat pavadinimą. Ūmėdė pas juos vadinasi "Syroježka". Pažodžiui verčiant "žalia valgoma".

Kai perskaičiau tai prieš porą metų bandžiau valgyti ūmėdę, bet ji buvo karti, tai net pamiršau visą šią istoriją. Tačiau dabar Saulius pasakė, kad visgi jos valgomos. Ir aš pabandžiau dar kartą. Iš šaldytuvo vieną vakarykštę suaugusią ūmėdę suvalgiau visą ir nebuvo kartu. Labai geras grybas. Paskui miške valgiau jaunas ūmėdaites. Labai gera ir nekartu. Bet kartą užsiroviau ant tokios kaitrios ir aitrios ūmėdės. Nors rūšis man rodos ta pati. Pastebėjau, kad:

valgomos (nekarčios) būna jaunos ūmėdės ir senos, gal dieną pastovėjusios šaldytuve, gal ten išgaruoja kokis nuodingas elementas? Bet iš esmės tai ūmėdės tikrai valgomos žalios.
Statyba iš šiaudų briketų (kytkų):
http://blogas.lt/siaudunamai
Laimis
Taryba
 
Pranešimai: 318
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:23

Standartinė Neringa Tre 2006 08 30, 9:43

Bendradarbė sakė kad džiovina grybus labai paprastai:
smulkiai smulkiai supjausto ir plonu plonu sluoksniu ant popieriaus paberia, ir išdžiūsta kambario temperatūroje.

Pati gerai dar neišbandžiau. Taigi garantuoti asmeniškai negaliu.


Dėl grybų sodinimo.
Pas mus sklypelyje pasiteisino toks grybų sodinimo būdas. Išdarinėję grybus visas "atliekas" supilame į kibirą, užpilame vandeniu, išmaišom ir pilam po medžiais: kazlėkus po pušelėm, lepšius po berželiais. Veikia.
Neringa
Taryba
 
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: Pir 2006 06 19, 13:52
Miestas: Vilnius

Standartinė Aurija Tre 2006 08 30, 17:20

Mes gyvenam bute, tai dziovinam ant gyvatuko. Nors man kartais atrodo, kad gal grybam ten ir per karsta, nzn.. Jie taip pajuosta, o raudonikius vienakart su dazais nuo gyvatuko lupau.. :lol:
Aurija
 
Pranešimai: 10
Užsiregistravo: Sek 2006 08 13, 17:29
Miestas: Druskininkai

Standartinė Laimis Pen 2006 09 01, 1:46

Vėl pabandžiau valgyti šviežią žalią tikrinį baravyką. :mushroom: Šį kartą valgiau su balta kepurėle. Feu, vistiek nevirškina nors tu ką. :grybas: O anąkart seniai seniai valgiau rudakepurį. Jau trečias kartas kaip pabandžiau ir kaip nevirškina.

Taip pat teko paragauti žalio baravyko paąžuolio. Tokio morkinio. Va, tą puikiai suvirškino.

Šiandien bandžiau išsikepti grybų (baravykinių) be jokio aliejaus (nes turim indą su titanu ar kuo ten, kur neprisvyla niekas. Taigi, išsikepiau. Tačiau jokio skonio nebuvo. Teisingiau buvo skonis labai panašus į žalio grybo skonį. O kai kepi ant aliejaus vien grybą, be jokių svogūnų, druskos ar kt priedų - vien grybą, tai būna tas vadinamas "tikras grybų skonis", kuris kaip dabar pasirodo nėra "tikrasis". :) Šiek tiek keptas grybas aliejuje primena džiovintą grybą. O kai valgai žalią, tai jie tokie beskoniai, švelnaus, subtilaus skonio.
Statyba iš šiaudų briketų (kytkų):
http://blogas.lt/siaudunamai
Laimis
Taryba
 
Pranešimai: 318
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:23

Standartinė Basta Pen 2006 09 01, 20:38

Valgiau baravykų ir kitokių grybų ragavau, viskas gerai, taip pat kaip ir džiovinti - sueina gerai, išvada - valgoma.
Kad būtų skaniau, galima taip gaminti:
į keptuvę su sviestu pakepinti įvairius grybus (jei kartūs ar deginantys, nuplautus) kartu su česnakais ir svogūnais, kol tie apskrus. Tuomet išimt ir grybus, to visai užtenka ir labai skanu :!: Nepamirškit visokių prieskonių. :wink:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda

Standartinė Basta Ket 2006 09 28, 21:14

Apie grybus.
Štai šalnų pakąsti grybai būna jau šiek tiek nuodingi.
Vadinasi, žiemai šaldyti grybus taip pat negerai.
Virti? Prarandame daug maistingų medžiagų... Tačiau jei grybas nuodingas, verdant kai kurie neatsparūs karščiui nuodai suskyla...

Visgi geriausias būdas - džiovinti.
Įdomiausia savybė - netgi kai kurie nuodingi grybai džiovinti tampa nebenuodingais, tas pats, kas verdant.
(Ne visus nuodingus galima valgyt, nes ne visi nuodai atsparūs karščiui :!: :!: :!: )
Taigi... džiovinimas.
Mes voveraites (gaidukus) ir baravykus džiovinome taip:
Pakabinome ant lango, užleidome žaliuzes, kad nespigintų tiesioginė saulė.
Dieną langas būdavo atdaras, vakare uždarydavom, kad nepatektų drėgmės.
Sudžiūvo gerai :!: :D Labai džiaugiamės pavykusiu džiovinimu :D :P
Pirmiausia reikia gerai išrinkti kirminus ar lervas :? Nes kitaip gali sugriaužt jums jos grybus...
Be to, kirminų išmatos yra nuodingos, kaip ir pačios lervos. Kai kurie žmonės daro taip, kad kirminai išlystų, bet prisiminkit, kad ne patys kirminai nuodingi... Geriau tą grybą meskit kur po medžiu, gal išdygs kitais metais.
Taip pat kiti džiovina grybus ant puodų dangčių, kai verda, arba orkaitėj. Šiuo atveju grybai dažnai apdega.

Labai skanūs yra šilbaravykiai (mes taip bent juos vadiname) (auga šile ir mėlynuoja perlaužus) - sudžiūvę saldūs.
Geriausia mokytis iš voverių - tamsi sausa vietelė jūsų grybams bus kaip tik :!: :wink: :P

Sėkmės :!: :wink:
Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo, ir padarė atradimą. A. Enšteinas
Peace is lost when you desire anything, including peace.
Basta
Valdžia
 
Pranešimai: 1204
Užsiregistravo: Ant 2006 06 13, 18:18
Miestas: Klaipėda


Grįžti į Augmenija

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron