Apie grybus.
Štai šalnų pakąsti grybai būna jau šiek tiek nuodingi.
Vadinasi, žiemai šaldyti grybus taip pat negerai.
Virti? Prarandame daug maistingų medžiagų... Tačiau jei grybas nuodingas, verdant kai kurie neatsparūs karščiui nuodai suskyla...
Visgi geriausias būdas - džiovinti.
Įdomiausia savybė - netgi kai kurie nuodingi grybai džiovinti tampa nebenuodingais, tas pats, kas verdant.
(Ne visus nuodingus galima valgyt, nes ne visi nuodai atsparūs karščiui
)
Taigi... džiovinimas.
Mes voveraites (gaidukus) ir baravykus džiovinome taip:
Pakabinome ant lango, užleidome žaliuzes, kad nespigintų tiesioginė saulė.
Dieną langas būdavo atdaras, vakare uždarydavom, kad nepatektų drėgmės.
Sudžiūvo gerai
Labai džiaugiamės pavykusiu džiovinimu
Pirmiausia reikia gerai išrinkti kirminus ar lervas
Nes kitaip gali sugriaužt jums jos grybus...
Be to, kirminų išmatos yra nuodingos, kaip ir pačios lervos. Kai kurie žmonės daro taip, kad kirminai išlystų, bet prisiminkit, kad ne patys kirminai nuodingi... Geriau tą grybą meskit kur po medžiu, gal išdygs kitais metais.
Taip pat kiti džiovina grybus ant puodų dangčių, kai verda, arba orkaitėj. Šiuo atveju grybai dažnai apdega.
Labai skanūs yra šilbaravykiai (mes taip bent juos vadiname) (auga šile ir mėlynuoja perlaužus) - sudžiūvę
saldūs.
Geriausia mokytis iš voverių - tamsi sausa vietelė jūsų grybams bus kaip tik
Sėkmės